IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Oblivion: Shivering Isles
Oblivion: Shivering Isles

Jager

Dobro leto po izidu izvirnika nam je Bethesda končno dostavila prvi uradni dodatek za Pozabo. V novi vsebini se podaš skozi portal na jezeru Niben na sprevržene Drhteče otoke, ki so razpolovljeni na barvito pokrajino Manije ter temačno deželo Demence v skladu z razdvojeno osebnostjo vladajočega princa Sheogoratha. Daedra norosti išče junaka, ki bi mu pomagal razbiti začaran krog Sivega pohoda, ki ob kraju vsake dobe uniči njegov svet in pomori vso populacijo. Kar je sprva videti kot klišejski boj med zmedo in redom, se tekom dvajseturne kampanje obrne na glavo, na koncu pa spoznaš pravo resnico o norem božanstvu.

Že portal, ki vodi v Sheogorathov svet, kaže razdvojenost daedre norosti in njegove bolne dežele.

In kaj je nagrada za trud? Kup zastonjskih urokov, nekaj opreme, denimo meč, ki se hrani z dušami žrtev, najboljše pa boste morali odkriti sami ... Poleg osrednjega kvesta seveda čaka hrpa postranskih opravil, ki ti jih zadajajo nori otočani in ki povečini zahtevajo igranje kurirja, diplomata ali morilca, čeprav so tokrat poleg z dobršno mero izvirnosti začinjena še z obilo bolne domišljije. Tako moraš recimo nekoga umoriti z uprizoritvijo nesreče in mučiti ljudi za razkritje zarote proti lokalni vojvodinji. Skrajno bolno!
Ena od brezzveznosti so gotovo kalupi za opremo ter jantar in ruda norosti. Iz teh materialov ti kovač v metropoli Novi Sheoth na podlagi najdenega kalupa napravi odlitek poljubne opreme, ki je popolnoma enaka standardnim oklepom in krepelom, od njih se razlikuje samo po videzu. Bolj dobrodošla novost so nove kanalje, kot so meseni golemi, bogomolke, hodeča drevesa in psi brez kožuha, vračajo pa se tudi znanci iz Morrowinda, kot so zlati svetniki in temni skušnjavci. Drhteče otočje je spričo res veliko nove flore, ki z raznoterimi učinki omogoča ogromno novih kombinacij za mešanje strupenih in zdravilnih zvarkov, hkrati raj za pristaše alkimije. Takena

Ponosni zlati svetniki stražijo Manijo, medtem ko okrutni temni zapeljivci patruljirajo po Demenci.
ko sta nadvse dobrodošla še dva tipa temnic, zlasti srhljive votline z nevarnimi rastlinami, kjer si zbegan in se ti vse zdi tuje. Prav vidi se, da so po grafičnem dizajnu Bethovci želeli ustreči fanfantom tretjega dela.
Do tod vse lepo in prav. "Kaj pa izboljšave vmesnika?", porečete. Hja, kdor je upal, da bodo v dodatku avtorji izpilili sistem in dodali vsaj mini karto, bo bridko razočaran. Nadvse debilno je, da moraš še vedno preklapljati med menijem in igro, če se želiš v kaki zakotni jami vsaj približno orientirati. Neumno je tudi, da je treba pri trgovanju še vedno potrditi vsako transakcijo posebej, namesto da bi lahko označil vso kramo in jo prodal z enim klikom. Kogar motijo tovrstne neumnosti in igra na peceju, si bo moral pomagati z ljubiteljskimi modi, konzolašem pa žal ni pomoči. Igra takisto ni pisana na kožo nežnim dušam, saj jih bo vznemirila mračnjaška, sprijena narava likov ter prejetih kvestov. Zlasti Sheogorath je eden najbolj zateženih osebkov v zgodovini erpegejk, saj z neprestanim nihanjem med manično in dementno platjo nekaj sekund govori v pretirano umirjenem tonu s škotskim naglasom, nakar vrešči kot zaklan merjasec in ti grozi s smrtjo.
Shivering Isles je dober dodatek, ki prinaša obilo ur izpiljene vsebine. Ognite se mu le, če vas naštete težave motijo ali imate pacientov, kakršen je Sheogorath, dovolj že v resničnem življenju.

Oblivion: Shivering Isles
založnik: Bethesda
objavljeno: Joker 165
april 2007


 
 
sorodni članki