IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Prison Tycoon 4
Prison Tycoon 4

Yohan čaka na premestitev v celico smrti. Električni stol bo odrešitev.

Ameriški kaznovalni sistem s svojimi mega koncesijskimi ječami slovi daleč naokrog. Malo manj pa je znano dejstvo, da so v zadnjih šti­rih letih izšle že štiri poslovno upravljalne simulacije, kjer je moč hudodelce molsti za novce. Prvi Prison Tycoon je bil sprejet silno medlo (Joker 142, 51), naslednja pa toliko bolj, saj smo videli le nekaj kozmetičnih popravkov, recimo nove zaporniške lokacije in par novih objektov. Za četrti del so obljubljali precejšno predelavo, vendar cura ni ostala samo mehka, deležna je bila še obdelave v mesoreznici.

Težka izbira. Če ostaneš notri, crkneš od slabega zraka, če greš ven kvihtat, te pojedo drugače tetovirane hijene.

Osnovni zaplet je identičen predhodnikom. Postavljeni smo v vlogo ravnatelja komercialne čuze, kjer skrbimo za mirno spanje civilov in skušamo hkrati zaslužiti z zaporniškim delom, donacijami, subvencijami ter kantino. Ob postavljanju in opremljanju dragih objektov (zaporniških kril, stražnih stolpov, rekreacijskih površin) skrbimo, da varovanci znotraj mreže ostanejo bolj ali manj živi, dokler ne odslužijo robije. Medtem je treba pozorno spremljati nekatere njihove hobije, na primer kopanje lukenj pod ograjo in medsebojno ravnanje nosov, ter posredovati v pravem trenutku.

Končni scenariji vsiljujejo take predimenzionirane usta­no­ve. Zadeva se igra tako, kot je videti. S sterilnimi ščurki vred.

Gre za verjetno najslabše nadaljevanje v seriji, saj še tistih nekaj malega novosti naredi več škode kot koristi. Spremenjeni vmesnik je zmeden, raba levega in desnega gumba nelogična ter nekonsistentna. Dajanje navodil zaposlenim (paznikom, mehanikom, čistilcem) zahteva mučno sosledje klikov v več ločenih oknih, ki ne mo­­­rejo biti odprta naenkrat. Pogled je sedaj pretežno zaklenjen na prikaz nerodnih varnostnih kamer. Takisto je zemljevid za spremljanje celotnega dogajanja zaradi zmedenosti in majhnosti enostavno neuporaben. Ostale novosti se omejujejo na pesjak in delovanje kriminalnih združb. Različno tetovirane bandite je sedaj pametno ločevati po tolpah in skrbeti, da so čim manj v stiku, saj bo ta izjemno kratek. Poškodovani in mrtvi zaporniki pač niso dobič­ko­nosni. Kar se tiče načinov, je poleg peskovnika v treh ječah na voljo dvanajst dolgočasnih scenarjev, kjer moramo v omejenem času običajno vzrediti določeno število zapornikov.
Resda imamo opravka z očitno neambiciozno nizkokategornico, toda dvajset evrov je še vedno odiranje. A čeprav bi jih toliko talali zraven igre, to ne bi olajšalo slabosti v želodcu kot po salmonelasti sladici v zaporniški kantini.

Prison Tycoon 4
založnik: Virtual Playground / Valusoft
objavljeno: Joker 184
november 2008

15

 
sorodni članki