IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Neverwinter Nights 2: Mysteries of Westgate
Neverwinter Nights 2: Mysteries of Westgate

Yohan

Ena vidnejših klasik digitalnega igranja domiš­ljijskih vlog zadnjega časa, Neverwinter Nights 2 (J161, 77), je rodil že tretji nesamostojen dodatek. Po uradnih razširitvah Mask of the Betrayer (J184) in prelomnem Storm of Zehir (J186) imamo tokrat opraviti s paketom, ki ga kupiš na internetu (www.atari.com) in ponuja okrog petnajst ur dogajanja. Dobro se razume s prejšnjimi razširitvami NWN2, od koder skopira nove čarovnije, rase in poklice, omo­goča pa tudi uvoz junaka z opremo iz originala in dodatkov. Vendar avtorji tega ne priporočajo, ker je Westgate najbolj uživantsko igrati s srednje močno zasedbo. Zato je heroja bolje sestaviti na novo, saj ga takoj na začetku natreniramo do zadovoljive osme stopnje. Več kot pet ali šest dodatnih lekcij itak ni potrebnih za dokončanje dokaj povprečne štorije.
Uvodna sekvenca nam da vedeti, da smo bogsigavedi kako postali lastnik zaklete maske, ki nam krati spanec. Po odgovore se odpravimo na Zmajsko obalo, natančneje v kriminala polno vukojebino Westgate. Tam ne manjka mafije in drugih lopovskih zdru­ženj, postopačev, pokvarjenih uradnikov ter pogledov, ki oprezajo iz senc. Mesto, kjer se odvije pustolovš­čina, je izredno majhno, saj ga tvorijo bore tri četrti in prostrana kanalizacija. To po eni strani pomeni veliko recikliranja lokacij, po drugi strani pa malo neproduktivnega koračenja. Najamemo lahko do tri pridružene člane, več jih tako ali tako ni, kar pomeni, da lahko odprava šteje največ štiri razboriteže, plus domače živalce in načarane beštije. So pa podložniki raznoliki – zlobna materialistična roparka, propadli paladin in brezverna duhovnica. Iskrivi dialogi so med njimi zato pogosti.
Razen nekaj novih bitij (morske kače, podganarji) drugih novosti ni. Naloge, zlasti postranske, niso zgolj kurirjenje: so raznolike, humorne in na pošteni ravni. Že na začetku se moramo pragmatično odločiti, ali bomo sledili zlobnemu podganjemu redu ali svetohlincem, kar okvirno določi dobro ali slabo pot. Ne vpliva pa to na konec. Bitke so sicer redkejše, a zato slajše. Grafika in glasba takisto ne delata sramote, niti žužkov ni zaslediti, morda bi bilo lahko več dialogov govorjenih. In cena je res nizka.

Neverwinter Nights 2: Mysteries of Westgate
založnik: Ossian Studios / Atari
objavljeno: Joker 190
maj 2009