IGROVJE
stranka » igrovje » pc » IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946

Zuti

Kultna letalščina IL-2 Šturmovik nas zabava že celih pet let. Nova dodatka spod rok veščih Rusov predstavljata zadnjo stopnjo v njenem razvoju, saj vse sile usmerjajo v razvoj naslednika, Battle of Britain: Storm of War, napovedanega za konec tega leta.
Prvi dodatek vsebuje dve statični kampanji. V ruski, poimenovani Šturmovik nad Mandžurijo, smo pilot letala IL-10 v operaciji Avgustovski vihar, ki vihra nad ogromno in odlično izdelano pokrajino Mandžurije. Glowing Glory je pak naziv japonske kampanje, ki vsebuje dvajset misij in tri letala: A6M5B, J2M5 in N1K2-JA. Tem se na japonski strani pridružita po dve verziji KI-27 in KI-43. Zavezniški spisek nadgrajuje A-20C, bombniška verzija znanega A-20G. Omeniti velja tudi novi karti: Khalkin-Gol in Burma. Prva je manjša in primerna za nalinijsko igranje, druga pa zelo obsežna, kar bodo nedvomno znali ceniti ustvarjalci novih kampanj.

Kokpit miga-9 je lepo urejen in omogoča dober pregled. Gonjo za sovražnikom otežuje le pilotova nesposobnost.

Drugi dodatek nosi izvirno ime 46, kjer se originalnost skriva v hipotezi, da se vojna ne konča leta 45. Nemci in Rusi spravijo v zrak prototipe reaktivnih lovcev, seveda opremljene s težko oborožitvijo. Obilo razlogov za merjenje falusov. Kot pripadnik arijske rase smo deležni dveh statičnih kampanj. Prva, The Rebel, nas postavi v vlogo pilota AR-234, prvega reaktivnega bombnika na svetu, v katerem odletimo devet misij in prispevamo svoje pri odstranitvi firerja. Kampanja Burning Streak pa nam v skupaj enajstih nalogah pod rit nastavi FW-190, MIG-13, HE-162C in TA-183. Vodkarjem je na voljo kampanja VVS'46. V njej z letaloma jak 15 in MIG-9FS odletimo sejat strah in trepet v dvajsetih misijah. Boji vseh kampanj pa potekajo nad ogromno pokrajino Kijeva. Ruski zračni arzenal dopolnjujejo BI-6, LAGG-3RD, raketoritni LA-7R, MIG-9(F-2), I-250, jak 3 VK-107A in jak 3R, nemškega pa TA-152C, DO-335V-13, HE-162D, ME-262HG-II in HE-L-IIIB-2 lerche. Slednji je pravi spak, saj ima namesto klasičnih kril takozvano krožno krilo. Poletel je z obilo pomoči razvijalcev, saj je bil originalni načrt poln napak. Nemara je bilo pomoči še preveč, saj kljubuje gravitaciji bolje kot vsi ostali. Konstrukcijskih utrditev je bil deležen Kurtov TA-183, saj bi mu pri hitrostih nad 700 km/h odpadel rep. Zato so razvijalci malce goljufali in so mu rit utrdili z modernejšimi materiali. Za klatenje počasnejših velikanov so sedaj na voljo žično vodene rakete X-4. Rakete nimajo radarja, vseeno pa sledijo zvoku letalskega motorja. Ti podviski so hudo breme za letala, ki jih lahko natovorijo, saj se njihove letalne sposobnosti približajo ničli.
Mimogrede, za namestitev Mandžurije morate imeti nameščen dodatek PE-2. Nasploh velja pravilo, da nov dodatek potrebuje vse prejšnje; če torej želite namestiti 46, morate imeti prednaložen Šturmovik nad Mandžurijo.

Lerche je s svojo hitrostjo, okretnostjo in oborožitvijo resna težava za nasprotnike. Leteča trdnjava ni vedela, kaj jo je zadelo.

Občutek pri letenju je fenomenalen, še boljši kot prej. Dodatka namreč prinašata novost - spremenjen nadzor letal. Kaže, da je Oleg upošteval komentarje starega asa, kapetana Erica Browna, saj je kontrola nad letali še natančnejša. Pri vzletanju iz letalonosilk prej nisem imel velikih težav, četudi sem na trup letala pripel bombo ali dve. Tako premočen nisem bil še nikoli. Novosti krmiljenja se pokažejo ravno pri nizkih in velikih hitrostih, pa tudi pri 'normalni' brzini je nadzor bolj tekoč in omogoča lepše prehode med manevri. Dodatnih učinkov je bil deležen zvok, pri podobi pa ni opaziti drastičnih sprememb. Obilo novih objektov bodo cenili ustvarjalci lastnih misij in kampanj, čeprav pregledovalnik še vedno ni popoln. Poleg nekaj novih grafičnih napakic pa dodatka prinašata dokaj nadležnega hrošča, ki v meniju ignorira premikanje miši. Če se pojavi tudi pri vas, si pomagajte z alt+tab.
Dodatka bo moč kupiti skozi Ubijevo spletno trgovino, vendar bodite pozorni na ceno. V prosti prodaji je namreč že na voljo IL-2 Šturmovik 1946 s celotno serijo IL-2 (IL-2 Šturmovik (J93), Forgotten Battles (J117), Aces Expansion (J129), Pacific Fighters (J136) in PE-2 - opise poiščite na stranki) ter novima dodatkoma, plus z bonusnim DVDjem z ogromno gradiva, tudi zajetno e-knjigo z opisi kabin vseh letal. Kompilacija je denarja gotovo vredna, saj predstavlja ultimativno simulacijo letal iz druge svetovne, ki ji nič ne seže niti do kolen. In, kot kaže, ji do izida njenega naslednika tudi nič ne bo.

IL-2 Sturmovik 1946
založnik: Ubisoft
objavljeno: Joker 162
januar 2007