IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Sam & Max: Ice Station Santa
Sam & Max: Ice Station Santa

Navi

Uspešne televizijske nanizanke se vračajo sezono za sezono in trend se očitno seli na področje interaktivne zabave. Ker je prvi paket žel bučne ovacije (Telltalovci na svoji strani zdaj celo častijo epizodo številka štiri, zato dvomljivci hitro na splet), sta Sam in Max po manj kot polletnem premoru že nazaj. Nov niz bo za del krajši od prejšnjega, tako da se bo do aprila zvrstilo pet pustolovskih tortic. Podoba in vmesnik sta ostala enaka, medtem ko svežina dehti iz zgodbe ter drobnih, a luštnih dodatkov. Sam zna recimo teči, stara prizorišča so korenito predrugačena in podobno.
Vse se prične s prihodom glomaznega robota, ki med citiranjem naključnih pop komadov melje domačo ulico v prah in pepel. Bosco začuda še obratuje in se s svojim milijonarjenjem končno umiri, medtem ko je Sybilina ordinacija neprostovoljno zogozdena nekaj lučajev od običajnega mesta. Največja novost je pak otvoritev salmonelozne menze Pri Stinkyju, ki nas je z zaprtimi polkni rajcala vso prvo sezono.

Bazdalova je megalomanka, ki o gostilniškem okrasju rada pleteniči neverjetne zgodbe.

Kmalu se izkaže, da je konzervo poslal Božičkov štab in ko kosmati par naženeš na daljni sever, si pred ponorelim bradačem komaj rešita tazadnji. Potrebno je torej ukrepanje, sicer bo jelkovanje bolj podobno viziji iz Predbožične more kot družinskemu prazniku. A prava norišnica šele pride, kajti drugi polovici igre se tako odpelje, da zmoreš le še križem gledati. Aroma poscanega snega, izganjanje zlih duhov, sani na premog in podobne ugankarske neizrekljivosti so tokrat stekle čez rob, saj si z njimi razbijaš glavo precej dlje kot običajno. Tja v šest ur, če si količkaj trmast in discipliniran, kar je ob sveže vdelanem pomagalnem sistemu kar dosežek. Mogoče je namreč vključiti Maxove namigovalne komentarje, ki postajajo sčasoma vse podrobnejši. Je pa igranje 'peš' zategadelj še nekoliko težje, ker iz vmesnih klepetov z dolgouhcem ne izveš čisto nič pametnega. Vse skupaj so namečkoma posuli s tremi spretnostnimi podigrami. Frišna, a ne preveč posrečena domislica je boksarski dvoboj v ringu, medtem ko sta lomljenje podganjih lobanj in divjanje z avtomobilom znana od prej.
Ne rečem, novosti in norosti je polna mera, a obenem se zgodi dokajšen preskok v težavnosti in manični samozadostnosti štorije. Zato tale grižljaj po požiralniku zdrkne malce drugače pot prejšnji. Če so avtorji res zamenjali recept ali gre le za enkratno muho, bo bolj jasno v začetku januarja, ko dospe naslednji odmerek.

Sam & Max: Ice Station Santa
založnik: Telltale Games
objavljeno: Joker 172
november 2007