IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Asterix & Obelix XXL 2: Mission Las Vegum
Asterix & Obelix XXL 2: Mission Las Vegum

Navi si splete kitke na (spodnji) bradi in brez čarobnega napoja opravi z rimsko zalego.

Stripi z okitkanima kerlcema, ki rodno vasico petdeset let pred Kristusom nekje na severu bodoče Francije neumorno branita pred naskakovanjem ozemeljsko pogoltnih Rimljanov, gredo že skoraj pol stoletja v slast kot merjaščeva rebrca, dasiravno selitve na filmska platna in špilavne zaslone kultnosti stripovskih ikon niso ravno dorasle. Najnovejša elektronska epizoda je še ena v vrsti mlatilnih poskakovalščin in v njej trirazsežno haramo s stasito trojico Galcev: Asterix je okretnejši in se more zriniti skozi ozke prehode, Obelix ima močnejši žvajz, medtem ko se Kužifix, miniaturni srboriti psič, zakadi v sovraga ter ima dober nos. Drama se prične, ko smetano najsposobnejših druidov pohopsajo Rimljani, in kaže, da je izdajo zagrešil Panoramix, mag upornega galskega sela. Mali in veliki brkatež, med katerima prosto preklapljamo, se tako odpravita prat zeliščarjevo ime v Rim, kjer so coprijani iz le Cezarju znanih razlogov pozaklenjeni na različnih koncih antičnega lunaparka, Las Veguma.

Pozdravljeni, gospod Asterikson! Mi smo Agentje Cezar in kanimo zasužnjiti svet, ako ne boste izprašili riti vsej stotniji nas.

Špil nas linearno vodi po šestih barvitih, tipično zabaviščno tematskih prizoriščih v slogu ponarejenih svetovnih čudes. Med pojanjem z izjemo kake stikalne ugančice in občasnega Asteriksovega furanja z žičnico (gondolica po dratu frči sama ali jo vleče Obelix, oboje v službi doseganja težko dostopnih mest) večino časa štejemo rebra in zbiramo čelade, saj odprtja premnogih duri ni brez premlata določenega števila legionarjev. Za to Galca nucata pesti, brce ter enojne in dvojne skoke, omamljenega vojaclja vihtita okrog sebe, z njim bičata še stoječe kanalje ali jih skokoma zabijata v tla. Asterix lahko rukne čarobni napoj (Obelix je, kot vemo, padel v kotel, ko je bil majhen) in kratkotrajno naspidirano tamani ali izvede katero od treh specialk, na primer menhirjev dež, ob katerem sovragi cepajo kot muhe. Snovne pojavnosti slednjih so znanilci prijetno parodične narave igre, saj capini sličijo na Maria, Raymana in Sonica, nosijo grabežljive pacmanovske ščite, glavni Cezarjev lakaj je zavaljeni Larry Croft, dočim naš dvojnoagentni vodnik sumljivo spominja na Sama Ribiča. Reference na špilovje takisto bogato zaljšajo okolico, kjer z bombami v obliki Bombermanove glave razsuvamo iz tetrisnih ceglov zložene prepreke, po gorilje skačemo čez kotaleče sode in odkrivamo nebroj ostalih pomenljivih podrobnosti. Naphanost s hecnostmi je tudi sicer eden zaščitnih znakov stripa in se igri skupaj s čedno podobo, finimi animacijami ter dobro zvočno platjo odlično poda.

Obelix ima hudirjevo težko pest, a je menhirjeva ujma pod dozo zelenega zvarka vseeno malenkost učinkovitejša.

Globina igrarske izkušnje sicer ni na ravni očesu in ušesu všečne raznolikosti, saj so občasne zagonetke in spretnostni izzivi le kratek predah med nenehnim cufanjem s krdeli soldatov, pri čemer ob brezglavem klofanju življenjski ščiti pokajo kot za stavo. Nujno je izkoriščati ponujene bonusne izzive, ko mora eden od Galcev na določen način prebutati označenega Rimljana in je nagrajen z obnovitvijo energije, čutaro jačalnega zvarka ali faktorjem za pomnoževanje števila pobranih čelad. Ne glede na take bonbončke, dober nadzor in biološko raznovrstnost nepridipravov (dotično kazi četverica skorajda identičnih šefetin) postane ruvanje enolično in nekam nesmiselno, saj se bedniki pojavljajo znova in znova. Poklon Sunshinu gor ali dol, ko te z visoke ploščadi desetič zapored odpihne bzik ponovno udejanjenega vodovodarja, se iz sluhovodov hitro prisuklja para, sploh če ti jo zagode kamera, katere nastavljanje bi lahko bilo bolj intuitivno. Ducat ur osnovnega sprehoda po parku (stopnje zvezno prehajajo ena v drugo in ob premagovanju razdalj si prilično zbrusimo pete) je zlasti proti koncu kljub hrpi shranjevalnih mest kar pasjih, vendar so ustvarjalci poskrbeli, da zatik ob posebej zaguljeni borilni seansi ne pomeni predčasne destrukcije tipkovnice ali ploščka. Iz osnovnega menija je namreč že od začetka dosegljiva vsa deveterica poglavij. Po tradicionalni zaključni gostiji, kjer vaški pevec začuda zvezan ne visi z drevesa, nam preostane še iskanje spregledanih diamantnih čelad in skritih trgovin z razglednicami, filmčki in sličnim, pri čemer izdatno pomaga Kužifixov smrček. Nivoji tudi med ponovnimi špancirji očarajo z žarečo židanostjo in navdihujočimi podrobnostmi, celotna prigoda pa kljub zapretiravanemu mikastenju v spominu ostane predvsem po redno glasen smeh vzbujajoči zabavnosti, vredni svojega žlahtnega stripovskega porekla.

V gužvi jih kljub predudarčnemu opozorilnemu spreminjanju barv redno fašemo. Zato čimprej ven.

Asterix & Obelix XXL 2: Mission Las Vegum
založnik: Etranges Libellules / Atari
demo: natlačenka/tlačenka 149
objavljeno: Joker 149
december 2005

78
čudovito pisana podoba
številne luštne parodične podrobnosti
nadzor
dostop do vseh poglavij igre
zdrava mera tepežkanja vedno sede ...
... a se ga tu preobjemo
ponovna pojavljanja sovragov
občasni kamermanovi izpadi
klonirani šefi

 
 
 
sorodni članki