IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Colin McRae Rally 4
Colin McRae Rally 4

Samo enkrat ugibajte, v čem drvi LordFebo kot sneta sekira po kolovozih med smrekami.

Codemasterji, nekdaj visoka kuhinja igričarskega golaža, so se polenili, prismodili in usmradili. Pomnite prvega Škota? Bil je to super rally, prvi zaresni drnskostrnski špil, ki je tolikanj bolj dišal zavoljo serije neokusnih (Q)RAC Rallyjev. Nato so nam servirali dvojko, grafično in igralno delišiozen zalogaj z raznolikimi avteki, nenadkriljivo podporo suvalnemu volanu in pridodanim arkadnim načinom. Z nabrušenimi vilicami in noži smo zato pričakovali tretjo jed. Resda so novo porcijo okrasili še umetelneje,

Kabine niso nič posebnega, zato moti zahteva, da je to edini pogled na najtežji težavnostni stopnji. Spredaj jo maha duhec.
vendar se je za lepim prelivom skrival karitasni zalogaj brez okusa, saj so nerazumljivo umanjkali arkadno šibanje, večigralstvo, mehaničarjenje in duhec ter možnost šampionskega volaniziranja s čim drugim kot le s fordom fikusom. Ni čudno, da smo z mešanimi občutki v goltancu pričakovali četrto šeflo, za katero so nam kuharji natrosili par skrajno hinavskih alinej, ki bi morale biti vmešane že v trojko. Obljubili so, da bodo vrnili skupno večerjo, popravila, duhca in prvenstvo z vsemi avtomobili ter za posladek primaknili legendarno skupino B.
Cmok je bil upravičen, zakaj ponovno so nam postregli z repetejem, katerega okus poleg opazne pogretosti kaže tudi znake naveličanosti. Res je, v sezoni se moremo svobodno o

Dirjala skupine B so skoraj nevozno brutalna. Če bi se gume za trohico bolj držale podlage, bi bila vožnja z njimi v užitek, tako pa je švicajoče garanje.
dločiti za sebi ljubo specialko - to vem, ker sem takoj vzel en ščiš avto, konkretno punto. Takisto so se izpolnile obljube o povratku popravil in o vseh vrstah druženja: jedilnik nudi lokalno pajčevino in svetovni splet ter ždenje za enim računalom, bodisi na razdeljenem zaslonu, bodisi izmenjevaje se v štiri z možnostjo avtočka strahca (posnetek najboljše vožnje). A to je hkrati vse, kar so vrnili predhodniku. Sila zabavnega arkadnega norjenja na krožnih pistah z več dirkalniki naenkrat ni, dasiravno ne le, da bi moral biti vključen, še znaten poudarek bi moral biti na njem. Na tak način bi znal Colin zadostiti onim, ki imajo raje akcijski pristop. Nenazadnje se nam še vedno podirajo kupčki po Screamer Rallyju. Toda ne, šef sale je prepričan, da se še nismo preobjedli enega in istega recepta: domala neskončnega puščavniškega slalomiranja med smrekami. Kako zmotno. In tista grupa B? Codemasterji so vrgli skupaj štiri avtomobile, od katerih so imeli tri zmodelirane še iz prejšnjih iger (audi quattro, peugeot 205 T16, ford RS200), nova pa je lancia 037. Kar marketinško proglasijo za pomemben sestavni del. Pih! Nikakršnega prvenstva ni,

Eno od dokaj nesmiselnih 'testiranj' novih dirkaških delov.
ki bi bilo pisano na kožo temu razredu avtomobilov, ki so bili sredi osemdesetih večji motorni fetiš od formule ena (berite Vedež). Vozimo iste brzince kot z novodobniki, namesto da bi podoživeli manj hitrostnih preizkušenj, a te bolj krepke in jedrnate. Največ o tej postavki pove tole: ni ne najboljšega dirkalnika iz serije, lancie delte S4, ne cest, po katerih so bili ti avtomobili znani, konkretno Korzike in Monaka. Aja, skoraj sem pozabil: ako si želite tiščanja enega od štirih podivjanih kljusetov, se boste najprvo močno nagarali. Po pregovorni navadi založnika so vsi ti modeli zaklenjeni in če bi jih radi preizkusili takoj, morate ušivcem odšteti par evrov, da vam na podlagi vaše identifikacijske kode povedo skrajno zaguljeno skrivno geslo za odklep (ki, jasno, na drugem računalniku ne deluje). Kot oni avtomat, v katerega zalučaš pet cekinov, da ti ga zdrka, nakar jih moraš vstaviti še pet, da ti ga izpusti. Večji apn od belega apna.

Štirici ostane potemtakem klasično, že videno in prežvečeno preganjanje po šesterici pist osmih dežel. Kljub temu, da je rally pač tak, bi se izdelek vseeno dalo izdatno popestriti, zlasti ker gre za zaporedno številko štiri. Drži, da so se Gospodarji kode pomehkužili in da je štirica v najboljšem primeru to, kar bi morala biti trojka dolgo tega, ter da vlagajo v izdelek čedalje manj truda, pri čemer mastno služijo, saj je špil na voljo še za modročrno in zelenočrno škatlo. Ampak, resnici na ljubo, drži takenako, da je vitje cest najbolj mojstrsko izpeljano doslej, da so brzinci krajši in po bolj pozornem opazovanju dokaj pestri.

Colin McRae Rally 4
založnik: Codemasters
demo: natlačenka/tlačenka 128
objavljeno: Joker 129
april 2004

76
res prijetno speljani in zmodelirani brzinci
tehnično dovršen zvok
neproblematično večigralstvo
res premalo novosti
preveč odvzetih reči
nateg s plačevanjem za več kot pol avtov
nezlomljivi prometni znaki

 
sorodni članki