IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Football Manager 2007
Football Manager 2007

Icos mrzlično išče kliniko za odvajanje od Football Managerja!

ČKralj se vrača!Ç se je šušljalo med nogometnimi navdušenci po svetu, ko so pri SiGames objavili, da bodo tudi letos izdali novo simulacijo nogometnega trenerstva, Football Manager. Simulacijo v pravem pomenu besede, saj je FM iz leta v leto pristnejši ter boljši. Redno se na prvi pogled zdi, da so te igre le zaplate lanskih verzij, vendar še zdaleč ni tako. Cilj, se pravi vkup dati zmagovalno ekipo in taktično preseči nasprotnike, ostaja enak, toda pot do njega je vsakič bolj kompletna, kompleksna in zato toliko bolj zadovoljujoča. Football Manager ima ogromno bazo predanih igralcev, ki so se sposobni z igro ukvarjati več ur dnevno, vsak dan, vsak mesec, vse leto. Tja do izida nove inačice, ko se ples začne znova.

Če ste se v prejšnjih verzijah spraševali, zakaj za boga vas sedma sila ne mara, vam bodo letos še prevečkrat šli vsaj rahlo na živce.

Nima smisla spet razlagati, da nisi poslovni direktor kluba, marveč trener, da je baza igralcev še vedno daleč najbogatejša med tovrstnimi igrami (petdeset držav s prvimi, drugimi in / ali tretjimi ligami, med njimi tudi Slovenija, povsod z uradno licenco), da kupovanje igralcev, vodenje urjenja in postavljanje taktike tečejo realno ter gladko ... To so pri tako vrhunskem izdelku samoumevnosti. Letos so se posvetili zlasti tako imenovanemu mikromenedžmentu, torej sodelovanju trenerja z igralci, nasprotnimi vzgojitelji in mediji. Tako lahko skozi medije komunicirate z nogometaši širom sveta in jim izkažete naklonjenost, jih skritizirate ali izrazite zanimanje zanje. Posledice teh na videz nedolžnih sporočil so lahko zelo pomembne za vašo prihodnost, saj vplivajo tako na tiste osebe, ki jim krojite usodo (vaši igralci in navijači), kot na ona, ki imajo v rokah škarje in platno vaše kariere (šefi, lastniki). S svojimi fuzbalerji se lahko pogovarjate, jih vprašate za mnenje o novih okrepitvah, jih pohvalite za dobre predstave ali jih pograjate, ko so v slabi formi. Precej so izboljšali medijsko plat, ki je bila poprej nekam suhoparna. Sedaj vas novinarji dosti bolj nadlegujejo in vas lahko pobarajo po vrsti različnih stvari, od napovedi pred tekmo do komentarjev sodniških odločitev. Sveža poživitev je medijska vojna ob prestopih igralcev. Zgodba okrog tega se ne začne in konča pri novici, da je bil žogobrcar prodan, temveč največje prestope spremljajo polemike in krešejo se iskre med igralcem ter trenerjem. Zaradi tega se v situacijo precej bolj vživite.

Partnerski klubi so le še ena od novosti, ki vam približajo realnost.

Novosti je še kar nekaj, verjetno pa je najpomembnejša vključitev 'feeder clubs' oziroma partnerskih klubov, ki delujejo kot valilnice talentov. Dotična moštva delujejo samostojno in svoje največje zvezdnike najprej ponudijo vam, njim pa lahko v zameno pošljete mladeniče, nebrušene diamante, ki potrebujejo dragocene izkušnje. Da bi te nadarjence odkrili, kajpak potrebujete dobre oglednike. Tudi v tej smeri so pri SiGames veliko naredili, saj je zdaj vsak ogleduh opremljen s kazalcem poznavanja določenega področja. Tako bo nekdo, ki se spozna na angleški nogomet, hitro spregledal odličnega Afričana, kar pomeni, da boste pošiljanju vohljačev po svetu morali posvetiti več pozornosti kot doslej.

Pogled na tekmo se vam bo morda zdel nazadnjaški, toda FMjeva mašina, ki poganja tekme, je najnaprednejša v žanru.

Pri iskanju napak v Football Managerju 2007 bi se morali precej potruditi. Nekoliko moti dejstvo, da lahko za nasvet o recimo okrepitvah med ogledniki prosimo 15-letnega mladinca v naših vrstah, kar je v resničnosti malo verjetno. Več pozornosti bi lahko posvetili vzdušju med tekmo, saj je zvok še vedno slab in ni realen odraz dogajanja na igrišču. Nekateri, zlasti neuki, pa bodo pogrešali šminko v slogu 3D predstavitve tekme, kot jo ima FIFA Manager. Vendar so to malenkosti in Football Manager 2007 v tistem, kar šteje, ostaja kralj žanra. Čeprav se po igrišču podijo le krogci, boste z njim izkusili najbolj pristno življenje nogometnega trenerja. In čeprav še vedno prisegate na lansko verzijo, je 2007 napravila dovolj velik korak naprej, da vam ne bo žal, če jo boste nabavili.

Football Manager 2007
založnik: SiGames / Sega
objavljeno: Joker 160
november 2006

87
kup izboljšav odlične osnove
najboljša nogometna direktorščina
povzroča hudo zasvojenost :)