IGROVJE
stranka » igrovje » pc » IL-2 Sturmovik: The Forgotten Battles - Ace Expansion Pack
IL-2 Sturmovik: The Forgotten Battles - Ace Expansion Pack

Komandant Stane

BIrkati možic iz Moskve, Oleg Maddox, uspešno kaže, kako je mogoče s predanostjo kakovosti dobro prodajati tudi takozvane težko unovčljive žanre. Povrhu je IL-2 Sturmovik z razširitvijo The Forgotten Battles postavil tako visoke standarde letavščin za časa druge svetovne vojne, da je iz spopada žalostno odpadel Microsoftov Combat Flight Simulator 3, njegov pravzaprav edini konkurent. Zahtevna publika pač hoče le najboljše.
Da se rulja med čakanjem na Battle of Britain, naslednji samostojni Maddoxov projekt (predivden za zimo 2005), ne bi zasitila bitk na Vzhodu, so se Rusi kmalu po izidu Pozabljenih bitk vrgli v proizvodnjo uradnega plačljivega dodatka zanje, Ace Expansion Pack poimenovanega. Že brezplačni popravek 1.22 (Joker 126) z nekaj novimi letali in pokrajinami je dal slutiti, kaj nas čaka, toda na takšno mešanico je bil pripravljen malokdo. V paleti novih letal, ki jih prinaša AEP, bo težko ne najti kakega zase. Dobili smo vse, od 'crap planes', se pravi malo znanih in v igrah nikoli videnih frčev, prek legend do naprav, ki so padla iz

ME-110 je prava strupenjača. Par 20 mm topov in dve težko strojnici sta v večna lovišča poslala marsikateri zavezniški bombnik.
Secret Weapons of the Luftwaffe. Spisek je impresiven: P-51B in C, P-51D mustang, P-63 king cobra, P-38L in J lightning, YP-80 shooting star, ME-163B comet, HE-162A-2 volksjŠger, TA-152H-1, mistel (letalo bomba), BF-109Z, JU-87D-5 stuka, HO-229 (leteče krilo), BF-110G-2, SPB (TB-3 s podvešenima I-16), IAR-80A, IAR-81C, fiat CR.42 falco, fiat G.50 freccia, KI-841A, B in C hayate, A6M2 in A6M5 zero, J82 (švedski gloster gladiator), spitfire Mk Vb in LF Mk Vb (obe inačici - z normalnimi in prirezanimi krili). Tudi umetnopametni piloti so dobili nekaj novih igrač: B-17G, curtiss hawk 75, FI-103 (bolj znan kot V-1, leteča bomba), gloster gladiator Mk I in Mk II, C-47 dakota ter FW-200 condor.
Seveda so se takoj našli dežurni nergači, ki se z obreganjem ob letalni model, obrate propelerja na določenih višinah, hitrosti dviganja in slično ob vsakem popravku ter dodatku mečejo na zobe in hočejo vesoljnemu občestvu dokazati, kako obvladajo zgodovino in aerodinamiko. Simulacije so pač jeba, vsak ima svojo predstavo o tem, kako bi morale stvari potekati, relevantnih podatkov o letenju s starimi škatlami iz druge svetovne pa ni ravno na pretek. Gotovo niti en frčoplan v AEP ne leti čisto tako kot njegov tapravi vzornik, a dejstvo je, da v tem žanru nihče ni prišel dlje in bliže občutku realizma kot Maddox s svojo  ekipo iz Moskve. Dodatnega optimizma v rezervoar nataka tudi dejstvo, da se pobje ne ustavljajo: do konca leta bodo iz obstoječe kode iztisnili, kar se le da, medtem ko delo na Battle of Britain že pošteno teče.
AEP vsebuje opazno boljšo grafiko in za spoznanje bolj napadalne računalove pilote, dvajset novih enoigralskih misij, sedem doslej nevidenih kampanj in šest svežih večigralskih kart s tremi dodatnimi okolji ter eno nalinijsko kampanjo, ki

Feni japonskih avionov bodo prišli do svojih igrač. Zero stresa jezo na sovražnikovo mornarico iz naveze 20- in 30 mm kanonov.
bo osrečila vse tiste, ki so hrepeneli po obsežnejših spopadih proti živim nasprotnikom. Odsotnost fensi vmesnika in psevdostrateških elementov večine v množici oboževalcev serije IL-2 ne moti. Seveda ni vse zlato, tu in tam se najde kaka neugledna zaplata iz aluminija. Najbolj moteča je gotovo omejenost pogona, saj je bil izvirnik predviden le za dve strani, torej Nemce in Ruse, dočim se krog sodelujočih širi (Francija, Finska, Madžarska, Anglija, ZDA), zato so nekateri izrazi čisto mimo - namesto v flightu Britanci recimo letijo v zvenu (kar je ista stvar kot flight). Pri nekaterih državah v predalu z misijami vlada suša, kar je razočaranje, sploh za ljubitelje spitfira in zera. Na srečo je spletna druščina simoljubcev sproducirala množice poslanstev, o priljubljenosti špila pa dovolj govori podatek, da ga na dveh nalinijskih servisih (Ubi.com in Hyperlobby) vsak večer nabija po tisoč ljudi in več. Tako kot pri vseh drugih igrah so mrežne vojne mogoče le med enakimi verzijami.
Ampak - so množica odlično narejenih letal, nove pokrajine (posebej Normandija), izboljšana grafika in superiorna UP dovolj za operacijski poseg v denarnico? Če je na spisku novih letal kako, ob katerem vam zadrhti srce, je že to dovolj, saj so vse pilotske kabine umetniška dela zase. The Forgotten Battles se da marsikje dobiti za ceno AEP in če upoštevamo dejstvo, da TFB vsebuje ves IL-2 Sturmovik, si morete za dobrih 60 evropskih dinarčkov omislite daleč najbolj popolno doživetje drugosvetovnega vojnega letenja, ki ga Ace Expansion Pack vrhunsko zaokroži. Kar se mene tiče - poštena kupčija. Le nekih drastičnih sprememb ne pričakujte.

IL-2 Sturmovik: The Forgotten Battles - Ace Expansion Pack
založnik: 1C Maddox Games / Ubisoft
objavljeno: Joker 129
april 2004