IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Pinstripe
Pinstripe

BoterPolž

Pekel pomeni trpljenje duše zaradi storjenih grehov. Njegov videz in naseljenci že stoletja burijo človeško domišljijo, ki zna presenetiti z izvirnostjo in surovostjo. V teh ozirih je tudi peklenski svet ploščadne ugankarice Pinstripe krut, čeravno močno simboličen in … poledenel. Sadistični hudič, po katerem se igra imenuje, ti kot bivšemu pridigarju ugrabi edinko, ki jo rešuješ. Dvorazsežno prehajanje med statičnimi zas­loni spominja na Another World, turobna dežela, ki jo ra­ziskuješ po metroidvanijsko (nove dele odpreš z nabiranjem predmetov), pa bolj na Inside. Toda zakaj si si to gorjé sploh prislužil?

Leteči robotki so švoh, a nadležni. Brzostrelka, ki jo kupiš ob vnovičnem preigravanju, z njimi hitro opravi, za barikado na desni pa še ni uporabna.

Zbudiš se v fantazijskem gozdu. Pokrajina je v stilu Tima Burtona gotsko temač­na, protagonist Ted pa tenkonog. Instrumentalna glas­ba čara skrivnostno oz­račje in na bližnji veji plapola strgan šal pogrešanke. V iskanju pričneš med zas­neženimi iglavci skakati po hribovitem reliefu in niha­jočih platformah. Dvoskoka, plezanja ali šprinta pridigar ne pozna, vendar njegove sposobnosti zadostujejo arkadnim izzivom. Ti stojijo na poti do raznovrstnih ugank, ki so preproste, vendar simpatične. Ponekod vklap­ljaš stika­la, drugod primerjaš slike ali igraš miniigre nalik Flappy Birdu.
Tekom raziskovanja dobiš pripomočke za reše­vanje zagonetk ali obisk prej nedostopnih predelov. Pes na primer izpod snega izkoplje trampolinaste gobe, čelna leščerba osvetli temno jamo, lesene barikade pa podiraš s fračo. Slednja rabi tudi pokoritvi volčjih pošasti in letečih robotkov. A umiral boš redko, saj so maloštevilni nasprotniki slabotni in celo globoki padci neboleči. Več se boš pogovarjal z zapitimi človečki, ki prebivajo v gnusnem steampunkovskem mes­tecu. V zahvalo za pomoč si lahko do njih vljuden ali nesramen. Toda vedi – tvoje obnašanje vpliva na konec.

Zgodbo pripovedujejo tudi najdeni predmeti in slike v takšnih ugankah. Naročnikom Cicibana ali Raz­vedrila bo iskanje raz­lik mačji kašelj.

Zvočno-slikovno je igra brezhibna in pripoved, ki jo odkrivaš po koščkih, presunljiva. Žal pa dovršenost drugod umanjka. Ploščadenje in ugankanje nista rav­no izziv, dočim je bojevanje samo sebi namen. Glavni antagonist je bombastičen, a ostali liki so plitki in še nemi Ted včasih blekne kaj posiljenega. In tu je kratkotrajnost. Po triurni štoriji imaš sicer možnost začeti znova z nadmočno brzostrelko, vendar ti igra ves čas zvija roko, da jo igraš po ustaljenem zaporedju. Vseeno je Pinstripe vzdušna igra, za katero je samotarski stvarnik Thomas Brush porabil štiri leta. Pohvalno se z odraslo zgodbo loteva temačnejših motivov izgube in alkoholizma. Igranje pripo­ročam, ko pride naslov na Steamovo razprodajo. 

Odličen videz pogosto preseneti z detajli. Če si žleht, se prsna broška drugače sveti in ni naključje, da je usrano mestece obarvano v rdeče odtenke.

Pinstripe
založnik: Armor Games
objavljeno: Joker 288
julij 2017