IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Jaws Unleashed
Jaws Unleashed

Jadranska rotvajlerka Navi si mutilirana trupla izmed zob nitka z ladijskimi vrvmi.

Ko je Spielbergovo Žrelo 1975. uspešno strašilo po kinodvoranah, še ni bilo licenčnih špilov. (Zato so vlogo kvarjenja prevzela tri napredujoče usmrajena nadaljevanja, ampak to je že druga zgodba.) Danes je pak dotična praksa stalnica in vsak film, ki ni drama ali romantična komedija, mora povreči še igro, pika. Tudi Jaws, starost in dostojanstvenost gor ali dol. Nad očitno zakleti otok Amity se tako tri desetletja po prvem spravi nov veliki beli. Ti. Ker so razvijalci pri Appaloosi poprej vkup deli samosvoje, a cenjene podvodne pustolovščine delfina Ecca, so bila pričakovanja visoka. Namesto prijazne pliskavke postati par ton hidrodinamične, destilirane zlobe? Ja, takoj!

Nekaj muje s knofi da instantno disekcijo nesrečnikov in skokovito peštanje bark iz zraka, vendar so specialke neizmerno štoraste.

Zgodbovni del tvori enajst misij, ki jih krvolok prične z radostno karnažo po plažah Prijateljstva, dokler ga jako modro in s predvidljivimi posledicami ne zbašejo v akvarij. Mrcina nato potone v kalne vode razsuvanja rafinerij in podvodnih rudnikov (po čemer so morski psi še posebej znani, eh), otepanja zasledovalcev in vsesplošnega sejanja zla ter razdejanja. Kar tako, brez pravega razloga. Saj ne rečem, takle vandalizem zna čisto dogajati, navsezadnje nisi vsak dan v ozobljenem epidermisu veleplenilca. Ko z eksplozivnimi sodi luknjaš barčice in požvečiš njih kričečo posadko, ti dogaja. Prav tako ob razpolavljanju morskega soživlja in ele

Ob začetku misij je pametno najprej pospraviti tečne harpuniste in patruljne čolne.
gantnem švistenju niz toka. Ali po petindevetdeseti na enak način strti podmornici in dvestotem razudenem truplu ti vse skupaj že krepko gleda iz zadajšnjega konca alimentarnega trakta. Cilji misij so prozorni, znucani ali povsem absurdni, navodila navzlic označbam na zemljevidu tako kot pri Eccu preohlapna, docela neodpustljivo pa je, da napredka ni moč shraniti kadarkoli, kar ob smrtih botruje zoprnemu ponovnemu mletju že preigranega.
Po prvih dveh stopnjah postane v GTAjevskem slogu na voljo celotna insula, kjer moreš po mili volji rokovnjačiti in poleg linearno nanizanih glavnih zaplavati še v gomilo stranskih kvestičev. Ti kratki razgibančki so ob dokaj žaltavem ducaturju osrednjih misij pravzaprav zabavnejši del igre. Ekspresno malicanje potapljačev, bungee norcev ali puhastih tjulnjev, prevračanje katamaranov in izvohavanje odvrženih gum znatno podaljša ter poživi izkušnjo. Tu je tudi iskanje neprebavljivih dobrot v obliki avtomobilskih tablic, konzerv in druge potopljene krame, kar skupaj s čim bolj uničeno in okrvavljeno okolico daje točke, ki jih po frpjsko porabljaš za bildanje. Zdravje, moč, hitrost in slično je moč nezanemarljivo izboljšati, navrženih pa je tudi nekaj pretežno neuporabnih kombinacijskih specialk.

Šefovski boji so topoumen, utrujajoč ribežen. Temu primerno je spremljajoče glasbeno žaganje.

Jaws Unleashed
založnik: Appaloosa / Majesco
objavljeno: Joker 160
november 2006

57
si zloben, lep in nevaren morski pes
svobodnjaška zasnova
naravoslovne podrobnosti
obupen nadzor in kamera
zgodba pod kritiko
nenavdušujoča kampanja
omejeno shranjevanje