IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Insecticide: Episode 1
Insecticide: Episode 1

Raveer

Ko že misliš, da so izvirne pustolovščine izumrle, uleti Insecticide. Gre za mešanico detektivke, skakačine in streljačine, ki jo udejanjil na svoje pobegli veteran iz LucasArts Larry Ahern.

V dosegu pomembne točke se radar spremeni v vprašaj. Namig: predmete poglej večkrat, saj so lahko večdelni.

Že ime igre, ki je besedna igra na homicide – umor, ti da vedeti, da v glavnih vlogah nastopajo žuželke in da lahko pričakuješ obilo humorja. Znajdeš se v vlogi novopečene detektivke Chrys Liszt (besedna igra chrysalis – buba), katere naloga je raziskati umor pomočnika eminentne žuželke na sedežu največje korporacije v antiutopičnem mestu Troi. Špil se pokloni filmom noir s pretirano rabo klišejev in se obenem z žuželčjimi prispodobami satirično norčuje iz znans­t­ve­ne fantastike, avantur, policijskih serij in ustreznega žargona. Naš partner je Roachy Caruthers, kopija Sipowicza iz NYPD, za varovanje prič pa uporabljajo izraz wingless protection program. Po­doba je te­mač­na, a je grafika kljub temu všečna, spo­minja pa na Psychonaute ali Grim Fandanga. Dopolnjujeta jo izvrstna jazz glas­ba in cinični komentarji glavne akterke.
Kar se igranja tiče, osemnajst nivojev menjava med akcijskimi in klasično pus­tolovskimi, ki zahtevajo blodenje okoli, kazanje in klikanje. Uganke v njih so dokaj enostavne, pač uporabiš logič­ne stvari na logičnih mestih, niso pa trapaste in najedajoče. Tudi partner ti zna priskočiti na pomoč.

Strelski obračuni so dobra pot do blaznosti. Sovraga z razdalje zlepa ne zadeneš, od blizu pa fašeš vse projektile.

Škoda torej, da detektivskim kvestom sledijo skakalno-strelske stopnje, ki imajo resne težave. Nadzor nad orožji je tako grozen, da je sovražničke bolje čim prej doseči in jim stisniti par krožnih v stilu Chucka Norrisa, namesto da bi jih pokal z razdalje. A seveda pri tem na­ži­rajo podobno ostudne skakalno-tekaške kontrole, ki prav hočejo, da nekam cepneš in umreš (hm, naj ne bi žuželke pre­živele padce z višin?), saj izzivi docela presegajo njihov domet. Nato še poti naprej ne najdeš, ker je špil tako temen, po možnosti pa krepneš tik pred nadaljevalno točko, zaradi česar moraš nato ponavljati vse mučne strelske obračune in skakalne prepreke.
Če te žeja po ciničnem, satiričnem humorju iz avantur starih dni, pri katerih je sodeloval tudi Larry (Sam & Max, Maniac Mansion ...), bi se znal ob Insekticidu, ki ga tržijo na Steamu, zabavati. Verjetno pa te bodo akcijski deli, ki so posiljeno nabiti na pustolovsko osnovo za zadovoljitev današnjega trigger-happy občinstva, tako razjezili, da se ti bo vse skupaj priskutilo.

Insecticide: Episode 1
založnik: Gamecock
objavljeno: Joker 181
avgust 2008