IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Onimusha 3: Demon Siege
Onimusha 3: Demon Siege

S katano v levici in še gorkimi črevi (svojimi) v desnici se Case kriče spusti v smrtni boj z glavarjem demonov. Kjer zmaga. Resno.

Leta Gospodovega 1561 se v provinci Mino na Japonskem, natančneje v palači Inabujama, godijo čudne stvari. Delavci in drugi stanovalci izginjajo brez sledu, zato zala princesa Juki, ki medtem takisto ponikne, na pomoč pokliče samuraja Samanosukeja Akečija, da bi razvozlal skrivnost. Istočasno palačo napadejo demonske sile, ki jim poveljuje Nobunaga Oda, zloglasni vojskovodja, ki je po nesrečnem poginu na bojišču sklenil pakt z demoni ter vstal od mrtvih. Po številnih dogodivščinah Samanosuke reši Juki in se naposled udari s Fortinbrasom, stvariteljem in gospodarjem monstrumov; pri tem komajda preživi tudi po zaslugi čarobne rokavice klana Oni, s katero more srkati duše sesekljanih prikazni. Skok naprej v leto 1582. Nobunaga je postal novi vladar demonske zalege in Akeči se mu še enkrat zoperstavi, da bi ga enkrat in za vselej poslal v onkraj. Boj vseh bojev se bo odvijal v templju Hanodži - in, začuda, v Parizu leta 2004 ...

Specialka caruje kot udarec, ki zaključi kombinacijo, vendar magično energijo razsipava z velikimi vilami.

Nekako tako se s čeljust spuščajočo animacijo začne tretji del niza Onimusha. Zgodbovni uvod iz prejšnjega odstavka je pravzaprav nujen, saj je to šele prvi del velike Capcomove konzolaške franšize, ki se je uradno pojavil na abakih. Ta je zrasla iz drobtin Resident Evila in se skozi več inkarnacij ustalila kot standard tretjeosebnih akcijskih pustolovščin s poudarkom na tepežkanju vrste 'rezilo a rezilo'. Na računala je s skorajda dvoletno zamudo (izvirnik je v J131 dobil 89) dospela docela nepričakovano, po nižji ceni, ki pri nas znaša 8000 SIT, in - kar je morda najbolj presenetljivo - več kot solidno predelana. Grafika zadnji krik tehnološke mode ni, predvsem je ločljivost nekaterih tekstur smešno nizka. Vendar je zadeva scensko, slogovno in kar se animacije ter efektov tiče dovolj bogata, da manko nadoknadi. Pozna se, da založnik pri proračunu ni šparal, kar med drugim jasno kažeta glavna junaka, Samanosuke in pripadnik francoske vojaške policije Jacques Blanc. Obličji sta jima

Boj proti posameznim stvorom je mala malica, kajti umetna pamet ni največja odlika Onimushe. Drži pa, da samotarjev v drugi polovici, ko je pomembna vsaka unča energije, ne gre podcenjevati.
posodila igralca Takeši Kaneširo (Hiša letečih bodal) ter Jean Reno (Leon, Ronin in številni drugi).
A vseeno je element, ki bo nič dobrega slutečega pecejaša najbolj presunil, rafiniran špilavni sistem. Spočetka, ko za jebačenje več vrst pošastnih sabljačev, peklenskih nindž in pogostih kapov di banda zadostuje brezmožgansko nabijanje po knofih za osnovni zamah ter streljanje puščic, se ne zdi tako. Toda Demon Siege te z naraščajočo težavnostjo kmalu prisili, da se polnočasno posvetiš bloku, napadu z ojačenim orožjem in nebroju ostalih naprednih mlatilnih elementov. Ko te obkroži truma sovragov z nabrušenimi katanami, je za enovitost tvojega izklesanega teleščka neprimerno bolje, ako nucaš kritične zadetke. Te izvedeš tako, da v odločilni desetinki sekunde, ki sledi pravočasno uporabljenemu bloku, žokneš po primarnem napadu. Ali pa, da na pamet poznaš vzorce nasprotnikov, se jim prikradeš za leđa in jim spustiš ultimativno kombinacijo. Akcijo dodatno popestri sesanje dušnih krogel, ki jih po poginu izpustijo brezbrižniki. Ko nabereš pet velikih, se lahko tudi sam začasno preobraziš v maderfakerskega demona in za seboj pustiš opustošenje, dočim manjše dušice prinašajo zdravje in svojevrstne izkušenjske točke. Te ob pogostih snemalnih točkah vlagaš v nadgrajevanje oklepa, sesalne rokavice in predvsem številnih rezil.

Onimusha 3: Demon Siege
založnik: Capcom / Ubisoft
demo: natlačenka/tlačenka 151
objavljeno: Joker 152
marec 2006

86
tekoča igralnost
izpiljen borilni sistem
dober pustolovski del
splošna kvaliteta predstavitve
Samanosuke in Jacques sta carja
tehnično (grafično) rahlo zastarela
vmesnik bi bil lahko boljši