IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Premier Manager 2006-2007
Premier Manager 2006-2007

Sneti stoka: če bi bil ta špil del telesa, bi šlo za zgažen nart.

Premier Manager je bil začetkom devetdesetih sinonim za fuzbalsko direktorščino. A kmalu se je založnik Gremlin odrekel vzdrževanju njegove kvalitete, stvar vzel iz rok izvirnih avtorjev in jo predal španski grupi Dinamic. Skupaj z dvigom Championship Managerja je to pomenilo konec legende - katere truplo noče in noče dokončno crkniti, čeprav so ga zakurili, prebodli z vilami, zabetonirali ter vrgli v morje.

Ne da ta tipično menedžerski prizor sodim po vznemirljivosti. Toda številke so dejansko razporejene na moč lenobno.

Zares apn je zadeva postala, ko jo je leta 2002 prevzel nizkocenovni britanski založnik ZOO Digital. Ta je ni zastavil resno, temveč kot nekakšno vstopno igro v nogometno menedžerstvo za bagatelno ceno. A to je marketinško nakladanje, kajti špil se niti pod razno ne trudi, da bi z dodelanim tutorialom novinca uvedel v skrivnostni svet prestopov, taktik in določanja cen hrenovk na štadionu. Hm, toda bi kaj takega sploh pričakovali od igre, ki teče v oknu, da ohrani nazobčano, grdo podobo, kakršno ima na playstationu 2? Od naslova, v katerem je edini zvok občasni 'bjoink' pri listanju opcij?
Poslovno srce je na nivoju podobe. Čeprav so vmesnik spremenili, je menedžerstvo slično omejeno kot lani. Kupovanje igralcev tradicionalno poteka v obliki pogovorov in pogajanj, a zopet je umetna pamet na psu, čemur se pridružijo hrošči in nebroj trapastih situacij. Isto velja za trenerske opcije. Taktike so osnovne kot le kaj, svojih ni moč ustvariti, komentarja ni - niti tekstovnega, kaj šele glasovnega - fuzbalerji pa se po zeleni površini preganjajo v obliki raznobarvnih okroglin, ki se gibljejo kot žogice v fliperju. Edina milost je, da lahko zdaj izberemo štiri lige od šestih (Anglija, Italija, Francija, Nemčija, Španija, Škotska) in da imajo te vsaj delno licenco ter nekatere prestope (Ševa v Chelseaju). A zopet brez amaterizma ne gre, saj ti v glavo tumbajo, da je Vieira še vedno pri Juventusu in da je Lucio največji zvezdnik Bayerna. Zakaj, ker se je pod prho na SP dotaknil Ronaldinha?

Medtem ko se na desni spektakularno izrisuje rezultat, se na levi odvija brzinski fliper s sem in tja švigajočimi točkicami. Apn sta tako predstavitev kot denarni pogon.

Osnovna težava Premier Managerja vsa zadnja leta je, da založnik ne razlikuje med pojmoma 'začetniški' in 'neumen'. Če ciljajo na novince, naj naredijo nekaj luštnega, jasnega in pomagalnega, ne da jim za prevarantsko nizko ceno uturavajo ta zmedena, hroščata, grda jetra. Za vse ostale pa je PM, ki naj natanko tja tudi gre, itak žalitev.

Premier Manager 2006-2007
založnik: ZOO Digital
objavljeno: Joker 158
september 2006

36