IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Viva Piñata
Viva Piñata

Navi da vnovič motiko na ramo in se hortikulturno udejstvuje, da je veselje.

Od izida Vive Piñate na xboxu 360 mineva leto dni (id opisa na stranki je 3565) in Microsoft jo je zdaj pod nalepko Games for Windows ponovno izdal za računala. Čas je torej za nov opis!

Feferoni s pravim gnojilom prinesejo lepe denarce. Rastline je treba zalivati, dokler ne dorastejo, potem je mir.

Z izjemo nadzora, ki je prilagojen miši in tipkovnici (moč je seveda zapreči tudi plošček), se pecejaška verzija v ničemer ne razlikuje od izvirnika. Zaupan ti je vrtiček, ki ga z urejanjem in sajenjem rastlin delaš zanimivega za okoliške živalce oziroma piñate. Čeprav so zelo podobne pravim kosmatincem, gre pravzaprav za pravljična, z bonboni napolnjena bitja iz živopisnega papirja. Ko jim je tvoj kos zemljice dovolj povšeči, se na njej naselijo in tako se prične ekosistem debeliti ter zapletati. Posadi repo in pozobala jo bo miška, njo se bo iz gošče priplazil pohrustat kačon, spet tega bo naskočil rakun. Lisjaku dišijo kure, čmrljem rože, pupkom vodne površine in tako v mavrično daljo. Piñate lahko med sabo pariš, za kar je spet treba ugoditi njihovim muham (jih recimo nafutrati z jabolki in jim zgraditi domek) ter za vsakega mladiča posebej odigrati ponavljajočo mini igro z lazenjem po labirintu. Osnovni orodji sta lopata in zalivalka, ki postajata sčasoma vse bolj sofisticirani.

Pinate se samovoljno žro le, če so še divje. Kasneje moraš to izrecno naročiti.

Prvih nekaj ur gre razvoj ekspresno, nakar se z rastočo kompleksnostjo upočasni. Ker prostora ni na pretek in si nagužvane piñate skačejo v lase, je najbolj modro furati več vrtov in se v vsakem specializirati za vabljenje določenih vrst. To je toliko laže, ker so izkušnje in dinarčki med njivicami prenosljivi.
Da vse teče kot namazano, skrbijo podporni servisi v slogu dobro založene kmetijske trgovine, ambulante za obolele piñate, najetih fizikalcev in coprnika za predrugačenje predmetov. Reči, ki jih lahko počneš, je ogromno, in to je ena tistih iger, kjer si med okušanjem bogastva možnosti srečen kot na obisku v tovarni čokolade. Iz desetin osnovnih piñatnjih vrst lahko nakrižaš barvne izpeljanke ali čisto nove sorte. Občasno prihlačajo še zdraharske črno-rdeče zverinice, ki jih je moč ukrotiti v koristne puhke. Namige za kuharijo dobiš z drezanjem vodnice, nestrpnejše pa bogastvo receptov čaka na spletu. Igra je ob dokajšnji globini in vrtoglavi širini še čudovito nezamerljiva in nezatežena, tako se ji je čisti užitek prepustiti.

Seedos tala zastonjska semena. Če si poreden in jih iz njega izmlatiš z lopato, se skuja in ti vrt zasuje s plevelom.

A čeravno je tudi na peceju odlična in noro zasvojljiva, s seboj pritovori vse pomanjkljivosti, ki smo jih pri xboxu zaradi čudovite nišnosti in omejitev pri nadzoru vzeli v zakup. Čeprav so na tipke okrog kupčka WASD nalimane krajšnice, je ovinkarjenja odločno preveč. Vsakič, ko bi rad kaj kupil ali poklical zdravnika, se prebijaš čez bataljon potrditvenih klikov. Nadalje je na zaslonu komaj kaj vmesniških elementov, kar ni najbolj priročno. Ob preletu pinat in ostalega s kurzorjem bi si želela vsaj vznika oblačkov z osnovnimi informacijami, tako pa je treba za vsako najmanjšo reč brskati po menijih. Miš bi res lahko konkretneje zapregli, ne da je treba pri prodajanju posamič klikati na vsak predmet iz kupa, ki ga želiš pretopiti v čokoladne kovance. Kamera je z mišonom prosto vrtljiva, vendar ostaja priklenjena nizko nad tlemi, kar ovira preglednost. Na voljo je sicer zelo oddaljen tlorisni pogled, vendar iz ptičje perspektive ne moreš postoriti ničesar. Internetno večigralstvo, kjer bi se špegalo v tuje vrtičke, pa je še vedno v domeni pobožnih želj. Druženje je omejeno na pošiljanje paketov z darili, če se seveda Livu ravno tedaj ne zahoče spuntati.

Pinate pikirajo tudi na DS, v teh dneh pa je za 360ico izšel še miniigerni odvrtek s podnaslovom Party Animals.

A kakor je res, da so na računalu merila zaradi obilice strategij malce drugačna, se pri Piñati ne gre obešati na nerodnosti. Čeprav pecejaških adutov ne izkoristi v celoti, je predelava dobrodošla in na nivoju. Kakor je pred leti prišel in eksplodiral Black & White, bo v domeni neobičajnih strategij našel prostor tudi ta divni sladkorček od igre, ki je na xboxu kljub sijajnemu videzu ostal bolj kot ne prezrt. Z obiskom računal bo Viva Piñata nedvomno našla novo, hvaležno občinstvo, kar ji bo, upamo, dalo krila za nove podvige.

Viva Piñata
založnik: Rare / Microsoft
objavljeno: Joker 172
november 2007

85
za po(sladkorno)penit luštna
zadovoljujoča, zložna in nestresna
spodbuja raziskovalnega duha
ne najbolj gibek nadzor
omejena kamera
večigralstvo še vedno ždi v zapredku