IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Wings over Vietnam
Wings over Vietnam

Airman raje dela lupinge, kot da bi z napalmom jezil gozdarje.

Zadnje čase je luč sveta ugledalo precej naslovov s tematiko vietnamske vojne, predvsem prvo- in tretjeosebne streljačine. Zato ni presenetljivo, da je k naveličanemu konceptu, kjer kot dobri Američan skačemo v zelje bednim Vietnamčkom, lonček napalma pristavila še letalščina.

Dokaj podrobno izdelane kabine krasi množica analognih instrumentov, ki pa niso najbolje berljivi.

Wings over Vietnam skuša biti čistokrvna simulacija letenja, vendar se ji ob tem zalomi. Prva zamera leti na letala: v kampanji lahko pilotiramo le zahodnjaška, kar je premalo. Ne rečem, F-100 super sabre, F-105 superchief, A-4 skyhawk, A-6 intruder, F-8 crusader in nepogrešljivi F-4 phantom so dostojen nabor voznih letalnikov, a pošteno bi bilo, da bi lahko poleteli z migom 17 in 19 ter ribjo posteljo, migom 21. S slednjimi se smemo udejstvovati le v protipuščavništvu. Letalni model je sicer zadovoljiv: občuti se, da imajo letala težo, ob izvlečenih aerodinamičnih zavorah, podvozju in zakrilcih je zrakoplov bolj okoren in ob ostrih zavojih ne letimo kot po tračnicah. Se pa fizika ne more kosati denimo z Lock Onom in Šturmovikom, saj se našemu lovcu ob skrajnih manevrih (prevlečeni leti in slično) dogaj

Grafika ni nič posebnega, umetna pamet takisto ne, letalnemu modelu se včasih kolca ...
ajo čudne reči. Nadalje je grafika prava uganka. Letala so lično izdelana, z vsemi podrobnostmi in štrclji (pilotova cev, odprtine za zrak, izbokline). Dobro sta izvedena tudi senčenje in pokritost s teksturami, saj dobiš občutek, da je letečnež zares oblečen v srebrne aluminijaste zaplate. Kabine so trirazsežne in prav lepo je namesto v nekaj večnamenskih zaslonov buljiti v množico analognih instrumentov. Popolnoma nasprotje pa je videz pokrajine. Z velike višine je stvar še prebavljiva, vendar ob nizkih preletih opazite grde, razmazane teksture. Okolica je hkrati pretirano pusta in še tiste redke stavbe so narejene tako, da poletite skoznje, ako se bi radi igrali terorista. Vodne površine so naravnost nagnusne, razčefuki takisto niso nič posebnega. Za nameček ga umetna pamet fino biksa in dogaja se, da kak Vietnamček raje trešči v vas, kot da bi vas snel s kanonom. Kar se načinov tiče, imamo na voljo instantno akcijo, samostojne misije in njih hitri izdelovalnik, dvobojno in sodelovalno protipuščavništvo ter tri dinamične kampanije.
Wings over Vietnam niti ni res napačen špil, toda priporočim ga lahko le tistim, ki jim brez migov in fantomov živeti ni in so pripravljeni spregledati malomarnosti ter zastarelo podobo.

Wings over Vietnam
založnik: Third Wire Productions
objavljeno: Joker 145
avgust 2005

57