IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Song of the Deep
Song of the Deep

Kavbojc

Ob omembi Insomniacov najprvo pomislimo na velike naslove, kakršna sta niza Spyro ter Ratchet & Clank. A vse pogosteje se zajetni studiji lotevajo manj­ših iger z nizkim tveganjem. Song of the Deep je točno tak projekt, ki naj bi nastal iz ljubezni do žanra 'metroidvania', se pravi od strani gledane plošča­dars­ke akcijade z odprtim svetom. In kaj se bo tokrat raziskovalo? Podvodne globočine – s podmornico, kakopak. In to tak­š­no, ki jo je zgradila najstnica!

Kul je, ko se dečva nauči izplavati iz plovilca. Tule je ravno zaplenila cekinovje. Srečoma naokoli ni sovragov, saj je brez podmornice ranljiva.

Nekega dne se Merryn prebudi, a očeta ni na spregled. Vedno ji je pravil pravljice o skrivnostih morja, zdaj pa ga je sredi ribičije pogoltnilo. Na njej je, da poišče sledi in odkrije, kaj se je revežu pripetilo. Tako zapluje med skalovje, pisano morsko travo, ladijske razbitine in ostanke pozabljenih civilizacij. Spo­četka je podmornica bolj uboga, a jo de­k­le tekom reševals­ke misije nadgrajuje. Doda ji turbo, s katerim kljubuje tokovom, kavelj za tepež in prenašanje stvari, pa seveda različne izstrelke. Žal pa kmalu spozna, da je odprtost navidezna, saj jo ob vsakršnem zatavanju pri­ča­ka prepreka. Ne vleče niti vračanje po skrivnosti, saj je nabor sovragov ozek, boj pa lahek tudi na najtež­ji od treh stopenj. Tu so naelektrene meduzice, blju­vajoče ribe, raki, ki odkrijejo šibko točko šele, ko se zaletijo v zid, ter nekaj robotskih zlikovcev. Vse vidi v prvi uri, kasneje pa jih nadomestijo njihove bolj trdožive različice. Še bolj je njen nadzorovalec razo­ča­ran, če pričakuje epske šefovske bitke, po kakršnih slovi žanr. Le dve takšni srečanji sta in nobeno ne navduši pretirano.

S spopadi je slično kot z raziskovanjem. Saj takole na sličici izgleda še kar fino, a manjka razgibanos­ti. Uborni šefovski bitki ne popravita vtisa.

Srečoma je v igri nekaj fletnih idej, zlasti par miselnih orehov, ki gredo dlje od premikanja stikal. Kul je, ko se dečva nauči izplavati, s čimer se spravi skozi ozke prehode. Gumb noče ostati pritisnjen? Na njem pusti podmornico ter plavalno opravi, kar je potrebno. Ali ko s kav­­ljem za seboj vleče mine, s katerimi si odpre pot naprej. Znata pa tudi tu iti na živce malce nenatan­čen nadzor ter nepreglednost, ko ni povsem jasno, ali skala predstavlja zid ali je le del ozadja.
Če bi bili avtorji bolj korajžni in natančni, bi bila Song of the Deep dobra predstavnica žanra. Tako pa so se zadovoljili s povpreč­jem, kjer manjka vsebine in izziva, pa tudi štorija kljub simpatičnemu pričetku nikdar zares ne zasije. Kot taka je Pesem še najbolj primerna kot uvod za žanrskega neznalca ali malčka. A vsakdo bo bentil nad hroščki, ki še vedno migajo. 


Song of the Deep
založnik: GameTrust
objavljeno: Joker 278
september 2016