IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Runaway 2
Runaway 2

Navi dela špago. Eno nogo ima na Opičjem otoku in drugo na kredenci s Fileti iks.

Pred dobrimi tremi leti je španski Runaway pustil mešane občutke. Za čudovito risankasto podobo in dobršno mero šarma smo mu odobravajoče ploskali. Toda istočasno smo vanj frcali nagnite dele rajskih jabolk, ker nas je nejevoljil z zblojeno zgodbo, krčevitim oklepanjem starih vzorcev in čez mejo samosvojimi ugankami. No, ustvarjalcev paradižnični fleki niso posebej zasekirali. Dvojko so namreč seštrikali v dokajšnjem duhu predhodnice in vanjo skupaj s kul rečmi zvlekli tudi kar nekaj starih kiksov. Toda čeprav tako nojevsko tlačenje glave v šoder pri avanturah srečujemo spet in spet, izlet v Pobegov dodelan, pisan in karizmatičen svet izrazito izstopa iz prežganke ostalih. Brian s kompanijo se smelo utrdi v srenji prepoznavnih in cenjenih avanturističnih imen, ki jih bomo gotovo še srečali. Na trojko toliko bolj upamo, ker špil ubere podobno polovičniško stezico kot Syberia (ali Matrica Reloaded, če hočete) in finišira v nemarno s klifa bingljajočem koncu.

Čeprav ima Sushi celo jahto geekovske opreme, brez Brianovih domislic ne gre.

Zgodba pobere nit blizu mesta, kjer jo je spustila eničina. Poparčkana Brian in Gina se mečkata na zasluženem dopustu, nakar se dami zahoče obiska bližnjega otoka. Sedeta torej v kašljajoče letalo in že gre narobe vse po spisku. Med strmoglavljanjem model družico z edinim padalom speha skozi duri in koreto sam zasilno parkira sredi džungle. Prvo srečanje z igro je tako podobno začetku marsikatere prošle dogodivščine, kar ob spremljavi nevsiljivih opičjih melodij malce ceneno, a uspešno ubira nostalgične strune. Za predjed moraš fantina spraviti iz pragozda, zlorabljajoč lemurja, špango za lase in lulajočega pitbula na baterije. Več kot ustrezen uvod, saj v zaodrju čaka bataljon podobnih hecnosti. Iskanje izpuhtele Gine se jadrno razmah

Zamaskiran v črnskega profesorja skoraj brez težav hlačaš po najtajnejših lokacijah. Denimo svetišču perutninskega božanstva.
ne v zobanje češenj z vojsko, ki je atol okupirala pod pretvezo super skrivne misije. Ko se na žur povabijo še vesoljci z nadkozmično tehnologijo, uvidiš, da se je štorija vnovič strgala z verige. Sprva je podajana retrospektivno, ko Brian prijateljici Sushi o svojih peripetijah naklada po instantnem sporočilniku. A tipkljanje v varni, zasneženi gorski koči je le utvara, kajti zos se je v resnici šele dobro pričel smoditi.
Reč je drugače razpredena na dolgo in široko, saj lagodno pohrusta petnajst do dvajset ur. Pri tem je lepo izražen tisti značilni pustolovski hakeljc: da se ti ne zaleti, je Pobeg priporočljivo jemati po žlicah. Sredi noči, nasičen, se ne boš domislil ničesar pametnega, četudi boš še tako besno klikal po zaslonu. A naslednji dan se ti bodo v svež um nakotalile nove ideje in prej brezupne zatike neredko strle kot za šalo. Občutek je tako zelo starošolski in nesramno vabeč. Toda vseeno pod zobmi parkrat zaškrta, kajti v ugankarski škrnicelj so primešali za odtenek preveč nore orešnjadi. Okej, varjenje zlomljenega ključa s pod lupo zbranimi sončnimi žarki še nekako požreš. Ampak kako pri troglavi opici izprazniti steklenice z vinom? I - uporabiš jih vendar s HODNIKOM, da se Brianu sprdne zaviti v sobo in se tam napiti kot mavra! Podobno bi bilo pri iskanju manjkajoče glave za medvedji kostum glede na butasto rešitev verjetno bolje, če bi si hecni kvazi biolog na bučo poveznil bel ajmar.

Iz zveriženega letala se Brian izvleče zgolj z junaško opraskanimi prsmi in natrganim paščkom na papučah.

Rokovanje s predmeti za nameček krati čuden sistem, ki bi bil pripisan hroščavosti, če ne bi z njim morila že enica. Gre za zakoličen vrstni red pri združevanju predmetov iz inventarja. Ko se ti nasmehne avanturistična muza in se nakaniš elastike na pilotskih očalih lotiti z ostro črepinjo, ni vseeno, kateri predmet pograbiš prvi. Prijem namreč deluje le ob zadegu stekla na špegle, v obratni smeri ne. Nadalje ni prav običajno, da sestavljena opravila vmesne faze včasih kar preskočijo in se med tipanjem v pravi smeri ne moreš vedno greti ob modro odmerjenih namigih. Vodenje je kljub jasnim smernicam skromno in največkrat navrže le eno suho koščico, nakar moraš ves preostali skelet nagruntati sam. Ugibanja in poskušanja vsega z vsem je tako več, kot bi si želel.

Runaway 2
založnik: Pendulo Studios / Focus Home Interactive
objavljeno: Joker 162
januar 2007

79
zal izgled in izsluh
dolga, živahna, izzivalna
vleče napake iz enice
včasih na več načinov preseže rob pameti
težnje k sesuvanju

 
 
sorodni članki