IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Exodus from the Earth
Exodus from the Earth

Tecman v temačni vesoljski ulici pro­daja rusko kremo proti sončarici.

Beg z Zemlje je premočrtna prvoosebna streljanka, katere zunanjost je ostarela, a je vsaj prijetno barvita. V bližnji prihodnosti, kjer Zemlji grozi razbesnelo Sonce, nastopamo v vlogi agenta obveščevalne službe, raziskujočega izginotje astronavtov, ki so se vrnili s pomembne misije. Ekipa je odkrila gostoljubno domovanje za človeštvo, kar pa ni všeč Zlobni Korporaciji. Hajdi torej streljat!

Najbolj zabavni so deli, kjer z vozilom sesuvamo blokade. Brodenje po hodnikih korporacije pa je zeh.

Orožarna pozna sekiro, pištolo, tricevno šibrenico, dvojni brzostrelki, ostrostrelsko in jurišno puško, bazuko, granate ter razstrelivo s sprožilnikom, pri čemer skorajda vsa krepela poznajo alternativni način streljanja. Ni slabo, toda Rusi ne bi bili Rusi, če ga ne bi posrali na drugem koncu sabale. Kajti če so orožja solidna, traja celo večnost, da srečamo kakega drugega sovraga kot zanikrne varnostnike. Njihovo manevriranje vzbuja le smeh, saj se radi brezbrižno kotalijo do cevi našega orožja ali padajo v prepade. Zaklon iščejo redkokdaj, znajo pa biti tečni s čezmerno natančnostjo krepel, ki tega v človeških rokah niso zmož­na. Ej, igram Quake Live in vem! Po eni st­rani si tako zelo ranljiv, po drugi pa se ba­rabini radi pojavljajo na zaščitenih mestih. Zato je nažiganje toliko kot iz razpošiljanja nabojev sestavljeno iz umiranja, brezglavega iskanja zaklona ter daljinskega lovljenja pikslov.

Boji proti robotejem sodijo med kvalitetnejše spopade. Tudi zaradi odmora od govorjenih gluposti.

Velikim količinam akcijskega razčefuka igra občasno pridruži kako enostavno skakalno ali fizikalno uganko, kar rahlo po­pes­tri dogajanje, ni pa nič posebnega. Zraven puščavništva se lahko bojujemo po spletu, pri čemer sta na izbiro standardni in moštveni deathmatch na osmih kartah. A hitreje bomo iznašli zdravilo za raka kot našli obljuden strežnik. Istočasno bomo kozlali ob ceneni prestavitvi v angleščino, ki so jo snemali s knjigovodjo ter ekipo čistilcev. In jamrali nad nihajočo kakovostjo oblikovanja stopenj, ki je zdaj solidna, že v naslednjem trenutku pa obupna. Nekatere trpijo za sindromom miške v labirintu, dostikrat ene in iste preigravamo večkrat ali znova brodimo po istih delih. Takisto izdelek zaznamuje manko skladnosti, saj so se Parallaxovci napajali pri Doomu 3 (interakcija z računali in dlančniki, ZF-videz), Duku (jebačka osebnost glavnega lika, iskanje ključev, nesramno kopiranje zasnove stopenj) in Half-Lifu 2 (podenje z avtekom). Končna mineštra je seveda bledo generična.
Edini dober razlog za nabavo Exodusa so skupinske seanse, kjer ga (za kazen) preigrava izbran osebek, medtem ko prisostvujoči na kavču grizljajo kokice in se utapljajo v solzah režanja zaradi apn govora.

Exodus from the Earth
založnik: Parallax Arts Studios / Strategy First
objavljeno: Joker 187
februar 2009

40