IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Neighbours from Hell 2
Neighbours from Hell 2

Quattro spet ne da zoprnemu sosedu miru in mu še stotič namaže toaletni papir s čilijem. In vsakič je smešno.

Ah, sosedske vojne. S tem stavkom sem pričel opis prvih Peklenskih sosedov manj kot pred tričetrt leta. In že takrat sem bil precej navdušen nad to JoWoodovo stvaritvijo, dasiravno ocena tega ni kazala; prilepil sem ji namreč dokaj mizernih 67. In kaj sem naslovu očital? Ponavljanje št

Nikoli nisi dovolj star, da ne bi fasal krepkih po tazadnji, kadar se mama razhudi.
osov, premalo stopenj, enolično prizorišče in, nenazadnje, pri nas dokaj zasoljeno ceno. Nakar dobim v roke nadaljevanje.
Avtorji so očitno slišali večino mojih očitkov, zategadelj so zoprnega soseda poslali na počitnice. Napletli so mu hudo verjetno zgodbo, kako si je s tem, da so mu zakuhali toliko neslanih šal, prislužil luksuzno potovanje okoli sveta. Vendar je za to izvedel tudi Woddy in se odločil zoprnemu dedcu popestriti turistično sezono, med drugim tako, da s seboj vzame snemalno ekipo. In na monitorjih se lahko začne vrteti druga, poletna sezona Sosedov iz pekla! Sistem ostaja enak tistemu iz predhodnika: v vsaki epizodi morate sosedu pripraviti vnaprej določeno število vragolij, nakar lahko greste odigrat naslednjo. A kmalu boste opazili nekaj sprememb, na katere vas bo opozorila že uvajalna stopnja. V predhodniku je vsaka potegavščina zahtevala določen čas, da ste jo

Ampak ali nismo nekaj čisto istega videli v prejšnji sezoni Peklenskih sosedov? Očitno gre za predober štos, da bi ga zavrgli.
pripravili do konca, medtem ko jo zdaj izvedete skorajda v trenutku. Boste pa zato porabljali čas, da se boste dokopali do kakega pomembnega predmeta, recimo izvabili miško ali raka iz luknje. Pri tem se bo pokazatelj spremenil v podobico predmeta, ki ga uporabljate, ali takega, ki ga želite dobiti, in bo uhajal iz kroga, kjer ga morate obdržati. Potem so tu bolj neposredne kombinacije potegavščin, ki vam bodo prinesle več kovancev naenkrat. Kovancev? Jap, za vsako potegavščino si prislužite kovanec; o tem več čez nekaj trenutkov. Vrnimo se h kombinacijam. Preprosta potegavščina je, da recimo tečnemu cucku damo kost in ko ga hoče sosed zgrabiti, ga ščene besno oblaja. Sosed od strahu skoči na skakalno desko in, jasno, pobesni. Toda po deski lahko polijemo olje za sončen

Kdaj se je potrebno tudi skriti. Če bi sosed vedel, da je Woody v košari, bi se našemu junaku slabo pisalo. Tako pa ne ve. In se mu ne.
je! Zdaj bo sosedu ob skoku na desko (ko ga oblaja pes) spodrsnilo in na ploh bo treščil v bazen. A to še ni vse! Woddy lahko od tam zlobno izpusti vodo - in sosed bo tako žrtev trojne kombinacije, ki bo prislužila tri kovance. Še več: vaš cilj je pokasirati vse kovance, ampak ne na kakršenkoli način. Tako kot v predhodniku lahko posežete po zlatem kipcu, vendar za vsako epizodo posebej, ne za sezono. Dobite pa ga samo, če ste vse potegavščine povezali tako, da se bo sosedu do zadnje fore popolnoma odfukalo - kar pomeni, da mora padati iz ene zanke v drugo, ne da bi se mu jeza vmes polegla. Dasiravno se sliši bolj zapleteno in zoprno kot nekoč, je sistem tokrat preprostejši.
Kot sem dejal, je bila zamera prvim Sosedom samo eno prizorišče. Tokrat je okolij nič manj kot trinajst, za vsak nivo po eno. No ja, nekatera so kopija prejšnjih, a dejstvo je, da so kraji dogajanja tokrat raznoliki, spadajo pa v štiri sklope: ladjo, ki šteje kot vmesna stopnja pri potovanju, Kitajsko, Indijo in Mehiko. Sešteto je stopenj / epizod spet trinajst, tako kot v enici. In zopet po težavnosti enakomerno naraščajo. Če na Kitajskem soseda vsakič potegnemo petkrat, mu bomo morali v Mehiki zakuhati devetkrat, ob tem, da ga od Indije naprej spremlja mama, ki ga zna prav fino našeškati (in prav tako namlatiti vas, ker nagajate njenemu sinku). Še ena oseba, ki tokrat nastopa, je vzhodnonemška metalka kladiva Olga s svojim frocem, ki vam ni nevarna, lahko pa z njo osmodite soseda, ki jo vroče peca.

Rezanje vrvi z rašplo za kurja očesa je zoprno in mukotrpno delo. Od nekdaj smo navajeni, da porabimo najbolj blesav predmet.

Sosedom tokrat lahko očitam bolj malo. Pravzaprav edina zamera zopet leti na le trinajst stopenj - potovanje okoli sveta nenazadnje ne zajema samo treh držav. Ampak, Neighbours from Hell 2 po svetu prodajajo kot poceni naslov, za tam nekje tri, štiri jurje, za kar ponuja mnogo prav fine zabave. Če ga bo moč pri nas dobiti za ta denar, nakup vsekakor priporočam, saj vas bo špil nasmejal in zabaval, četudi samo za nekaj nedeljskih popoldnevov.

Neighbours from Hell 2
založnik: JoWood
objavljeno: Joker 128
marec 2004

78
smešno in zabavno
raznolika prizorišča
enostaven igralni sistem
samo trinajst stopenj