IGROVJE
stranka » igrovje » pc » The Exchange Student EpISODE 1
The Exchange Student EpISODE 1

Navi

Dimitris Manos je v avanturističnih krogih znano ime, saj je skoraj tri leta ustvarjal internetni cajteng The Inventory, ki je dokaj resno pokrival dogajanje v tedaj že na pare položeni pustolovski branži. Lanskega maja je zadeva po petindvajsetih cifrah presahnila, Grk pa se je posvetil urednikovanju spletišča Adventure Europe in pacanju lastnih špilov. Njegov The Exchange Student je bil sprva mišljen kot projekt za mobidike, vendar se je zaradi omahljivih založnikov preoblikoval v nadaljevančno avanturico za namizne abake. Zgodba je taka: še nikoli poflodrani florentinski junec Emilio se na prijateljevo priporočilo udeleži študentske izmenjave na Švedskem in na nas je, da mu pomagamo napecati kar največ brhkih Helg ter Frid. Da je potrebni Lah plod incestuozne zveze Larry plus Johnny Bravo plus stereotipni Italijan, stvaritelji ne tajijo sploh, in v prvem delu, Episode 1: First Day in Sweden, ga iz maminega naročja odpremimo v severnjaško poštirkan študentski dom.

Igruljine mobidične korenine so nespregledljive, vendar tam zagonjena ura košta nekaj sto, ne tisoč sitnih.

Ker je avtor tudi sam več let študiozno preživel med Skandinavci, igro preveva pristen žmoht študentskega življenja, z dobro orisanimi značaji in kupom luštnih podrobnosti. Grafika je spričo znalskega personela risankasto odbita, vmesnik sorte pokaži in klikni pa kljub ne najkomodnejšemu izbiranju dejanj iz plavajočega menija rabi namenu. Hecnost se trudi mezeti od vsepovsod in se niti ne zdi posiljena, pa tudi glasovi so z izjemo pošastno zanič ponarejenega italijanskega naglasa na nivoju.
Hakeljc preži drugje: na deset evrov (pre)cenjenega špasa je konec že v manj kot uri, od katere si levji delež odgrizne čvekanje. To želi verjetno pričarati vzdušje televizijskih komičnih nanizank, za česar interaktivno udejanjitev se špil ima. Žalostna posledica je manko resnejših ugank, ki jih nadomesti banalno zavezovanje čevljev in umivanje zob. Srečamo le eno konkretnico, pa še ta je izvirnosti navkljub za moje pojme precej trapasta. Zakaj je treba na frčališču, kjer gotovo mrgoli prostih vagnov za prtljago, voz krasti ravno spod kufra naključneža, ki postava v bližini, in to na najbolj obskuren način?
Res upam, da bodo prihodnja tri nadaljevanja bolj dogodivščine in manj podhranjene žajfnice, ki za slabo uro polnasmeškov računajo toliko, kot veljata dve kino predstavi.

The Exchange Student EpISODE 1
založnik: Pan Metron Ariston
objavljeno: Joker 158
september 2006