IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Unreal 2 Extended Multiplayer
Unreal 2 Extended Multiplayer

Quattro

Uh, se sploh še kdo spomni Unreala 2? Igre, ki se je pričela dokaj bedno in je nato postajala vse boljša, ko je končno postala dobra, pa je je bilo konec? Igre, ki je obljubljala večigralski način, a so ga ukinili, ker ni bilo časa, da bi ga spisali do takrat, ko je založnik hotel poslati igro na police? Igre, katere razvijalci, Legend Entertainment, so potem dokončno zaprli svoja vrata? Toda še prej so nam dali Unreal 2 Extended Multiplayer - izpolnili so torej obljubo o protipuščavništvu. Slava jim.
U2XMP je povsem zastonjska zadeva, ki jo lahko snamete z milijona spletnih naslovov. Toda da lahko žverco namestite, morate dokazati, da ste legalen lastnik Unreala 2. Takisto si lahko v trgovini privoščite posebno izdajo U2, v kateri je XMP že vključen. No, bodi dovolj o dostopnosti zadeve, vas bolj zanima, zakaj za vraga bi jo sploh igrali, če sta na voljo tako UT 2004 kot druge grupne uspešnice tipa Battelfield 1942 in RTCW: Enemy Territory. Mnja, morda zato, ker je XMP najbolj kompleksna ekipna igra, kar jih imamo priložnost spremljati? Avtorji se niso zadovoljili s klasičnim deathmatchem v Unrealovem svetu in tudi lov na zastavo jim je bil premalo. Predstavljajte si lov na zastavo, kjer dve zastavi nadomeščajo štirje artefakti (ja, taisti, ki ste jih iskali v puščavništvu). Vsaka ekipa si lasti dva in naloga je polastiti se ostalih dveh.

Brez spektakularnih eksplozij nikakor ne gre. Vsa vozilca očitno poganja nitroglicerin, drugače ne bi tako lepo letela v zrak.
Zdaj v to dodajte tri različne poklice vojakov (strelec, izvidnik, tehnik) in za dobro mero dodajte vozila, avtomatske stolpiče ter energijske ograje. Da morete slednje sploh uporabljati, potrebujete še energijske vire, ki so posejani po karti in jih morate nadzorovati. Ograje namreč ščitijo prehode, vozilca pa so skorajda nujnost na kartah, ki so hudo velike, zatorej pride hudo prav že bagi, da o tanku s tremi člani posadke in prav toliko strelnimi mesti ne izgubljam besed. Klasično pokanje se tako spremeni v nadzorovanje točk na karti, kar omogoči rabo vozil in predmetov, ob tem pa morate paziti na svoj par artefaktov in ukrasti preostala dva. Po domače: vsi igralni načini, kar jih poznamo iz drugih iger, so tu združeni v eno. Vrh vsega so posamezni poklici različno opremljeni s pokalicami (strelec ima raketomet in plamenomet, medtem ko se recimo izvidnik sprehaja naokoli z ostrostrelsko puško), česar dobra stran je, da lahko vsi opravljajo vse posle in ni treba klicati tehnika, da bo vlomil vrata ali se polastil vira energije. Je pa res, da bo to slednji storil hudo hitreje kot običajen vojak. Še ena novost, ob kateri bodo nekateri gledali malce križem, je popolna odsotnost naokoli razmetanih prvih pomoči, krogel / raket, ščitov, adrenalinov in kar je podobne šare. U2XMP v ta namen uporablja polnilne postaje, ki jih najdete le v bazah. Še en element torej, ki doda k strategiji.
Če pod vse skupaj potegnem črto, bi rekel, da je XMP bolj kot klasični streljanki podoben legendi Tribes. In ne bi se zmotil za veliko, kajti tudi večigralski Unreal 2 doživlja zelo podobno usodo - razpuščeno podjetje in

Plamenomet v prostoru je učinkovit kot lov na ribe z dinamitom. Paziti morate, da pri tem ne scvrete sebe.
kultna skupina oboževalcev igre. Če je to dobro ali slabo, presodite sami, toda Legendovci so se za labodji spev hudo potrudili. In, kar je še bolj pohvalno, XMP neuradno podpirajo, zanj pišejo popravke in omogočajo doljem dodatkov, ki igro še bolj poživijo - tudi takih, ki jih je spisala modovska skupnost.
Kar ni pohvalno, pa je Atarijeva hinavščina. Legend so obenem skrbeli za glavne strežnike, ki so igri sporočali spisek strežnikov. No, Atarijevci so se teh polastili in se poigrali z nastavitvami DNS, tako da od prvih dni marca glavni server sploh ni več dosegljiv. Zato boste morali za večigralsko veselje poseči po programih, kot je All-Seeing Eye, dočim se nedelovanje strežniškega brskalnika v igri hudo pozna na priljubljenosti paketa. Nekdaj je bilo strežnikov na stotine, zdaj pa jih najdete le nekaj deset. Če gre za tehnične težave pri Atariju ali namerno spodkopavanje zaradi UT2004, ne moremo trditi z gotovostjo, vsekakor pa si založnik s tem nakopava sramoto! (Tik pred zaključkem redakcije strežniki spet delujejo!)

Unreal 2 Extended Multiplayer
založnik: Legend
demo: natlačenka/tlačenka 126
objavljeno: Joker 129
april 2004