IGROVJE
stranka » igrovje » pc » X3: Terran Conflict
X3: Terran Conflict

Luni morda zadnjič obišče vesolje X. Tolaži pa ga, da bo v njem spet ostal zelo dolgo.

Vsemirska epopeja X je ena najstarejših še živečih pecejaških serij. Pričela se je davnega 1999 z X: Beyond the Frontier in doslej sproducirala tri samostojna poglavja ter duet razširitev, pri čemer je vsaka izdaja nadgradila osnovni recept in izboljšala izkušnjo. To je impresivno samo po sebi, tolikanj bolj pa spričo dejstva, da gre za žanrsko specializirane igre, namenjene malošte­vilč­nim zagrizencem. Da Iksi niso odfrčali v pozabo kot toliko drugih vesoljščin, se imamo zahvaliti zlasti predanim Nemcem iz skupine Egosoft, ki so kljub nebleščečim finančnim rezultatom vztrajali do danes.

Zgodba v Terran Conflictu igra pomembnejšo vlogo kot prej in govori o vrnitvi napadalne umetne inteligence. Kljub temu na pričakujte Battlestar Galactice.

Četrti polnokrvni X je menda poslednji in njegovo poslanstvo je povezati zgodbovne niti ter dostojno zaključiti fabulo. In, jasno, biti najboljši doslej. Razvijalci pri tem niso radikalno odstopali od recepta. Terran Conflict pod pokrovom ostaja nadgradnja anci­en­tne Elite, se pravi pes­kov­niška vesoljska simulacija. V paketu je vse, kar bi utegnilo zanimati ljubitelje zvezd: tipkovnično-miš­kar­s­ko (oziroma opcijsko džoj­sti­kovs­ko) pilotiranje desetin ladjic, ladij in ladjetin; ra­ziskovanje gromozanske ga­la­ksije ter spoznavanje tujs­kih ras; ma­chiavellijsko is­ka­nje pro­fita skozi trgovanje; piratiziranje; celo gradnja lastnih tovarn, postojank in flot. Razsež­nost TCja je tež­ko povzeti, zato je morda naj­bolje, če zapišem, da gre za simulacijo življenja vesoljskega pilota z ohlapno zgodbovno nitjo. Počneš lahko, ka­r­koli se ti zljubi, pri če­mer izbira po­k­li­ca le aro­ma­­ti­zi­ra za­če­tek. Kot zeme­ljski pilot imaš dobre pogoje za bojno kariero, trgovec prič­ne s prostornim vozilom, dočim je pot bankrotiranega ašašina izzivalna in primerna za veterane.
Ne glede na začetno izbiro službe boste novinci šokirani nad komp­lek­snostjo in globino. X3 začetnika ne ujčka s postopnim uvajanjem, mar­več ga kojci rukne med zapletene galaktične karte, pristajalne procedure, realistično ekonomijo in velikansko orožarno plovil ter opreme. Podrobni vodič na več kot sto straneh je pri tem v veliko pomoč, če­p­rav se pri študiranju včasih počutiš, kot bi se pripravljal za izpit. Ne dvomim, da bo to odvrnilo manj potrpežljive pri­­vr­žen­ce sk­rip­tanih badabum-tresk tirnič­nih špilov, in tudi sam si želim, da bi bila zgodba moč­ne­je izra­že­na. A nagrada za vztrajnost je pre­lepa, kajti Terran Conflict je eden redkih puš­čavniških naslovov, v katerega se lahko res vživiš in mu pos­vetiš mesece. Občutek dosežka in izpolnitve, ko se iz sprva nepomembne vse­mirske amebe preobraziš v odločujoč faktor ga­laktične politike, strašnega vojskovodjo ali mogula z grozdom profitabilnih tovarn, je fantastičen.
Pomaga tudi, da te na popotovanju obkroža najlepše in najbolj podrobno vesolje v katerikoli igri doslej. TC daje jasno vedeti, da je otrok ljubezni in ne še en obrtniški izdelek. Postaje, ladje in tovarne so izdelane z vrhunskim čutom za detajle in so si sila različne, planeti so mistično lepi, barvite meglice pa uspešno razgibajo biserno črnino. Že X3: Reunion je bil videti vrhunsko, Terran Conflict pa gre še par stopničk više. Enako je z zvočno platjo, predvsem izbrano ambientalno glasbo. Sanjave, ponekod pinkfloydovske melodije močno pripomorejo k vzdušju, zato vsekakor priporočam poslušanje. A tehnična odličnost ima ceno. Novi X mašine topi hitreje kot Crysis in za uživanje v neokrnjeni podobi moraš posedovati silovit stroj.
Roko na srce, za to je deloma kriva tudi neoptimiziranost. Egosoft nikoli niso sloveli po sposobnosti razhroščevanja in TC tega ne spremeni. Špil je že fasal par popravkov, toda zatikanja, nemogoče misije, naključni nadležni insekti in celo izleti na namizje znova niso redki pojavi. Tako kot vse predhodnike bodo tudi Conflict sčasoma izpilili, če ne drugače, skozi razkošne mode skupnosti. A temu navkljub grenak priokus ostaja. So spolirani naslovi res postali domena zgolj finančno mogočnih studiev? No, po drugi strani je to edina resnejša zamera igri, ki v svojem žanru, kakor neširok ta že je, nima konkurence. Zaključna moraliziranja in predalčkanja vam bom zato prihranil. Če vas je med branjem opisa zaščemelo v prstih in ste se že videli v kabini vsemirskega lovca, stopite do štacune in si jo privoščite. Zahvalite se mi lahko pozneje.

X3: Terran Conflict
založnik: Egosoft / Deep Silver
objavljeno: Joker 184
november 2008

81
podrobno, živo vesolje
nes­konč­na glo­bina
prelestna podoba
hroščatost
strma učna krivulja
igra za zelo izbran okus