IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Lego Star Wars 2
Lego Star Wars 2

Pozor, napada nas Zvezda ponavljajočega se dizajna! Edino upanje je jedijski opisovalec Sneti!

V iskanju navdiha za opis se ozrem po dnevni sobi. Na mizici lego kocke, ki jih je pustil mali, preden je odvihral, kamor skoraj-štiriletniki že vihrajo (ne daleč, a vendar ne blizu). Na polici pa DVDji z Vojno zvezd. In me zadene - ta igra je namenjena predvsem nama! Fortru, ki ljubi igre in Star Wars ter bi rad oba svetova nekoč (zdaj? Je prezgodaj?) na ne pregrob način predstavil sinu. In otroku, ki kot prazna skledica čaka na to, kaj mu bo v naročje odložil svet.

Kot prej je večigralstvo sodelovalno na eni mašini. Kolega lahko vskoči kadarkoli, če ga ni, sotrpina nadzoruje računalo.

Dejansko so Lego Star Wars, najsi gre za enico (J142, 73) ali pričujoče nadaljevanje, kul za tak podvig. Najprej glede Lucasove sage. Če se je izvirnik bavil s tistimi tremi filmi šestologije, ki so nastali nazadnje, dvojka zajame Novo upanje, Imperij vrača udarec in Vrnitev jedijev. Način predstavitve je znan. Svet, od likov prek zgradb do predmetov, je zgrajen iz poligonskih lego kockic, kar špilu daje otroški, skoraj otročji videz. Jasno, saj je vse skupaj noro prijazno: ko racajoči sovrag podleže strelom iz blasterjev, se benigno razleti, nasilne prizore iz filmov pa v sekvencah blaži dekica humorja. Nebohodcu na koncu Pete epizode odpade dlan in jame delati neumnosti, nakar legastični Vader stopi na Zvezdo smrti in ošteje lego striclja, da se ubožec zjoka na kolegovi rami. Pri tem je s par osnovnimi gradniki povzeto bistvo oseb (Hanov trapasti junaški nasmešek, Leijino miganje z ritjo, Yodino betežno premikanje), medtem ko čveka ni, temveč liki vsa čustva podajajo z grimasami in govorico telesa. Občudovanja vredno.

Vsemirskega čiščenja je kar nekaj, od x-wingovskega torpediranja črevc Zvezde smrti do bega Tisočletnega sokola.

Na enak način je (vsaj spočetka) luštno igranje. Zlasti pozitivna stran je nadgradnja bojevalnega temelja iz enice z bolj prostim furanjem z vozili ter mnogoterimi simpatičnimi puzlami. Premikanje bojnih plovil ostaja dvorazsežno in nadzor je sprva češki, a naposled se ti nivoji izkažejo za dobre. Zraven tega v mestih sedeš v brzca ter samohodkico AT-ST in z njima delaš iiii-štalo. Glede drugega so pak avtorji povečali količino ugankic. Zdaj je treba na vsakih par zaslonov pretikati ročice, potiskati klade in gruntati, kateri lik boš uporabil. Vedno si v družbi z najmanj eno osebo, med katerimi prosto menjavaš, in vsaka sorta lika je prirejena neki nalogi. Jediji imajo dvojni

AT-ST je eno od vozil, v katere vskočimo. Nadzor ni ravno idealen, toda gaženje in radostni raztur nadomestita pomisleke.
skok, tisti, ki so oboroženi z blasterjem, se z vrvjo prevažajo čez prepade, medtem ko lovci na nagrade, kar postanemo z ustrezno čelado, mečejo termalne detonatorje. Kakopak sta tu robota R2-D2 in C-3PO, ki odpirata duri in sta vsled neokretnosti največkrat razlog, da puzle sploh so. Ostalo igranje zapolnjujejo streljanje, mahanje z meči, ploščadno skakanje in nabiranje šraufkov, ki v stotinah padajo iz razsutih objektov. Zanje v kantini, kjer je odprta pot v vse Epizode, nabavljamo dodaten material. Tega je ogromno, od sestavljanja lego možička prek prostega igranja opravljenih nivojev do parade dodatnih karakterjev, vozil ter kock. Raj za pokemonsko navdihnjene malčke.
A če humor in vzdušje zdržita do konca osrednje avanture, se igranje upeha dosti prej. Problem je v tem, da špil zastavi par prijemov, kot so puzle, tiščanje knofa za sestavljanje predmetov in pobiranje šraufkov, nakar jih ponavlja do onemoglosti. Čeprav osrednji kves

Znani prizori so podoživljeni igralno, pri čemer špil filme deloma kopira, deloma jim dodaja. Vaderja tepemo mnogokrat.
t s sedmimi urami (ampak trikrat toliko za skrivnosti) ni dolg, se vsaka sled izvirnosti kmalu zabriše, saj na povsem enak način do onemoglosti počneš eno in isto. K razgibanosti nič ne pripomore bojevanje, ki je znova ajnfoh kot pasulj, s samodejnim merjenjem in pretežno odvisnostjo od knofodrka. Obenem je špil lahek, zlasti ker imaš, kot v enici, nekončno življenj in oživiš na mestu, kjer si umrl. Prijazna poteza, vendar taka, ki daje potuho - raje bi imel več izziva in možnost snemanja položaja, saj pozornost dece ni vedno dovoljšna, da bi dvajset minut sedela pred zaslonom. In pomislek je prežvečena tematika, kajti na Hothu smo se bojevali in Death Star razsuli v igrah najmanj ducatkrat.
Le v enem primeru se bo kupec zares zabaval: če je roditelj in se bo skozi špil podal z mladim pribočnikom, ki ga kani vpeljati v magijo tako iger kot Vojne zvezd. Ako si tak, le pojdi v trgovino, kjer je LSW2 na voljo po prijaznejši ceni, narejen pa je za vse aktualne sisteme, od PCja prek PS2 do PSPja. In ne sprašuj se, če je prezgodaj. Rana ura, zlata ura.

Lego Star Wars 2
založnik: Travellers Tales / Activision
demo: natlačenka 158
objavljeno: Joker 158
september 2006

71
idealna za deco kot uvod v igrarstvo in / ali Star Wars
spodobno nadgrajena osnova iz enice
veliko dodatne snovi
v legice humorno & vzdušno zložena Vojna zvezd
dosti prehitro ji zmanjka sape
zopet kratka in bojevalno enostavna
tisočkrat videna vsebina
ne moreš postreliti muzikantov v kantini