IGROVJE
stranka » igrovje » pc » 3D Judo Fighting
3D Judo Fighting

Sneti spusti nasprotniku čelno v joške (moderen judo PRESS).

Ne, to ni simulacija juda, ki smo jo napovedali poleti, zakajti dotična izide oktobra in izvira iz Francije. Tale je avstrijska, o njeni kakovosti pa pričata že domišljijski naslov in geslo založnika, ki se glasi '3D PC Games!' Tri de, a? Noro.
Škoda, da je tudi pekovski naziv igre napol laž, kajti čeprav je grafika res 3D, se vse odvija v ravni črti, tako kot pri dvorazsežnih Street Fighterjih. Nadzor kupka izmišljenih judoistov je preprost, saj temelji le na smernih tipkah. S pritiski nanje se premikamo levo in desno, grabimo ter izvajamo tehnike (vsak borec ima po tri), kar ima za temeljno posledico nihanje utrujenosti. Bolj kot je lik zmatran, teže bo spravil nasprotnika na tla oziroma se ubranil. Sistem ob upoštevanju petih lastnosti (moč, tehnika, zdržljivost, refleksi, morala) ni iz trte izvit in nudi nekaj strategije. Tako razbijanje po tipkah ne pripelje nikamor, zakaj treba se je dokaj pametno odzivati in vsaj temeljno načrtovati tako napade kot obrambo, posebej pa odpočitke, ki zvišajo kondicijo ter istočasno pasivnost. Relativno globino izdelka spoznavaš skozi rutinsko urjenje, hitre boje za enega ali dva (kajpak le za enim računalom), turnirje in kariero, ki pa je le niz slednjih.

Bi Avstrijci uspeli na Bližnjem vzhodu, če bi špil zastavili kot simulacijo pretepanja Juda?

A naposled 3D Judo Fightingu ne zavdata ne glup naziv, ne izvedbena cenenost. Nizka cena 20 evrov morda celo lahko opraviči grobo, pusto grafiko in zvokovni obup, zlasti kar se tiče sodnika, čigar japonščina je podn od podna. In ob še kar intrigantnem pretepaškem sistemu ter niti ne nesposobni umetni pameti te ima, da bi ti bil špil celo simpatičen. (Če znaš nemško, kajti angleščine ne vsebuje.) Toda igra ipponovsko pogrne na vsej črti, ko gre za obutek resničnega juda. Medtem ko je šport hiter, tehničen in eksploziven ter vsebuje ogromno subtilnih prvin, 3DJF z upokojenskim tempom, uklenjenostjo v dve dimenziji ter omejenim naborom potez deluje kot okoren, žalostno miniaturen izsek iz čudovite celotne slike 'mehkega načina'.

Imena športnikov so izmišljena, kakor tudi igra nima podpore uradnih judo(vskih?) inštitucij.

3D Judo Fighting
založnik: King Games
demo: natlačenka 157
objavljeno: Joker 158
september 2006

45