IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Total Overdose
Total Overdose

La kombinasjon de buritos, tacos i kaliente čikitas gustas Case un pokito si, un pokito no.

Zadnje čase sem pri sebi zapazil pojav zanimivega trenda. Opažam namreč, da sem idejno najbolj produktiven med časom, ki ga sede preživim na elipsastem plastičnem obroču na sekretu. (Enkrat lahko ugibate, kje je nastal tale uvod.) Predvidevam, da se je tam pogosto zadrževala tudi grupica možičkov, ki stoji za pričujočim poskusom tipa hočem-biti-GTA, kajti tako rođarska zamisel je lahko nastala le ob goltanju buritov, tacov in podobnih svinjarij, po zaužitju katerih je obilno analno olajšanje nujno.

Dogodkov, kakršen je ta, kjer skupaj z družico bežiš pred bando zasledovalcev, bi si želeli več.

Strogo po žanrski definiciji je Total Overdose za las več kot samo klon Rockstarjevega paradnega konja, dasiravno se začetnega vtisa, da gre preprosto za čefurijado, prenešeno v mehiško okolje, vse do konca izkušnje ne uspe odkrižati. Los Toros je mestece ob meji z Združenimi državami, ki mu pristnosti ne gre oporekati: tu so značilna poslopja in taco štanti, po cestah se furajo dvajset let stare makine, kmetje pojejo kukaračo in gojijo marijo, dočim vsemu vladajo narko lordi, ki čez konfin izvažajo opojne substance. Na žalost špil za uživanje podrobnosti od igralca zahteva precej domišljije, zakaj grafični motor je vsled svojih konzolaških korenin eden manj impresivnih, kar so jih v zadnjem obdobju ugledala računala. Sprane teksture, poligonov za predjed,

Od kmetov odkupiš traktor in škropilnico ter trav\'co zaščitiš s strupom proti najstnikom. Saj ne.
osnovna animacija - dokaj razočarajoč je ves paket, skratka. Pomanjkljivosti se najbolj opazijo v segmentih med tipičnimi gtajevskimi misijami, kjer se naš junak (ameriški mladec, ki mora skupaj z bratom poiskati morilce očeta, čezlužniškega agenta, ki so ga Mehikanci na snidenje z galebi poslali brez padala) z nasilno ukradenimi vozili prevaža iz enega dela mesta v drugega. Poudariti velja, da je avtekov premalo, da razlik med njimi v bistvu ni in da je njih fizikalno obnašanje na asfaltu vsaj vprašljivo (do pravih hroščev še pridemo). Misije, ki se v grobem delijo na postranske in štorijalne, vsebujejo klasične kriminalne naloge, kot so čiščenje živih tarč, spremljanje konvojev, oboroženo reševanje osebkov in destrukcijo objektov. Deja vu, rajt? Tudi širše velja, da Total Overdose v delu, kjer se na vse kriplje trudi biti GTA, kratkomalo pogrne, saj kvaliteta izvedbe, najsi gre za predstavitev (minus odlična muzika), privlačnost mafijske zgodbe, vozakanje ali preprosto za svobodo gibanja, ne presega stanja zadostnosti.
A če špil do tu ne izumlja hladnega sladoleda, skuša rahlo drugačno pot ubrati pri sami akciji. Raznolikost je tu večja, saj smo v stilu Tončija Sokola s točkami, zdravjem in žetoni za posebne napade (smrt z enim nabojem, bikovsko zabijanje v sovrage ...) nagrajeni za napredne strelske kombinacije. Že v tutorialski sekciji se naučiš stranskega skakanja, delanja

Samodejno zaklepanje pistolerov so avtorji pogruntali za konzolno verzijo, vendar zadovoljivo deluje tudi v kombinaciji WASD + glodalec.
salt s pomočjo sten in podobnih karafek, med katerimi moreš proti kanaljam kadarkoli spuščati svinec iz številnih eno- in dvoročnih orožij, ki jih sproti nabiraš s trupel. Ta del zavoljo matričnega žlajfanja dogajancije, ki ga zadnje čase srečujem v ama vsakem špilu, zelo močno spominja na Maksa Bolečino ... Ma kaj spominja, nesramno skopiran je od tam in pika. Kar sploh ni slabo, čeravno se sčasoma izkaže, da je iskanje raznih akrobatskih odbijanj od zidov največkrat preveč zamudno, celo s stališča pridobivanja točk premalo rentabilno početje, da bi opravičilo nevarnost pogina. Ko jo med kričanjem fraz tipa 'Svinje, zdaj vam bom pokazal atleta!' podurhaš proti bližnji steni, ti do zob oboroženi gringosi namreč ne ploskajo, pač pa te brez milosti luknjajo. Na srečo pozna igra še eno zelo kul zadevico, in sicer parsekundno previjanje časa nazaj (spleto iz Perzijskega princa), kar te zna rešiti marsikaterega crkota, ako si si po ulicah prej seveda nabral ustrezne žetone. No, najedati znajo prej omenjeni hrošči, ki pa so na srečo bolj grafične ter fizikalne narave (ustreljeni voznik se pojavi na strehi avta, v zraku lebdijo sombreri - je kdo nemara tako močno prdnil po zaužitem buritu?) in na igranje, razen v redkih primerih, ne vplivajo. In aleluja: za razliko od GTAja ima Overdose dovolj snemalnih točk tudi znotraj posameznih misij! Vse v vsem tako pridemo do dejstva, da je akcija, kljub pretežni rutinskosti, zadovoljiva in brez dvoma najsvetlejša točka špila.

Stripklubov in ostalih odraslih zabavišč je v Los Torosu veliko, a vstopiti vanje ti žal ni dano.

Tako bom dejal za konec: meni je naslov zmerno ugajal, a razumem tudi, da ne bi nujno prijal nekomu, ki je bil, um, kaj vem, zaradi opisovanja recimo prisiljen nabijati titanski San Andreas kar na dveh platformah (vsi skupaj za Snetija: bvahaha!) in bi se kot tak rad ognil igranju dvaintridesetega faksimila Grand Theft Auta. Sami veste kako je z vami, v vsakem primeru pa od Total Overdosa ne pričakujte preveč. Zdaj mi pa oprostite, grem na burito, ups, burek, potem pa na potrebo, novim idejam naproti!

Total Overdose
založnik: Deadline Games / Eidos
demo: natlačenka/tlačenka 147
objavljeno: Joker 147
oktober 2005

69
dobra akcija
solidno zasnovane misije
kul zvočna podlaga
pristno rođarsko vzdušje
na dolgi rok ponavljajoča se
premalo igralne razgibanosti in svobode
pretirano kopiranje tujih konceptov
zastarela grafika
nikoli res navdušujoča