IGROVJE
stranka » igrovje » pc » AaaaaAAaaaAAAaaAAAAaAAAAA!!! - A Reckless Disregard for Gravity
AaaaaAAaaaAAAaaAAAAaAAAAA!!! - A Reckless Disregard for Gravity

Ne spuščajte Quattra na stolpnice, mostove, via­dukte, k prepadom ali brez­nom. Zadnje čase je nekam čuden.

Dragi bralci, moji nekdanji obo­že­val­ci! Medtem ko berete tele vrstice, sem vas verjetno že zapustil. Nekateri ste morda presene­čeni, drugim je kaj malo mar, so pa tudi redki, ki so znake verjetno opazili že pred časom. Tako je: depresija, ki je nastala zaradi serije nesrečnih okoliščin, je zahtevala svoj davek. Nima več smisla, da obstajam na tem svetu. Edina stvar, ki mi je resnično uspela, je bilo zajebat svoje klinčevo življenje. Ni je stvari, ki bi me razveselila. Ni­česar ni, na kar bi bil lahko ponosen. Nisem zaslužil svojega prvega milijona. Nula sem.
Zbo­gom.

Stopnje so kakopak docela nerealistične in temu primerno absurdno odbite. Je pa zato občutek padanja oziroma nemoči pri vodenju padalca verjetno čisto življenjski.

Zdaj stojim tu, na robu stolpnice, in strmim v globino. Ne bom pljunil. Globina strmi nazaj vame in me napolnjuje s čudno spokojnostjo. Na terasi sosednjega bloka vidim postave, ki mi mahajo in vzklikajo. Razširim roke. Ne, ni še pravi trenutek. Pa vendar vem, da se med letenjem v neskončno globino ne bom pokesal. Veter mi mrši lase. Naslonim se nanj in počasi, prav počasi pričnem padati. Smehljam se, ko okna brzijo mimo mene, izprožim dvignjena palca proti skupini, ki mi je prej mahala, in letim z neba, vse niže in vse bliže. Vse bliže opečnatemu krogu, ki je videti kot tarča. Zamahnem in zrak, ki zdaj sika mimo mene po novi poti, me zanese bolj v desno. Tresk!
Ne, nisem se še razletel. Pa ne, da bi ne imel za to jajc. Resnica je, da bi v tem svojem zavoženem lajfu rad vsaj eno stvar op­ravil perfektno, tako, kot se spodobi, pa čep­­rav bo to zadnje, kar bo moje telo še izvršilo. Zato treniram s špilom najdaljšega imena v svoji opisovalski zgodovini. Če se zdaj nejeverno praskate po glavi, naj razjasnim. Aaaaa­AAaaa­A­­AA­aa­A­AAAaAAAA!!! je igra, ki simulira prvoosebno skakanje s stolpnice. Dobro, zgradbam, mimo katerih padaš, bi sicer težko rekli stolpnice, ker prosto plavajo v zraku. V enem skoku lahko padeš mimo več desetin njih, se vmes spražiš na elektriki, razbijaš steklene plošče, za katere dobivaš točke, ali razkosaš nič hudega slutečo ptico. Ampak če ustvarjalci rečejo, da gre za stolpnice, jim gre bržda verjeti. In ja, mahanje ljudom na terasah ali kazanje nespodobne geste prav tako prinese lep bonus. No, osnova je letenje čim bliže zgradbi in nabiranje tako imenovanih objemov ter poljubov. Ne, ne gre za dobesedno butanje oziroma ustnično udejstvovanje na steklu in železobetonu, saj te to kvečjemu polomi, pre­den dosežeš tla. Le do­v­olj blizu moraš pri­ti, da točke same letijo na kup. Glede na svojo uspešnost naj bi na koncu dobil denarčke - pa jih ne. Plačilna enota so namreč zobje. Ajde, nima veze. Z njimi naj bi potem kupoval no­ve stopnje, ki jih je od oka sto. Od oka zato, ker so vmes nametane kocke, ki stopnje niso, vseh skupaj pa je sto dvajset. 'Naj bi kupoval' pa pravim, ker mi igra na koncu iz neznanega razloga vedno prisodi nič točk, čeprav jih prej sešteva na stotine tisočev in je moje trupelce priletelo natanko v sredino kroga na tleh. Kaj delam narobe?

Da bi bila neresnost še večja, med prostim padom najdemo čas za kazanje fakičev ljudstvu in celo pisanje po zgradbah. Vse s pritiskom na gumb. No, nepazljivost vas hitro raztrešči ob steno.

Oddivjam na Steamove forume, saj tam igro kupiš za 11 evrov, in zadihano vpr­a­šam, če ima še kdo podobno težavo. Po nekaj urah podjebavanja me nekdo kon­č­no poduči, da moram odpreti padalo. Huh? Kaj naj bi samomorilec počel s padalom?! Nakar vse klikne. Dejobaan Games niso naredili simulacije uboja sebe, temveč skakanja s padalom s stolpnic! Zato kažeš fakiče stiliziranim ljudekom in sprejaš grafite po zgradbah! Zato je reč tako mnogokratno barvita! Zato imaš toliko zenovsko sprostitvenih nivojev in samo enega, kateremu bi ustrezal nered v tvoji glavi! Pa prijazne mucke in pujske na slikicah, ki razbijajo monotonost kock pri izbiri nivojev. To je špil za zabavo, odfuk in adrenalin, s takojšnjimi internetnimi top lestvicami vseh, ki so boljši od tebe, ne mračna simulacija poslednjega poleta s pristankom v neobstoju. Zajebal sem. Kot ponavadi.
No, mestoma so ga posrali tudi avtorji. Fizika, ki je v prostem padu edina stvar, s katero se boriš, zna biti včasih čudna. Zlasti ko odpreš padalo. Človek bi pričakoval, da boš z njim dosti laže kontroliral letenje, sploh ker je v fazi pristanka to kritično. A najboljša taktika je, da ga odpreš, tik preden treščiš na tla. Glede na to, da je padanje edina stvar, ki jo počneš, bi se lahko potrudili bolj. Ali pa je fizika povsem pravilna? O tem ne morem soditi, ker nisem skočil. Še.

Kakšna bo igra, dovolj nazorno pokaže že izbirnik stopenj, ki je naphan s čudnim črkovanjem, babičinimi recepti za sladice in sprostitvenimi ter antisprostitvenimi seansami. Pa 'zanimivimi' faktoidi.

AaaaaAAaaaAAAaaAAAAaAAAAA!!! - A Reckless Disregard for Gravity
založnik: Dejobaan Games
objavljeno: Joker 195
oktober 2009

AA
mega zabavno
ultra preprosto
težko za mojstrovanje
po­ce­ni
zbuja občutek, da skočiti ni tako slaba ideja