IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Rock of Ages 2: Bigger and Boulder
Rock of Ages 2: Bigger and Boulder

Od absinta opiti Grizli pokozla skalo jo zaluča med krave in si sne uho.

Einstein je rekel, da Bog ne koc­ka. Ne, on keglja! Tale odlična bizarna arkada je dostojna naslednica zabavnega, skoraj kultnega Rock of Ages. V njej se Atlasova (pol)božja roka z drčanjem krogle trudi razbiti duri nasprotnega gradu. Hkrati širokopleči nebonosec, ki nadomesti Sizifa iz predhodnice, svoj dvorec brani pred enako usodo. Skalo igralec s tipkami ali kontrolerjem vodi po surrealni pisti, kar naredi igro za prismuknjeno kombinacijo hitroprste dirkalnice, stolpičaste obrambe in nadrealističnega balinčkanja. Med popotovanjem po čudoviti karti naš junak naleti na mnoge utrdbe, katerih imetnike mora poraziti. Sestavni del igre je namreč poigravanje z umetnostno zgodovino in Atlas se bo soočil tako z Jago babo kot z Van Goghom.

Dirkaško trkljanje po surrealističnih pokrajinah, zmešano s postavljanjem pasti, zidov in kitov, naredi Rock of Ages 2 za − drugačno izkušnjo.

Tekma je postavljena na dirkališ­če, ki ga oba tekmovalca oplemenitita z izbranimi obrambnimi st­rukturami. Te so ustrezne duhu ig­re in obsegajo črede lepljivih krav, leve, privezane na balone, Da Vincijeve tanke in sode s pirotehniko. Pripomočki naj bi se­veda nasprotnikovo kroglo zadržali ali celo uničili, da lahko Atlas s svojo prodre v nasprotnikov grad. Vrata zdržijo tri ali štiri nalete, odvisno od mase in pospeška rušilnega pripomočka. Po vsakem tresku morajo delavci izklesati novo oblo, tačas pa naš titan dopolnjuje obrambo ali nas­protniku podkuri s strelo. Zaradi navite fizike in raz­lič­nih okroglin, ki so pred tekmo na voljo in obsegajo tako napihljive krave kot krilate sfere, je njihovo vodenje hecno. Če­prav nad nadzorom nimam pripomb, pa gre pričako­va­ti pogoste padce v brezna in s tem povezano psovanje.

Ključni element igre je njena neverjetna podoba, kjer se reinterpretacija umetnostne zgodovine spogleduje z animacijami skupine Monty Python.

Kampanja nudi kakšnih pet ur odtrgane zabave, nekoliko brezvezni so le trije šefovski spopadi. Proti rodinovemu Mislecu je na primer treba skakati s strehe na streho in gaziti topove ter plesalke, kar ne izpade prav posrečeno. Dirkalni teren je pester in povezan z umetnostjo nekega področja, saj v Španiji krogla trklja mimo Dalíjevih stopljenih ur, na Škotskem pa skozi dvodimenzionalne srednjeveške podobe. Utrdb je kakšnih dvajset, vendar računalniški nasprotniki niso ravno enostavni in celo na najlažji stopnji igra nudi dovoljšen izziv. Dodatnih vsebin je še precej, tako za puščavnike kot za druženje v mnogo. Možno je tekmovanje proti času ali dirjanje med ovirami, z do štirimi človeškimi nasprotniki se lahko Atlas meri prek spleta, dvojica pa kotrlja za enim računalnikom na deljenem zaslonu.

Igra je enostavno nekaj posebnega. Tekme so uži­vaš­ke, proge domišljene, veliko prostora je za piljenje ob­rambnih strategij. Vse skupaj še popestrijo animacije pred dirkami, ki so resnični presežek in spomnijo na Monty Pythone. Rock of Ages 2 je verjetno proizvod izkrivljenega uma, vendar – prosto po Salvadorju Dalíju – norost temelji na metodi. Edina mala minusa, ki ju najdem, sta nekoliko dolgovezno čakanje na nastanek nove krogle in rahlo dolgočasni šefovski spopadi. Za 15 evrov je to nakup, ki nudi obilo akcije in krohota.

Rock of Ages 2: Bigger and Boulder
založnik: ACE Team / Atlus
objavljeno: Joker 291
oktober 2017


sorodni članki