IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Darwinia
Darwinia

Sneti in jerbas le navidez hecnih poligonov.

Ko poženem Darwinio, se počutim, kot bi se vrnil tako daleč v preteklost, da je spomin na Tita svež, Billy Idol je ravnokar postal znan, pri telovadbi kraljuje oprema yassa, pričeske so orenk nemogoče, jaz pa v temni čumnati radirkasto vpisujem LOAD "" in pritiskam play na maminem kasetofonu. Čez pet minut psihotičnega cviljenja, blaznega poskakovanja črt po robovih in sladostrastnega čakanja, ki si ga krajšam z lepljenjem sličic Životinjsko carstvo v album ter srebanjem jupija, se - ako gre vse po sreči in ni errorja - prikaže uvodni zaslon. A glej, dobrih dvajset let gor ali dol, postopek je po dvokliku ikone od oka enak in učinek takisto: cviljenje (eden od mogočih uvodov), črte, ekran. Sledi dokaj primitivna grafika, ki bo otoplila vsako retro srce, in razveseljivo enostavno igranje, brez iskanja globljega smisla, kompleksnih nadzornih shem, širokega sveta, interakcije. Tu si Ti, tam so Oni: postreli-'ih-vse ino zmagal bodeš, sicer ne. Mmm.

Nič ne gre dvomiti, da bo na internetu kmalu na voljo kup dodatnih, ljubiteljskih nivojev, izdelanih s priloženim urejevalnikom.

Najprej je treba vedeti, da je primitivni videz iz osemdesetih, ki bo odvrnil marsikaterega butnjenca na napredne grafične karafeke, a zato navdušil mnogoterega drugačneža, tak namenoma. Igra se namreč odvija v notranjosti mreže starih računalnikov (posamezni deli se imenujejo, hehe, protologic 68000 - če nisi dojel, nisi star kozel), ki tvorijo svet Darwinio. Na njenih poljanah, posejanih s poligonskimi vzpetinami, hribi, gorami in morji, živijo ter se razvijajo Darwinijci, zeleni možički, narejeni s po enim samim poligonom in le eno vrstico kode. Vse pa je možganski izum dr. Sepulvedie, ki si je zadevo zamislil kot digitalni tematski park. Toda, ovbe!, na neki točki je nekaj šlo narobe in zdaj

Tole so prebivalci Darwinie, zeleni možiceljni, ki so po zaslugi vas in dr. Sepulvedie vedno bolj razviti. To pomeni, da znajo streljati.
deželo naseljujejo množeči se, požrešni virusi. Na tebi, igričarsko navdihnjeni rešitelj, ki se kot kak joystiški, teleportirajoči se superman nenadoma znajdeš v Darwiniji, je, da krepaš rdečo zalego in redkim preživelim stricljem omogočiš svoboden razvoj. Tako da bodo lahko nekega dne dosegli stopnjo, ko si bodo zaribali trdi disk, skurili procesor in kratkostičnili napajalnik. Človeška nrav, pač.
Prva odlika Darwinie je enostavnost. V biti je to arkadna streljanka v slogu starodavnih uspešnic, kot sta Robotron in Cannon Fodder, cepljena s frakeljčkom deenkaja božje strategije a la Populous in realnočasovnimi taktiščinami tipa Command & Conquer. Na štartni stopnji ustvariš skupek petih vojačkov (squad), ki jim poveljuješ kot enemu možu, ter ga postaviš na površje. Zvink! Vendar tega ne storiš tako kot je običajno za realnočasovke, z izbiro ikone, saj na zaslonu ni ničesar razen igralne površine. Do vmesnika prideš šele, če stisneš alt, nakar se pojavi polprozorno okno, v katerega zarišeš znak (za n

Čeprav so pobočja naphana z rdečimi kačicami, te ne pustijo nekega blaznega vtisa. Dosti bolj so najedajoči izvaljevači jajčec (zgoraj), ki plodijo nov rod.
ašo škvadro trikotnik) in tako prideš do enote. Spomni se na Black & White - Darwinia je v tem pogledu eleganten in izviren spoj starega in novega. Medtem ko tiščiš alt, s premikom miške do levega roba skočiš na zaslon, kjer vidiš vse enote in orožja, ki jih lahko ustvariš, znake zanje ter razvojno stopnjo (Sepulvedia, ki je, ROTFL, predstavljen s sličico Cliva Sinclaira, ti stalno stoji ob strani in nadgrajuje izbrano); s premikom do desnega roba pa zagledaš cilje trenutne misije. Po karti se premikaš z WASD (hitreje s shiftom) in z miško dvigaš, spuščaš ter obračaš kamero. To je to. Poveljevanje? Mačji pasulj: soldate izbereš in jih premakneš z levim klikom, z desnim gumbom streljaš, če držiš desni knof in klikneš z levim, pa uporabiš posebno orožje, kot so granate, bazuka ali označevalnik bombardiranja. Stvar minut za vsakega, ki je uk špilov, in nestrašljivo za vsakogar drugega.

Darwinia
založnik: Introversion Software
demo: natlačenka/tlačenka 139
objavljeno: Joker 140
marec 2005

83
zanimiva mešanica akcije in taktike
povsem samosvoja podoba in nadmočni zvočni učinki
takojci dostopna
postane še kar enolična in naporna
želel bi si večigralstva
enostavnost vmesnika zna najedati