IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Sam and Max: Chariots of the Dogs
Sam and Max: Chariots of the Dogs

Navi

Telltale Games so res ča­rodeji. Iz ved­no ena­ke­ga črnega klobuka vle­čejo nova in nova presenečenja, pri čemer pokrivalo kaže le minimalne zna­ke obrabe. Vedno znova me preseneti, kako umno znajo tako ustvarjati novo kot poustvarjati staro. S pra­vil­no kombinacijo obojega znajo učinkovito raz­vijati tako zgodbo kot like in se hudo približajo užitkarstvu televizijskih nanizank.

Osebnost ladijskega računalnika izbereš po svojem okusu. Naj bo polten ali raje nesramen?

Bosco, ki je bil lani glavni dobavitelj nepogrešljivih pripomočkov, je tako že vso drugo sezono v težavah. Ko izgine z obličja Zemlje, Sam in Max med iskanjem zaideta na vesoljsko ladjo, od koder ju z zunanjim svetom povezuje posebno dvigalo. Z njim se vozita med nadstropji prostora in časa, kar da podoben ob­ču­tek kot v vrhunskem Reality 2.0 iz prejšnje sezone. Časoplov sega od šestdesetih prejšnjega stoletja do sto let oddaljene prihodnosti. Policista tako spoznata Boscovo mamo, spet počneta nečednosti po Ovalni pi­sarni, obiščeta nedolžnejše čase svojega otroštva in celo ugledata singularnost. Tokrat je res ogromno skakanja med posameznimi kraji in letnicami, koder srečaš množico oseb. Večina je sicer že videnih, a so v dogajanje vpete tako izkrivljeno, da poznanost nič ne moti. Malo zažuli le pretiravanje pri uporabi istih go­vorcev v več vlogah, kar je bilo opaziti že v Noči mrt­vecev. Scenarij je zastavljen tako, da v vsakem od prizorišč stakneš kak ključen predmet, recimo jaj­ce, od telesa ločene celice in pohotno pismo. Kramo nato uporabiš za enosmerno reševanje zamotanih časovnih zank, s katerimi se davi naš preganjavični čr­nec.

Podjetna ženska, tale Boscova mama. Kljub temu se ji načrti s potomstvom niso ravno posrečili.

Zgodba se spočetka zdi razdrobljena, vendar na koncu v lično culico poveže tudi prejšnje niti, ki so bile doslej daleč narazen. Posebej fino je, s kakšnim ža­rom so se avtorji potrudili, da vse štima še za daleč nazaj, tja do prve sezone. Ob ogromni količini raznih stranskih prismodarij je to res hvalevredno in kdor tripa na okusne detajle, ima še in še priložnosti za nav­dušenje. Če skozi pustolovščino slepo drviš ali si daješ potuho z vdelano pomočjo, izpustiš pol zabave. Tega se Telltalovci zavedajo, zato so kot spodbudo za ponovno igranje začeli objavljati spletne sezname zanimivosti in velikonočnih jajčk, ki jih je najti v vsa­kem delu posebej.
Drugi obrok sage o kuncu in kuželjnu se bo aprila zaključil, na kar se fantje in dekleta pospešeno pri­prav­ljajo. Zadnje mesece namreč vzporedno garajo na dveh čisto novih serijah, od tega eni za Nintendov vse­mrežni servis WiiWare. Oznanilo je zbudilo velika pričakovanja, zaenkrat pa so glede vsebinskih oziroma vsakršnih podrobnosti še skrivnostni. Povedali so le, da so za sveža projekta zakupili novi licenci, ki sta še večji in udarnejši od Sama in Maxa. Več bo verjetno znanega v kratkem.

Sam and Max: Chariots of the Dogs
založnik: Telltale Games
objavljeno: Joker 176
marec 2008