IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Grow Up
Grow Up

Kavbojc rase gor, gor, gor! A odrasel ne bo nikoli.

V simpatični lanski ploščadarici Grow Home (J262) je robotek z otoč­ka visoko v nebo usmerjal gromozansko rožo. Bud oziroma Botanical Utility Droid je bil namreč poslan na planet, ki ga je moral pripraviti do cvetenja. Početje je temeljilo na hecnem fizikalnem upravljanju nerodnega kovinčka, ki se je premikal, kot bi bil malo pritegnjen. Kleč je bil v grabljenju in plezanju, pri čemer si vsako roko iztegnil s svojim gumbom. Ob­­enem se je Bud tekom vzpenjanja in lastnoročnega usmerjanja poganjkov naučil po­časnega padanja in jadranja, pa še raketni nahrbtnik je nadgrajeval z zbiranjem skritih kristalčkov.

Vselej je očitna namenska okroglost sveta. Pri raziskovanju izdatno pomaga skener, ki omogoča pogled od zgoraj.

Nadaljevanje Grow Up je nadgradnja, ki vse­buje vse pristope iz prvega dela, le da Bud strmoglavi na nov planet, kjer mora poiskati raztresene razbitine svoje vesoljske ladje. Tokrat je vanzemaljskih superplezalk več, obenem pa je izkušnja za odtenek manj vertikalna, saj je dosti opravkov bližje tlem. To je posledica dejstva, da je moč zdaj prosto raziskovati celoten svet, z lebdečimi otoč­ki in asteroidi vred, kar spomni na Super Mario Galaxy. Prizorišče se izkaže za jako razgibano, saj je razdeljeno na tematska področja z zelenicami, zasneženimi gorovji, jamami ter pustinjami, polnimi kaktusov. Tudi živalic, ki so še vedno izključno za okras in te ne ogrožajo, je to pot več. Nasploh sprva kaže, da bo rastje imelo veliko vlogo, saj drevesa rabijo kot plezalni pripomočki, gobe kot trampolini, mehurčkaste cvetice robotka po­nesejo v višave ... Bud se jih urno nauči saditi, kar mu pomaga pri skakanju in plezanju. A kaj, ko se prehitro navadi frčanja, tako da je vrtnarstvo čez čas bistveno manj uporabno, zlasti če vestno zbira kristalčke. Je pa fino videti zanesenjake, ki s sejanjem ustvarjajo raznovrstne vzorce in gradijo stolpiče. Avtorji pravijo, da se nadejajo prvega na ta način zgrajenega kaijuja. Slično neizkoriščena je frišno dodana metroidovska sposobnost pretvorbe v žogo, ki je bolj za okras.

Zdaj se zna Bud spremeniti v kroglo, kar pa se izkaže za ne­uporabno. Tule se trudi priti okrog planeta, kar prinese dosežek.

Toda kljub še vedno samosvojemu nadzoru, ki terja privajanje, in mestoma zoprni kameri je prečesavanje planeta v užitek. Posebno ko izvežbaš frčanje in iz višav obkrožiš planet, medtem pa občuduješ dinamično menjanje dneva in noči ter razrasle plezalke. Tem moraš vnovič pomagati k cvetenju z grabljenjem popkov, ki jih nato rodeovsko vodiš v energijske lebdeče otočke. Frišni so še letalski izzivi, kjer je treba v omejenem času priti skozi kvadratke in igralni čas podaljšajo proti desetim uram. Nagrada zanje so preobleke, ki dajo nove sposobnosti, kot sta višji skok in izboljšano frčanje. Fletna arkadna žurka, skratka, sploh za ugodnega desetaka.

Grow Up
založnik: Ubisoft
objavljeno: Joker 278
september 2016

78

sorodni članki