IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Scarface
Scarface

Lord fucking Febo v disko opravi in njegov mali kolega pobijata bandite ter kifeljce kot ščurke, vendar sta tega neinovativnega početja oba že malo naveličana.

Če te motijo besede fuk, pofuk, zafuk, nafuk, obfuk, prifuk in razfuk, potem Scarface ni zate, zakajti ne v filmu, ne v igri ni dialoga brez fuka. V mislih imam besedo, ne dejanja, da ne bo kakšnemu perverznjaku pomotoma otekla banana v hlačah. Scenarist, drugače kultni režiser Oliver Stone si je dal duška, zato je 'fuck' v taki ali drugačni obliki v filmu izgovorjen več kot dvestokrat, začenši z znamenitim "You fuck with me, you fuckin' with the best!"

Neonski klub Babylon smo videli v filmu. Videz je v redu, ampak žal je vse skupaj mrtvo, saj ne moremo niti naročiti pijače.

Ni čudno, da je šef kanadskega studia Radical Entertainment za navdih ekipe, ki je razvijala igrarsko izpeljanko Scarfaca, na stene pisarn napisal "You are Tony fucking Montana!" Navdih je deloval do te mere, da je Brazgotinec v družbi Steklih psov, Botra in sličnega sranja najboljša licenčna gangsterščina s prepoznavno zajebanim Antonom Gornikom v glavni vlogi. To pa na žalost še vedno ne pomeni, da je naslov nadmočen tudi v širšem pogledu, saj prinese le par plitkih lopat že videnega in izkusenega, brez bistvenih posebnosti in naprednosti. Ni težko pre

Modre kakce je mogoče podkupovati, bodisi globalno, bodisi posamično, toda če jih enkrat dobimo za vrat, jo je treba kar najhitreje podurhati iz njihovega vidnega območja. V nasprotnem primeru se pojavi napis 'You are fucked!' in samo vprašanje sekund je, kdaj nas instantno ubijejo.
seči izdelkov z oceno izpod 50, a do remek del tipa GTA mu zmanjka. Špilu je uspelo premagati licenčno-apnenčarsko konkurenco predvsem zaradi tega, ker ni ujet v štorijalni kalup originala, ki bi omejil tako igralne kot fabulativne možnosti. Raje nadaljuje tam, kjer je Oliver zaključil štorijo o kubanskem imigrantu, ki se zavihti na vrh floridske mamilaške scene. "I am Tony Montana, a political prisoner from Cuba. And I want my fucking human rights, now!"
Vsak filmofil se je najbrž zdrznil ob protislovju, kako lahko v nadaljevanju igramo Tonyja, ko pa je bil le-ta na koncu filma vendarle zelo očitno naluknjan kot ementalec in se je šibrami v drobu zvrnil v bazenček. No, založnik Vivendi, za katerega so pri Radicalu spisali igro, poseduje studio Universal in posledično pravice za film, zato je brez težav omogočil priredbo zaključka. Uvodoma Tony tako zgrabi za 'malega prijatelja' M-16 (prizor, kako pomoči nos v 'yeyo', je izpuščen) in vpijoč: "You think you can take me? You need a fucking army if you gonna take me!" z našo pomočjo prerešeta rivalske bandite. Dvorec mu nato zarubi policija, Miami pa prevzame bolivijski kokainski lord Sosa. Ob povratku ima pred očmi dva cilja: spet zavladati mestu in poravnati pretekle dolgove. "I told you a long time ago, you fucking little monkey, not to fuck me!"

Avtomobile krademo težje kot drugod, zato imamo za celo parkirišče lastnih, ki nam jih pomočnik v sekundi pripelje.

Scareface je igralno, videzno in čefurolično klon zadnjih Grand Theft Autov, še najbolj po scenariju podobnega Vice Cityja, kar pomeni svobodnjaštvo, veliko avtomobilskega zaletavanja in zbijanja dvonožcev, pehar postranskih nalog ter neotesanega, prostaškega in gizdalinskega junaka z

S policaji, dilerji in bančniki se pregovarjamo hitroprstno - v pravem trenutku moramo spustiti tipko. Meni se to ne zdi baš posrečena ideja.
nogami na O. Do kartelnega prestola moramo postopoma osvajati mestne četrti, pri čemer beloprašno pot spet pričnemo v Mali Havani. Osrednje misije praviloma vključujejo iskanje starih 'poslovnih' partnerjev, za katere potem opravljamo vrsto nizkotnih zadatkov. Blazne izvirnosti pri nalogah ni: streljamo s takim ali drugačnim motivom, prevažamo otroški puder, branimo poslopja ali ljude in cestno ali vodno preganjamo sovražnike. Če se je v Botru in marsikaterem podobnem špilu zdelo neumno, da kljub vzpenjanju po mafijski lestvici še vedno operiramo kot navaden ulični soldat, tukaj to ne izpade nesmiselno, zakaj Tony Montana je položaju navzlic le teleban, ki rade volje lastnoročno trosi svinec naokoli. Za nameček je šefovanje vsaj malček nakazano, saj imamo pomočnike, ki nam kamorkoli pripeljejo avto ali čoln ter nam pomagajo v obračunih. "My boss is gonna stick your heads up your asses faster than a rabbit gets fucked."

Scarface
založnik: Radical Entertainment / Vivendi
objavljeno: Joker 160
november 2006

68
dobro izvedeno akcijsko streljanje ter vozakanje
pester in kakovosten izbor komadov
nič posebej novega
vrsta nedodelanosti
ni snifanja