IGROVJE
stranka » igrovje » pc » RACE 07 - The Official WTCC Game
RACE 07 - The Official WTCC Game

Igi si očisti vizir na čeladi, da bi uzrl, kaj je svežega v novi dirkačini

Zgodba švedske hiše SimBin se je pričela z modom GTR V3 za davno EAjevo formulščino in je bila tlakovana z uspehom. Ampak lani se razvijalska skupina razdelila. Šef se je z baje najboljšimi ljudmi preselil v novo firmo Blimey, ki se je vrgla na skrivnostni projekt dirkanja s ferrariji in je za prigrizek udejanjila promocijski BMW M3 Challenge, o katerem morete in morate čitati nekaj strani naprej. SimBin pa se je okrepil s svežim kadrom, ki se kali z uporabo starega pogona iz rFactorja. Za tole, torej svojo drugo simulacijo, so obljubljali kozmetično pomladitev, zato smo bili jako radovedni, ali jim bo uspelo. No, odgovor je komaj kaj. Tole naj bo zadnja dirkačina s tem srčkom, pa tudi na splošno je čas je za celokupno osvežitev SimBinovega pristopa.

Umotnopametneži so tekmovalni in zagrizeni. Pot mimo njih včasih pelje samo čez trupla.

Tematika špila je, kot pove naslov, prvenstvo turnih, torej družinskih vagnov, kakršni so alfa 156, seat leon, BMW 320i in peugeot 407. Tem delajo družbo legendarna dirkalnika BMW M3 in alfa 75 iz osemdesetih ter trop sodobnih minijev za njihovo pokalno prvenstvo. No, vse to smo videli že v prvencu (J162, 73), ki je izšel manj kot pred letom. Novosti so formula 3, formula BMW, dva bolida britanske delavnice Radical Extreme z modeloma SR3 in SR4 ter brutalni roadster caterham v več izvedbah. V vseh razredih so dirkalniki zelo izenačeni, kar pomeni borbe na nož, z mnogo dotiki in veliko akcije. Hkrati pa se avtomobili različnih disciplin vozijo jako različno, kar doprinese k raznovrstnosti in posledično h kakovosti.
Kot licenčni izdelek ima Race 07 vseh enajst prizorišč aktualne in lanske dirkalne sezone World Touring Car Championship. Tu so vsem znane piste, recimo Monza, Valencia ali Brands Hatch, ki jih dopolnjujejo precej edinstvena dirkališča - brazilski Curtibo, mehiški Pueblo, francoski Pau in portugalski Porto. Ne smem pozabiti na mestno progo Macau z ulicami, kjer je prostora le za en avto, in z obalno ravnico, ki se vleče v neskončnost. Modeli dirkališč so, kot gre pričakovati od simulacije, dobesedno na grbino podrobni.

Fino je, da je na začetku dirke treba paziti zaradi hladnih gum, na koncu pa zaradi njih obrabe.

V enostavnih, hitrih menijih imamo na voljo dirkaški vikend, celotno prvenstvo ali trenažni način za piljenje tehnike in spoznavanje cestišča. Prvenstvo ima tri prednastavljene težavnosti, dodatno pa si jo lahko otežimo z drsnikom za zavzetost nasprotnikov. Ti so že sami po sebi dobri, najdejo pot mimo počasnejšega in ponavadi ne delajo neumnih manevrov. Seveda je, tako kot doslej, osrednji način igranja dirkanje z živimi nasprotniki. Mrežna koda je ob solidni povezavi trdna, več pasovne širine namenja nasprotnikom, ki so nam bliže, izbiro tekmovanj pa nam omogoča solidna avla. Dobro je, da nepopolno štartno vrsto lahko zapolnimo z umetnopametnimi nasprotniki.
Nastavitev dirkalnika je pregovorno podrobna in v skladu z vozilom. Začnemo z osnova

Ob pogledu v virtualno garažo se enim zasvetijo oči, drugim pa ni nič jasno.
mi, kot so krilca spredaj in zadaj, količina goriva in prestavna razmerja. Naprednejša mehankarija pa vključuje nastavitve podvozja, trdoto vzmeti in blažilnikov ter zaporo diferenciala. Ko smo enkrat v obrtniško in vidno brez ljubezni izdelanem kokpitu, je tam vse po starem, edinole odprti bolidi prinesejo noviteto, pogled iz čelade! Saj veste, mušice in olje na vizirju ter lep spomin na Grand Prix 4. Prvi prevoženi ovinki ponavadi niso spodbudni. Zavore ne primejo in gume cvileče končajo v pesku. Potrpežljivost je božja mast, zato velja biti spočetka previden, da se stroj ogreje na potrebno temperaturo. To pač ni podobno vsebinski Race Driver, marveč, še enkrat, simulacija. To pomeni dosti garanja in obvezen volan. A investicija se povrne z vzdušnimi in srditimi dirkami. Na žalost poškodbeni model navidez še vedno ni prišel dlje od vdrtin in odpadlega odbijača. Poškodbe pa seveda še kako zaznamo pri obnašanju vozila, torej vlečenju v eno stran, tresljajih, težavah pri prestavljanju in podobnem.
Race 07, ki ga za 40 evrov pretočimo s servisa Steam, je kot samostojen izdelek dober in poln, vendar v primerjavi s predhodnikom komaj kaj boljši. Njegov smoter mi je zato nerazumljiv.

Vizir čelade nas brani pred kamikaze mušicami. Ko se jih nabere dovolj, s tipko za brisalce odtrgamo zaščitno folijo.

RACE 07 - The Official WTCC Game
založnik: SimBin / 10tacle Studio
objavljeno: Joker 172
november 2007

70
mnogo dirkaških razredov
fizikalni pogon dež in nočno dirkanje
premalo vsebinskih novosti
grafični pogon se stara
števci in kabine