IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Fable: The Lost Chapters
Fable: The Lost Chapters

Jager le stežka odkrije vsebino izgubljenih poglavij v tej bajki brez poante.

Fable je bil vsled edinstvene vizije Petra Molyneuxa eden najobetavnejših konzolastičnih naslovov lanskega leta, vendar se zaradi založnikove želje po hitrem izidu ni izkazal. Po obljubah sodeč naj bi bil to ultimativni frp, nič manj kot simulacija življenja v namišljenem digitalnem svetu, kjer bi vrlega junaka spremljali od zibelke do groba. Žal beseda ni meso postala, tako da so bili lastniki xboxov deležni le še enega sicer solidnega (J136, 75), a nič prelomnega tretjeosebnega sekljaškega igranja vlog. No, povprečnosti navkljub so prodali več kot milijon izvodov (dobra oglasna kampanja, ni kaj), pri grupi Big Blue Box pa so svečano prisegli, da se bodo pri predelavi za abake, kjer v tej zvrsti vlada neprimerno večja konkurenca, nadvse potrudili.

Bolj kot je folk zagledan v junaka, večja so srčeca nad njihovimi bučami. Ko se vanj zaljubijo, se simbol obarva rumeno.

Namen snovalcev je bil ustvariti špil, kjer Junak, ki ga krmilimo v pogledu od zadaj, za spremembo ne bi bil brezosebni protagonist, ki le slepo teka širom dežele in ga rulja že od ranega začetka obravnava kot rešitelja. Tako si kot frišni diplomiranec iz Gilde herojev z lepo besedo ali psovanjem, bodisi s hrabrimi, bodisi s podlimi dejanji pridobiva naklonjenost oziroma mržnjo prebivalcev. Ti si zapomnijo domala vsako malenkost, ki jo izvedemo. Če pridno sledimo samarijanski poti, nudimo roko pomoči potrebnim, spoštujemo zakone znotraj mest in premaganim barabam izkažemo milost, nas bodo ljudje avali na vsakem koraku. Po drugi strani si z vlomi, sesuvanjem in odtujevanjem imetja, klanjem civilov ter stražarjev in hrustanjem nebogljenih piščancev prislužimo strahospoštovanje ter poglede spod čela. Takisto si moremo renome povečati z nakupom posebnega naziva tipa Lovilec pišk, Jedec pit in Ava-ta-R, po katerem smo odtihmal poznani rulji. Skladno z deli in poklicno usmerjenostjo lika se spreminja njegov videz. Dobrotniku nad glavo recimo sveti angelski sij, dočim žlehtnobi zlovešče pobledi koža. Nadalje si heroj z urjenjem v bojnih disciplinah opazno poveča mišično maso, lokostrelec pridobi izklesano postavo, magu pa zraste pivski trebušček (tretja joška, po domače). Skladno z zlobo ali dobrohotnostjo se lik nauči junaških poz, s katerimi si lahko nato pridobi naklonjenost ali odpor ljudekov. Sem spadajo razkazovanje bicepsov, kazačok, flirtanje in vzbujanje strahu / gnusa s srhljivim režanjem, prdenjem ter sprevrženimi kretnjami. No, težava je v tem, da je vse to bolj šminka kot ne, bolj ostanek velike zamisli, ki je avtorje dobesedno prestrašila (Big Blue Box so Lionheadova podružnica v sosednji bajti in Molyneux je v bistvu dal le idejo za pr

Zelene fekalije iz riti sovragov predstavljajo splošne izkušnje, ki jih je moč potrošiti za bildanje prav vseh veščin.
ojekt, nakar se je posvetil drugim rečem). Poti dobrega in zlega sta si vse preveč slični, saj občasne odločitve tekom glavnih in nekaterih stranskih nalog na razplet nimajo praktično nobenega vpliva. Le čisto na koncu se moremo odločiti med dobrim in hudobnim razpletom, brez ozira na pot, ki smo ji sledili. Nadalje geste niti slučajno niso tako učinkovite, kot bi si želeli, in so povečini za okras. Takisto je sicer res, da se lahko ostrižemo, obrijemo, tetoviramo, ekspresno postaramo, trgujemo z nepremičninami in se poročamo tako z dečvami kot deci (Fable se bo v zgodovino bržda zapisal kot prvi špil, ki aktivno podpira ritopike). Vendar so nanizani elementi petminutna distrakcija in le vrh ledene gore napovedanih človeških opravil, ki naj bi jih bilo moč udejanjiti. Žebelj v krsti prepričljivosti in čustvenosti so monologi z neigralčevimi liki. Monologi? Jup, naša junačina je nemi gumpec, ki zna le čukasto gledati in na zastavljena vprašanja odgovarjati z 'da' ter 'njet'. Temu primerno osnovna je klišejska, nevznemirljiva pripoved o maščevanju dežurnemu zlobnežu za krivico v mladosti.

Jazst, Lovilec pišk, svečano prisegam, da bom svojo he-bitch vztrajno ljubil in oplojeval. V trdem in grobem, ob manku maže in gumic, v času vnetij in driske, dokler naju crk ne loči.

Fable: The Lost Chapters
založnik: Big Blue Box / Microsoft
objavljeno: Joker 147
oktober 2005

66
domiseln sistem bildanja lika
solidno zabavna
tipična, prelahka in prekratka
oguljena pripoved z mutastim junakom
dosti šminke, malo vsebine