IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Chessmaster: Grandmaster Edition
Chessmaster: Grandmaster Edition

Sneti

Stara ter častitljiva je šahovska serija Chessmaster, saj traja že dvaindvajset let in se je pojavila na malodane vsakem sistemu, možda čak i galaksiji. Grandmaster Edition, ki so ga razvili v Ubijevem romunskem studiu, je enajsta inačica, ki se osredotoča na učenje.

Za šah si lahko ultra talent, vendar brez študiranja prvin in partij ne boš prišel daleč.

Grandmaster Edition štarta pri šahovsko najbolj nepoučenih in jim skozi besedilo, glas ter premikanje figur servira dooolg niz lekcij. Nakar poskrbi še za tiste, ki so do neke mere podkovani, a bi radi spoznali več. V ta namen vsebuje dodobra nastavljive položaje ter učne ure dveh velemojstrov, ki razglabljata o otvoritvah, prijemih, končnicah, taktiki ... Dasi go­vorno nista ravno oskarjevca, se da iz njunih nas­ve­tov dosti pridobiti. Mini igre s sadjem in šahovnica z prismuknjenimi zajceljni iz Rayman Raving Rabbids, ki so oboroženi z odmaševalniki za sekret, so bizarni in dokaj nepotrebni dodatki, a skupno vzeto je prog­ram dobro usposobljen za profesuro. Če drugega ne, je tu 800.000 partij, seveda pa je treba pri vsem skupaj znati dobro angleško in ne blendati, ko v notaciji gledaš oznako B za bishopa namesto L za lovca.

Deci, Zrnecu in Bizovičarju je namenjen tale set figur. Z glasovi in plungerji vred.

No, pod piflanjem, analizami in norimi dolgouhci bren­či klasični Chessmasterjev motor z nespremenjeno umetno pametjo, ki živi skozi nebroj osebnosti (mladih, starih, nagnjenih k temu ali onemu). Smeš­nih namernih napak, ki naj bi ustvarile vtis živega šahista, se resda otrese šele okrog ELO-ratinga 1500, vendar ti nato korčnojevsko da vetra. Lušten element so raznoliki turnirji z vedno močnejšo artificielno inteligenco. Klasika pa so 3D in 2D šahovnice ter nalinijsko, lokalnomrežno in vročesedežno udej­st­vovanje.
Trideset evrov za tako širok ter močan program ni veliko in tistemu, ki bi se rad šaha resneje učil s pomočjo digitalnega prfoksa, ga priporočam. Oni, ki kraljevsko igro obvladate in imate enega od mojstr­s­kih konkurentov (Fritz, Shredder) oziroma si lastitega kakega prejšnjega Chessmasterja, recimo 10th Edition, pa Grandmaster Editiona ne potrebujete zares.

Če imaš vključeno vse, zna biti zaslon kar natrpan. Velikost šahovnice je moč spreminjati.

Chessmaster: Grandmaster Edition
založnik: Ubisoft
objavljeno: Joker 177
april 2008