IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Frontlines: Fuel of War
Frontlines: Fuel of War

Aggressor se spet igra z avtomobilčki na daljin­sko, samo da zdaj delajo še pinjau!

Ob Battlefieldu 2142 sem cinično pripomnil, da smo se nadejali najmanj tankovskih oklepov, ki frčijo po zraku (raketni nahrbtnik za ka­mi­ka­ze iz leta '42 ne šteje), dobili pa bojišče, kjer te nasprotnik še vedno mimogrede zaštiha s pipcem. Quake Wars položaja ni bistveno popravil, zato je logično, da sem zastrigel z ušesi ob novici, da bomo v Frontlines upravljali z brezpilotnimi roboti ter railguni. Pa čeprav se zopet skregata vzhod in zahod, tako kot v BF. Res presenetljivo glede na to, da Kaos Studios, avtorji Frontnih črt, izvirajo iz Traume, kjer so pred leti napravili Desert Combat, mega popularen mod za Battlefield 1942. Po preimenovanju se jim je prik­lju­či­lo še par nekdanjih članov DICEa in trikrat lahko ugiba­te, v katero zvrst so se vrgli. Ja, tako zelo so izvirni.

Tistih pet ljudi, ki poznajo Desert Combat, velja opozoriti, da nadzorni model vozil ne dosega realističnosti v proslavljenem modu. Vožnja je arkadna, toda zadovolji, z izjemo terenca, ki je zaenkrat nekam preveč poskočen.

Tule bi lahko hitro navrgel nekaj pavšalnih primerjav z EAjevo franšizo in dal čez polovico opisa. Toda ker moram predpostavljati, da o Battlefieldu nimate blage veze (ne me tepst), je treba povedati, kako se rečem streže. Ste stasit zahodnjak, denimo Anglež. Vojaški škornji vas žulijo v 3D iz prve osebe, za nadrejenega ima­te nekega Škota, ki govori tako, da ga ama nič ne ra­zumete, povrhu vseh te­žav se je pa še začela vojna. Ko bi nemarnica vsaj počakala, da se na­va­dite na škornje! Piše se namreč leto 2024 in svetovne zaloge nafte so zgo­­dovina, medtem ko div­ji nasadi oljne repice po vrtovih svetovnih potreb po črnem zlatu ne morejo nadomestiti. Zavez­ništ­vo rdeče zvezde v sestavi Rusije in Kitajske se polasti zadnjih naftnih polj v Turkmenistanu, toda Američani in Evropska unija tega kakopak ne bodo mirno gledali. Turk­menov ne bo nihče oku­piral, aufbiks! (Dokler da­jejo nafto, sicer jih lah­ko.)

Naj vas pedantno postavljeni silicijski soborci na sliki ne pretentajo. Takoj ko se premaknejo, začno bezljati kot trop zmešanih kokoši. Na srečo vzhodnjaki prav tako radi igrajo stoječe tarče, a so s svojimi krepeli hkrati zelo natančni.

Nepridipravi torej vlečejo bolj na rumeno polt in rdeče zokne ter vihtijo neke futuristične verzije kalašnikovk. Premagaš jih tako, da jih pociljaš z lastno futuristično verzijo M16 in jih ustreliš do smrti. Ne se smejat - Frontlines uporabljajo sistem zdravja iz Hala, kjer te ob poškodbah pretirano meglenje vidnega polja opom­ni, da si izgubil štiri petine krvi in bi se kazalo umakniti v zaklon, kjer se boš samodejno ozdravil. Med poklici zato ni sanitejca, kar malce osiromaši iz­bi­ro. Kakorkoli, pred igranjem se je treba odločiti za obo­rožitev in vlogo. V sklopu prve je na voljo šest mož­nosti: jurišna puška, puškomitraljez, snajperica, brzostrelka, šibrovka in bazuka. Krepelca z izjemo premočnega metalnika granat na puški niso kaj prida navdušujoča in pravi hec se prične šele z napredovanjem po lestvici poklicev, nekako tako kot v Call of Duty 4 in Halu 3. Tu imamo štiri izbire, ki so neodvisne od poprejšnje odločitve za orožje, zato je mož­nih dosti kombinacij. Upravljalec brezpilotnih vozil čepi doma za zapečkom in namesto sebe pošilja v nevarnost vodene helikopterčke in male oklepnike. Na drugi strani je soldat z elektromagnetnimi orožji, ki so namenjena ravno onesposabljanju vozil, hkrati pa mo­tenju letalskih napadov, s katerimi hoče podkuriti tretji. Četrta je vloga podpornika, ki po bojišču pos­tavlja težke mitraljeze, obrambne stolpiče in railgune. Spočetka niso odklenjene vse zmogljivosti posa­mez­ne vloge, zato je treba pred spuščanjem raketnega dežja že nanizati nekaj uspehov. Odklenljive opreme kot v Battlefieldu 2142 (na srečo) pa ni.

Frontlines: Fuel of War
založnik: Kaos Studios / THQ
objavljeno: Joker 177
april 2008

74
množični boji
lep videz
robotki in oprema vlog
uničljivi deli
nedokončana
zanič pamet
te­žave z zadevanjem
švoh nalinijska podpora