IGROVJE
stranka » igrovje » pc » NHL Eastside Hockey Manager '05
NHL Eastside Hockey Manager '05

Pasjo vročino Icos premaguje z nabijanjem gumijaste gmote.

Ledeno usmerjeni del osebja v podjetju SI Games, donedavna znanem po Championship Managerju in zdaj po Football Managerju, je vnovič poskrbel za tiste, ki se jim gnusi cmarjenje v poletni vročini in se raje tresejo na ledenih ploskvah. Izšel je namreč NHL Eastside Hockey Manager z letnico 2005, ki glede na prejšnjeletni prvenec (J133, 72) nudi obilico novosti in popravkov, posrečenih ali ne. Novinčev pogon zopet temelji na Championship Managerju, a le, kar se videza tiče: osebnost hokejskega odvrtka je namreč samosvoja. Sanjski klub lahko iščete v eni od dvaindvajsetih lig, med katerimi je poleg nemške DEL in lige AHL, v kateri se kali najbolj nadarjena hokejska mladež, končno prisotna tudi slovenska, skupaj z Interligo! Zaradi težav z licencami pa boste zaman iskali francosko ligo, tako kot še vedno ni ne švicarske, ne italijanske. Klubi in igralci, ki v teh dveh ligah nastopajo, so izmišljeni, tako kot so domišljijska imena finskih in ruskih klubov. Če ste bolj narodno zavedni, lahko v malho zbašete eno od članskih ali mladinskih (do dvajset let) reprezentanc.

Uvedba desnega klika je dobrodošla novost, a ga boste resnično uporabili šele ob koncu sezone, ko boste gradili ekipo za naprej.

Po kar dolgem nalaganju (časovna dolgost nestrpnega čakanja je odvisna od števila izbranih lig in oboroženosti računala s pomnilnikom) se znajdete v središču krutega hokejskega sveta, kjer vas najprej pozdravi lastnik kluba in vam predstavi cilje ekipe v sezoni. Kot trener članskega moštva bedite nad vsem, kar se v klubu dogaja - kupujete in prodajate igralce (če vodite klub v ligi NHL, s hokejisti trgujete in jih pošiljate v podružnične klube in nazaj), gradite petorke, skrbite za urjenje, prilagajate taktiko vsej ekipi, linijam in posameznikom ter se ubadate še z obilico malenkosti. Pri vsem tem so vam lahko v oporo pomočniki, ki pa svojega dela, tako kot ga niso lani, ne opravljajo najbolje in znajo ušpičiti marsikatero neumnost. V kolikor želite svoj klub pripeljati na vrh kateregakoli tekmovanja, boste morali zavihati rokave in se ekipi docela posvetiti sami. Prva postaja bo gotovo tabor za urjenje, kjer se zberejo vsi vaši igralci in se pomerijo za mesto v prvi ekipi. Luštno, je pa prostora za izboljšave še veliko, saj je vse, kar lahko storite sami, to, da igralce razporedite v štiri ekipe, nakar se zanašate na mnenja svojih pomočnikov, na katera se ne gre najbolj zanesti. Slejkoprej boste presodili, da potrebujete okrepitv

Oštevilčeni krogci niso najbolj privlačni na pogled, a vam skupaj s komentarjem povejo dovolj o dogajanju na ledu.
e v igralskem kadru; tedaj boste zapregli oglednika, ki bo pripravil obširna poročila o izbranem igralcu. Ta so uporabnejša kot lani, saj gredo v precej več podrobnosti. Vmesnik ostaja soliden, v letošnji izdaji so končno uvedli desni klik za priklic bližnjic, ki pa ne ponudi prav veliko možnosti, saj med krajšnjicami najdete le upravljanje s pogodbami. Za ostale podatke si je treba ogledati hokejistov profil, kjer se poleg sposobnosti, statistike in zgodovine pojavi njegova slika. To malenkostno popestri grafično sicer precej neraznoliko igro - ampak hej, menedžerji so menedžerji. Trud v smeri ozaljšanja te po videzu tradicionalno nezanimive zvrsti je 2D prikaz tekme, ki pa še ni tisti FMjevski, saj gre za serijo diapozitivov, ki iz ptičje perspektive kažejo položaj ploščice in igralcev v danem trenutku. Ustvarjalcem gre pohvala za trud, a vendarle glavni vir informacij, dokler 2D pogled ne bo povsem izpopolnjen, ostaja izčrpni komentar. Mimogrede, računalniško bolj pismeni, ki posedujejo kanček umetniške žilice, lahko s pomočjo grafičnih programov ustvarijo svoje kožice, kar dodatno izboljša občutek igranja, igralcem dodajajo slike in ekipam logotipe ter kracajo po ledenih ploskvah. Po tekmi vas bo lastnik ekipe včasih pohvalil, včasih ograjal, je pa to poleg obveznih informacij in govoric o prestopih igralcev (te se pojavijo, ko se računalniški nasprotnik zainteresira za kakega igralca) skorajda edina pošta, ki jo boste prejeli v nabiralnik. Celo ko osvojite kako lovoriko, dobite le skromno čestitko lastnikov, zato si EHM za pojavljanje ekip in pokritost tekmovanj v medijih zasluži velik minus. Tudi zato se lahko zgodi, da se boste naveličali preigravanja tekem v eni ligi in si boste zaželeli prestopa v tujino. Tu pa nastane problem, saj je službo v tujini zelo težko dobiti (za kar je odgovorno površno testiranje), kar zna v marsikom zatreti željo po igranju. En popravek je že na voljo, drugi še pride, a vseeno najeda, da avtorji takih traparij ne morejo poštimati, pred izidom.

Oštevilčeni krogci niso najbolj privlačni na pogled, a vam skupaj s komentarjem povejo dovolj o dogajanju na ledu.

Čeprav je NHL Eastside Hockey Manager 2005 korak v pravo smer, saj so avtorji skušali pridodati dobrodošle novosti, prav tako pa že v štartu vsebuje manj nadležnih hroščev, kot jih je prvenec, bomo morali na pravo izpolnitev potenciala počakati leto ali dve. Hokejski navdušenci ne boste razočarani, sploh če ste bili zadovoljni z verzijo 2004, ni pa to še to.

NHL Eastside Hockey Manager '05
založnik: SI Games / Sega
demo: natlačenka/tlačenka 144
objavljeno: Joker 144
julij 2005

75
taktična globina
dodana je slovenska liga
vodenje mladinskih reprezentanc
par novosti (tabor za urjenje, 2D prikaz tekme, desni klik) ...
... ki pa niso najbolje izvedene
znova trapasti pomočniki
manjkajo pomembne licence
zanič interakcija z mediji
težko zaposlovanje v tujini