IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Big Oil
Big Oil

Yohan izvrta nekaj črnega, lepljivega in smrdljivega ... Iz nosa.

Starešine poslovno-gradbenih strategij se boste nemara spomnili blazno nalezljive igre Oil Imperium, ki smo jo nabijali na amigah in štirinšestdesetkah leta 1989. Big Oil: Build an Oil Empire se dokaj drži njenega recepta, a je njena izvedba hudo patetična, vse skupaj pa je zagotovo manj privlačno kot original po sedemnajstih letih obstoja. V 300 MB jim je sicer uspelo stlačiti preprosto grafiko z obupno štekljivo prosto kamero, ki sicer more obvladovati celotno zemeljsko oblo in približa velike podrobnosti.

Nezapletena prosta svetovna karta je načeloma v redu. Ampak kaj, ko po zarolanju miškinega koleščka traja en socialističen obrok, da se kamera zbudi in situacijo približa na želeno bližino. Ceneni špili naj se raje držijo stran od prostega 3Dja.

Kar se ideje tiče, gre za tipično poslovno gradbeno simulacijo. Ustanovite firmo z omejenim kapitalom, nakar izberete ozemlje, kjer boste postavili stolico in plačali prvo raziskavo globin za možnost vrtanja. Ko primezi na dan nekaj črnega, smrdljivega in lepljivega ter se prepričate, da niste preluknjali kake arabske greznice, morate potegnite cevi do skladišča (nujno v bližini mesta), od tam pa črno zlato z ladjami ali vlakci razvažati v svoje ali tuje refinerije. Sliši se zabavno, a ni, saj umetna pamet rada pozabi na navodila ali jih razume po svoje. Vaše ladje bo pošiljala širom planeta, kot bi bil svet raven, na primer z Aljaske na Japonsko okrog Afrike. Sčasoma boste posle razširili na druge teritorije in dokupovali prevozna sredstva ter stavbe, ki bodo še plemenitile $ ali omogočale nadaljnje širitve. Vendar bo vsa dinamika tičala v par zmedenih firmah, ki jih nadzoruje računalo, in sem ter tja v nekaj 'naključnih' dogodkih. Motili vas bodo nelogični vmesnik, nerodno postavljanje objektov (sto blokov dolg naftovod lahko odstranite samo s sto kliki) in nepreglednost razvitih mest, saj v njih zlepa ne boste našli svojih stavb, ker niso označene. Par dobro zastavljenih scenarijev situacije ne bo moglo rešiti.
Big Oila ni moč priporočiti niti najbolj zagrizenim sinovom šejkov. Morda le tistim, ki bi si radi nasilno obudili spomine na Oil Imperium.

Tole je Houston po atomskem napadu. Ne, resno. Big Oil je tak, četudi so vse podrobnosti nastavljene do konca.

Big Oil
založnik: Tri Synergy
objavljeno: Joker 158
september 2006

32