IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Pirates of the Burning Sea
Pirates of the Burning Sea

"Ogenj!!!", se zadere kapitan Luni in s slastjo opazuje uničenje nemočne galeje.

Nebo je brez oblačka. Lahen jugo­vzhodnik lajša rojevajočo se po­poldansko pripeko in nabrežje Santa Dominga je še bolj nabito kot ponavadi. Pristaniški delavci raztovarjajo zjutraj prispelo havansko trgovko, tropi otrok lovijo rake in se sončijo na dokih, mlade dame sumljivega slo­ve­sa pa se, hlineč sramežljivost, hihitajo mornarjem. Idilo nenadoma zmoti presunljiv krik, ob katerem se zdrznejo tako ljudje kot lenušni galebi. Tavajoči pogledi hitro najdejo vzrok: izza zaliva se prikaže raztrgana zastava z vsem znanim simbolom mrtvaške glave, takoj zatem pa v pristaniške valove zareže črni premec. Panika se razširi kot požar sredi suš­nega poletja in klici nekaj prisebnih oficirjev se izgubijo v topo­ta­joči množici. Naslednji trenutek ozračje razparajo poki - sprva zamolklo donenje oddaljenih kanonov, udarec srca kasneje pa oglušujoče eksplo­zi­je in ječanje razpadajočega lesa. Dežurna vojaška frigata je takoj onesposobljena, kajti prvi salvo za­de­ne in zlomi glavni jambor.

Tako naključno razmetano skupino utrjena linija topnjač poje za malico. V bitkah se obnesejo resnične taktike!

"Tile Španci so po vrsti prekleti nespo­so­bneži!", se med zlaganjem daljnogleda zahahlja gusarski kapitan Lunitio. "Da­nes bomo plenili havansko zlato, jedli njihove dobrote in lokalne dame naučili, kaj so pravi moški". Štirje ducati bradačev njegove besede pozdravijo s krvoločnim rjovenjem, ki ga vetrc ponese vse do mesta ...

Svet piratov, se pravi Karibsko otočje med šestnajstim in osemnajstim stoletjem, je idealno ozadje za špi­lavno industrijo. Kot je razložil Quattro v legendar­nih analih o črnobradcih (Joker 98, strankin id 501), je bilo tedanje življenje kruto, ne­iz­prosno in krvavo. Toda z desetletji filtriranja skozi Pike Nogavičke, Monkey Islande in Pirate s Karibov je od te neprijetne resnice ostalo bore ma­lo. Ob omembi piratov ljudje danes pomislijo na go­­voreče papige, nerodne klobuke, smešne kodekse časti in grog. Namesto krutih pobijalcev se bukanirjev drži sloves romantičnih upor­nikov, ki so živeli za zabavo na račun drugih.

Barkače lahko izločiš iz bitke na več načinov. Popolna potopitev je najdaljša pot, nato je tu onesposobitev jader, za najbolj priročno pa se izkaže desetkanje posadke s poznejšim naskokom (boardingom).

Vsaj malo bolj realistično umestitev so izbrali Flying Lab Software za svojo sp­letščino Pirates of the Bur­ning Sea. Za razliko od Diz­nijevih pootročenih Pirates of the Caribbean Online, ki se tako kot filmska trilogija ukvarjajo s pravljičnim, od velikanskih hobotnic do zombijev, so plenilci v Gorečem morju dokaj zgodovinsko verni. V njihovi inačici piratskih časov se za prevlado nad Karibi boujejo Španci, Francozi in Angleži, štrene mešajo odpadniki, vsi skupaj pa uporabljajo plovila, ki so v tedanjih časih dejansko drsela po morju. Špilu to da resnejše, skorajda ug­lajeno vzdušje, ki pa ga vseeno preveva piratska romantika. Mesteca ter pristanišča so barvita, raznolika in živahna, zgodba, ki se razkriva skozi kveste, je mestoma lahkotna, piratiziranje pa daleč od obsojanega. Nasprotno: kot namiguje že ime, lahko svoj lik poleg omenjenim trem nacijam, od katerih vsaka ponuja trojico istih poklicev (pomorski oficir, trgovec in plačanec), zapišeš tudi piratiziranju. To bo najbolj odgovarjalo samotnim volkovom, ki radi prežijo na osamljene tarče ali gruče šibkejših nasprotnikov, saj lahko kot gusar napadeš kogarkoli. Po drugi strani pa je zapis očesnim prevezam kaznovan s težavnim trgovanjem in izključenostjo iz najbolj slastnega dela igre - flotnih bitk za prevzeme pristanišč. A pojdimo po vrsti.

Pirates of the Burning Sea
založnik: Flying Lab Software / Sony Online Entertainment
objavljeno: Joker 179
junij 2008

samosvoja umestitev
verne, razburljive pomorske bitke
pristno vzdušje
odličen sistem boja med igralci
globok trgovsko-kovaški sistem
nerodno sabljanje
prevelika instanciranost ubija vzdušje
ni ravno za vse