IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Pac-Man 256
Pac-Man 256

Sneti je vedno lačen, zato se s picastim Pek­menčkom znova pobratita.

Dosti legendarnih iger iz dinozavrskih časov je deležnih katastrofalnih modernih inačic, toda proslavljeni jedec točkic (glej analuse v Jokerju 146) s tem ni imel nikdar težav. Naj gre za fino staro Pacmanio ali izvrstni novejši Pac-Man CE DX, rumeni po­že­ruh ostaja na prestolu instantne zabave, vendar ob tem poseduje skrito globino. Kdor meni, da gre za trapasto žretje točkic brez fines, ne pozna ustroja špila iz leta 1980, ki še danes tiktaka kot švicarska, okej, japonska urica. Idealna pot skozi labirinte, naraščajoča hitrost, pravi čas za zaužitje tabletke, ki omogoči goltanje duhcev, različne osebnosti dotičnih … To so elementi, ki sestavijo kratko, a malodane perfektno ig­ralno zanko in navidezen špilčič za groš pretvorijo v večno klasiko. Najnovejša inačica Pac-Man 256, ki je lani doživela uspeh na mobilijah in je zdaj končno prilezla na PC ter obe tahudi konzoli, jih s pretanjenim posluhom premeče in iz njih sestavi nekaj zanimivega in svežega.

Sem že zabluzil – od spodaj se mi bliža črnina in duhov je več kot na britofu opolnoči. Instant restart!

Bistvo ostaja enako: s hlastajočim kosom pice po blodnjaku žreti točkice za točke in se ogibati sovraž­ni­kom duhovom. A dogajanje zdaj motriš izometrično, labirint pa se sproti naključno ustvarja in se po zgledu endless runnerjev nikdar ne konča. Keč je torej v tem, kako daleč prideš, preden umreš, in koliko točk nabereš. Da se ne obiraš, poskrbi zloglasni hrošč iz izvirnika, ki se je pojavil na določeni stopnji – spodnji del ekrana golta črnina s čudnimi znaki in če te ujame, je po tebi. Zato se moraš stalno premikati naprej, kar pa ni tako enostavno, saj srečaš nezanemarljivo količino duhcev. Tokrat so njihovi vzorci obnašanja še bolj izraziti: eni čakajo nate in te potem zasledujejo, drugi pičijo nadte v ravni črti, tretji bluzijo naključno. Lahko se jim ogibaš ali jih požreš v omejenem času po zaužitju slovite tabletke. Lahko pa jih ugonabljaš s številnimi začasnimi orožji, od laserja prek tornada do bombe in ognjene sledi. Pobereš jih enako kot rezultat množilno sadje in jih krepiš v zameno za nabrane solde. Dlje kot prideš v blodnjaku, hujši so namreč napadi duhcev in hitreje se vse odvija, zato nadgrajeni powerupi pridejo jako prav. Taktična izbira pri tem je, da sam izbereš, kateri trije se bodo pojavljali.

Zaužitje tabletke po tradiciji omogoči zgoltanje duhcev, katerih očesca nato utonejo v mrak. Nate!

Natanko tako kot original je moč novotarijo vzeti kot sprostitveno igrico, v kateri s ponavljanjem in nadgrajevanjem že enkrat prideš do spodobnega rezultata. Zlasti če k sodelovanju pokličeš enega do tri prijatelje za istim računalnikom (spletnega multija ni) in se v labirint podate družno. Toda če se ga lotiš resno, odkriješ kompleksnost. Gonja za dobrim rezultatom terja krepko preciznost, reflekse in načrtovanje, med drugim zaradi tega, ker z 256 zapored pobranimi točkicami, od koder izvira naziv, očistiš ekran duhcev. Žal je igralni način samo en, vednoznovna selitev na štart začne čez čas malce nažirati in Pac-Man CE DX seže dlje. Toda za ubožnega petaka dobiš jako zabavno in zadovoljujočo arkadico, ki jo je moč igrati z eno roko in golta čas kot rumenjak pilule.

Pac-Man 256
založnik: Bandai Namco
objavljeno: Joker 278
september 2016

80