IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Ghostbusters
Ghostbusters

Sneti sreča umrlo žlahto in jo ihtavo stlači v sobico velikosti žare.

Jagri na duhce so nenavaden špil. Predvsem se ga založnik in avtorji niso lotili kot cenenega odvrtkovnega licenčnega šči­ša, kakor veli tradicija, marveč gre za polnopraven tretji del filmske serije, le da se ne odvija na velikem platnu. Sce­narij sta spisala Dan Aykroyd in Harold Ramis, dva od glavnih nastopajočih iz izvirnega filma, vsi štirje ghostbusterji pa niso obeleženi le s pravimi poligonskimi podobami, marveč so zanje četrt stoletja kasneje stopili pred mikrofon tako Aykroyd (Raymond Stantz) in Ramis (Egon Spengler) kot Bill Murray (Peter Venkman) ter Ernie Hudson (Wins­ton Zeddemore). Plus William Atherton kot zoprnež Peck. Plus Annie Potts kot zdolgočasena tajnica. Plus Alyssa Milano kot zapeljiva slastnica Ilyssa Selwyn, ki nadomešča Sigourney Weaver. Plus vdelali so izvirno muziko z ikoničnim naslovnim komadom Raya Parkerja Jr. vred, idealnim za popevanje pod tušem. Plus logotip s prečrtanim duhcem. Plus nenehne reference za fane. Sami plusi, brez heca.

Ti golemi so primer osnovnosti bojevanja. Videzno so noro domiš­ljij­ski, nakar jih malo upočasniš, nastreljaš in jim odruvaš glavo. Operi, ponovi.

Morda zato, ker je šal dosti skozi vso igro. Največ jih je v elegantno režiranih vmesnih sekvencah, ki gradijo solidno, zanimivo zgodbo s preobrati, dopolnjeno z opi­si likov, sovražnikov, objektov ter dogodkov v Duh­­copediji. Edino njen konec je nenaraven. Na slab način, hehe. Izgovor za nov genocid nad krepanino je vnovičen ulet demona Gozerja, zaradi katerega se jameta dimenziji združevati, toda za tem se skriva nekaj več. Humor je natanko tak kot v slavni komediji iz leta 1984, kar pomeni, da marsikaj dolguje stand-upu in temelji zlasti na besednih igrah. Kdor ne obvlada angleščine in ne pozna Amerike, od njega ne bo odnesel dosti, tako kot v slovenščini nepodkovan ne bi dojel fore, če bi mu rekel, da je igra duhovita. V knjižnici si lovci recimo želijo, da bi bil tisk mrtev, in vrtijo slovnične kolovrate okrog Marshmallow Mana (to je uni beli nestvor, ki ruši stolpnice v odsotnosti Godzile). Sproti z navedki in pripombami gradijo alternativno dimenzijo, v kateri so pojave iz onostranstva tako običajne, da jih imajo klasificirane po razredih. Nek pošastek je destruktor sedme stopnje, odziva pa se na plazemsko cvretje, ki deluje multirazsež­nost­no in polimorfno. Če ti sedejo obešenjaške smešnice, ki se gibljejo med lahkotno zabavnostjo in traparijo, ter če si užival ob filmu, ki je ravnokar obnovljen izšel na devedeju in blu-rayu, se boš mnogokrat na glas zasmejal. Zlasti ob likih ghostbusterjev, kajti vsak je samosvoj patron. Najbolj dr. Venkman kot nepopravljiv ženskar in večen flegmatik, kar odličnemu Murrayju uspe podati praktično samo z glasom, saj so 3D liki preveč leseni. Itak se vse moštvo stalno prička in zbada, nakar jim težita še podrepnik Peck ter župan New Yorka.

Tete iz knjižnice se spomnite iz filma. Tukaj je sučišče razgibanega, vzdušnega nivoja, kjer se police premikajo, vmes pa polzijo duhovi.

Po dotičnem haraš v vlogi nemega mladega ghostbusterja, ki ga ostali uvajajo v posel izganjanja duhov za $. Ni pa to Grand Theft Auto, saj premočrtne nivoje obiskuješ tako, kot želi igra, niti ni avtomobilskih sekvenc. Gledaš se od zadaj in malce od strani, kot v Gears of War, od koder Ghostbusters obilno kradejo. Skrivanja za objekti ni, zato pa imaš sposobnost teka, ki je natanko tak kot v GoW, naokoli se večinoma pojaš v družbi in umreti ne moreš, dokler je živ kak spremljevalec, ki te prej ali slej spravi k sebi. Razen če ne crknejo vsi, kar pomeni game over. Orožje je eno in ga imaš nenehno oprtanega - zajetni filmski nahrbtnik z veliko lučkami, ki bljuva štiri vrste protiduhovne energije. Zanimivo, da vse podatke razbereš z njega, v slogu Dead Space. Preobilno švasanje ga pregreje, zato ga je treba hladiti s pritiski na ločen gumb, kar zopet spomni na element iz Gears, active reload.

Duha zahakljaš s špagetom iz luči, nakar ga rukneš v šatuljo. Včasih se upira, zato moraš malo manevrirati, kasneje pa kupiš zabijaško nadgradnjo.

Ghostbusters
založnik: Terminal Reality / Atari
objavljeno: Joker 192
julij 2009

70
pristno smešna in vsa filmska
lična zunanjost
začne se impresivno ...
... a nato razvodeni
monoton boj
založniške kolobocije
okvirčki:

(V) več na konzoli