IGROVJE
stranka » igrovje » pc » RTL Biathlon 2007
RTL Biathlon 2007

Sneti napiše dolgočasen opis za dolgočasno igro.

Pri Biatlonu 07 je najprvo treba vedeti, da to ni realistična reprezentacija lepega, zapletenega športa. Je arkadica za niti ne nizko ceno tridesetih evrov, ki ima potencial, vendar bi se morali njeni nemški avtorji še hudo potruditi, da bi jo spravili na daljšega igranja vreden nivo.

Ni slabo na pogled, kaj? Barvita in ostra podoba vsekakor je, a kaj, ko manjkajo vse količkaj-naprednosti.

Dogajanje na snegu je skrčeno na tiščanje akcijskega gumba in pazenje, da se športnik preveč ne zadiha. Sistem deluje okej: hitreje kot poganjaš, bolj se upehaš, in ko tečeš pod veliko obremenitvijo, ti začne hitro padati splošna kondicija. Ko se ta izteče, je tekme konec. Poganjanje v brdo je fizično zahtevnejše, niz njega pa si spočiješ v preži. Glede na prejšnjo inačico je vdelane nekaj več subtilnosti, saj tek pod stalno obremenitvijo bolj vpliva na brizge mlečne kisline v mišicah. Vsak krog je tu streljanje, ki ne izumlja tople vode. Z mišjo ali ploščkom loviš muho, ki je bolj stabilna, če ima biatlonec orenk nabildano ustrezno statistiko. Za par trenutkov jo lahko umiriš z zajetjem sape, a če držiš predolgo, boš zopet ob kondicijo. Žal splošni nivo dotične na pokanje ne vpliva kaj dosti.

In to je vsa globina. Vseeno je, ali se pelješ po smučini ali okoliškem snegu; umetni nasprotniki so lutke, ki furajo svojo dirko ter na nižjih težavnostih serjejo klamfe (ne gredo v prežo, streljajo kot idioti), da ti je laže; zaletavanje nima posledic, kar je zlasti razočarajoče v navadno strateški gužvi na štartu. Skratka, enostavnica brez elementov, ki bi te prikovali k zaslonu. Grafično je naslov v redu, čeprav ne pričakujte niti televizijskega spektakla, kamoli simulacije lastnosti snega in raznolikih vremenskih razmer. Zvok je omejen na apn glasbo in generične učinke ter nima komentarja. Licence ni, Sven Fischer na naslovnici je lopata celca v oči, saj je na voljo le v trenažnem načinu, za Kati Wilhelm pa ne vem, iz katere riti so jo potegnili, saj je konkurenca moška. Količina modusov je sramota: vse, kar je na voljo, sta trening in kariera. V prvem si izbereš biatlonca po želji, v drugem pa narediš svojega in ga popelješ skozi niz devetih prizorišč. Čeprav je tu (z dobršno merico pesniške svobode ustvarjena) Pokljuka, med narodi ni Slovenije. Uspehi dajo izkustvene točke, ki jih vlagaš v par lastnosti, vendar se to ob vsesplošni preprostosti komajda pozna. Kariero je moč furati na razdeljenem ekranu v dvoje, troje ali četvero, kar pa je slab nadomestek za nekaj, kar bi morala serija uvesti že zdavnaj: internetni multiplayer.
Čeprav je biatlon pri nas kar popularen, se zadržite in za to nedodelanost ne pljunite cekina. Ustvarjalce čaka še dosti dela.

RTL Biathlon 2007
založnik: RTL
objavljeno: Joker 162
januar 2007

37