IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Circus Empire
Circus Empire

Kaj bi dal Yohan četrt stoletja nazaj, da bi lahko krotil cirkuške živali ...

Kaj bi lahko pričakovali od poslovne simulacije, ki ima v naslovu Empire, naredili so jo Čehi in v njej nastopajo klovni? Če posplošimo glede na predhodne izkušnje: koncentriran ščiš.
No, Circus Empire se vseeno izkaže za špil, ki ne bi (dosti) osramotil niti bolj uveljavljenih produkcijskih hiš. V osnovi gre za simulacijo vodenja cirkusa s poudarkom na razvoju cirkuških točk. V uvodu izvemo, da bomo vodili stričev cirkus v njegovi odsotnosti. V pomoč nam je govoreče ščene, ki malo spominja na tisto iz starega MS Offica. Najprej plusi. Grafika je na ravni, vmesnik je spoliran in razumljiv, glasba in zvočni učinki nadgrajujejo vzdušje, žužkov ni zaslediti, uvodno učenje ne najeda, raznovrstnost nastopajočih in cirkuških točk (več sto) je izjemna, prvoosebni interaktivni vložki niso zgrešeni, kampanja vleče ...

Zunanjost spominja na zadnji Rollercoaster Tycoon, vendar je gradbeni model preveč enostaven in odrinjen.

Nekaj časa - nakar igra izgubi zagon. Tempo je namreč polžji in četudi se cirkusiranje kasneje nadaljuje na drugih lokacijah, poleg Evrope še v Orientu in Ameriki, dvomim, da bo kdo zdržal tako daleč. Učenje novih trikov in nadgrajevanje nastopajočih je upokojensko, nekako eno stopnjo na vsakih sto predstav. Zato so sveže funkcionalnosti na voljo šele po več ducatih ur, medtem ko denar kaplja boleče počasi. Gradnje objektov so pretirano poenostavljene, kadrovski model ni logičen, zaposleni kradejo in prakticirajo bele štrajke, obiskujoča rulja je to v pravem pomenu besede. Tako je malodane nemogoče imeti zglancano cirkusišče in hkrati ne bankrotirati. Poleg kampanje je na voljo samo še prosti način, ki je identičen temu načinu, le da je brez vmesnih ciljev.
Zaradi srčkanega videza špil deluje, kot da je namenjen mlajšemu občinstvu, vendar je umetna inteligenca finančnega dela totalno zagamana in ne odpušča napak. Ena slaba finančna odločitev ali, še huje, dolgotrajna bolniška ključnega akrobrata oziroma krotilca, in v franže gre cel vikend igranja. Zategadelj je igro moč priporočiti le res velikim ljubiteljem imperijščin. Je pa Circus Empire glede na zadnje podobne naslove kljub vsemu temu korak v pravo smer.

Govoreči pes bi bil prvovrstna cirkuška točka. Ampak to je račun brez krčmarja, saj ta kuzla trpi za sociofobijo.

Circus Empire
založnik: Enlight
objavljeno: Joker 170
september 2007

59