IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Close Combat: Cross of Iron
Close Combat: Cross of Iron

Aggressor

Precej dobro se še spomnim, ko se je Microsoft podal v vode zala­ganja špilov. Na nesojenem pr­vem ljubljanskem igrarskem sejmu smo nažigali Age of Empires, Deadly Tide (končal sem ga v nekaj urah na licu mesta) in – Close Combat. Bilo je dokaj nenavadno, da skuša veliki založnik prodreti s tako nišno igro, saj je CC utelešal su­ro­vost in neizprosnost srditih spo­pa­dov. Od žlahte se je ločil predvsem po dodelanih psiholoških blodnjah v glavah soldatov, mi zelenci smo se pa potem začudeno spraševali, zakaj neki prašinarji nočejo jurišati v mitralješki ogenj. Serija se je razvijala z vr­hunskim drugim in solidnim tretjim delom, nakar je malce razvodenela. Av­torji, Atomic Games, so izvrgli še kupč­ek pol

Še vedno skoraj toliko časa kot za sam boj porabiš za postavljanje mož. Orodij za vidno polje pa žal niso posodobili.
nadgradenj, toda CC že sla­bo desetletje nima poštenega na­dal­jevanja. Žal ga nima niti po Cross of Iron, čeprav ni vse tako črno.
Železni križec je enostavno ponovna izdaja trojke z nekaj izboljšavami, ducatoma novih kart in dodatkom obstranskih pritiklin. To pomeni delujoč (!) sistem večigralstva z vežo, rangiranjem in iskanjem nasprotnikov za pretepst, kar je za orto strateško igro ponavadi izjema. Enako velja za podporo modifikacijam, ki je tu lično urejena skozi kompaktni nalagalnik. Zraven sodi skupek orodij, kot sta izdelovalnik kart in skriptni jezik, pa imamo podporne elemente lepo zaokrožene. Tu so se torej po­t­ru­dili, medtem ko v sami igri večjih sprememb ni. Umetna pamet je za odtenek boljša, toda vozilcem še vedno udarja rja v kupole in delajo komedije. Zani­mi­va je nova lastnost rekrutov, da se jim želodec ob­r­ne že, če vidijo črevca po drevesih od preteklih bojev. Deset let stara grafika in vmesnik, ki bi si najbolj zaslužila pomladitve, so žal pustili pri miru. V času Company of Heroes je to nedopustno, če reč prodajaš s polno ceno.
Nekateri bodo sicer segli v denarnico že za zgoraj omenjene novosti, toda večina si bo lepo snela drugi del s kake abandonware strani in bo ravno tako zadovoljna.

Večigralski vmesnik ima težave z nastavitvami usmernikov, zato obvezno na splet po napotke!

Close Combat: Cross of Iron
založnik: Matrix
objavljeno: Joker 174
januar 2008