IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Epistory – Typing Chronicles
Epistory – Typing Chronicles

Trier zajaše lisjaka in se od­pra­vi po sledeh lorda Byrona.

Najslavnejša tipkarska igra je Typing of the Dead, kjer smo s hitroprstnim vna­ša­njem izpisanih besed streljali zombije. Epistory princip prikroji: gledan je od zgoraj in omogoča svobodno raziskovanje ozemlja, kombinirano z ugankami ter izgradnjo lika. Zgodba se vrti okoli pisca, ki trpi za kre­a­­tivno presahlostjo, in spo­čet­­ka mrka okolica predstavlja njegov (brez)čutni svet. Naloga igralca je, da okolici s pisanjem besed vdahne življenje in pisatelju skozi razreševanje ugank pomaga, da se izvleče iz črnine svojih misli.

Ne palice ne kamni, besede ranijo najbolj. V Epistoryju čisto dobesedno.

Si drobno dekletce – avtorjeva muza, ki vand­ra po tem svojstvenem origamijastem pejsažu. Plemenit namen zaljšanja sveta in prinašanja dobre volje pa ni pogodu sovragom, ki se hranijo z negativnimi občutji. Pajke, komarje in podobno žuželčjo zalego spočetka upepeljujejo preproste, kratke besedice. A sča­soma zajebanost naraste in igra te radost­no meče iz cone udobja s termini, kot je 'triskaidekaphobia'. Med navali se ne moreš pre­mikati in ko se zverinjad nadte usiplje z vseh strani, ti pa brzinsko vnašaš vse daljše smrtonosne besede in menjavaš elementarne napade, postane kar napeto. Več besed kot zaporedoma povežeš v časovno omejeno kom­binacijo, več izkus­t­venih točk nagrabiš. Te vložiš v še efektivnejše cvrtje mrčesa, hitrejšo ježo po krajini in podobno.
Pripoved o mukah ustvarjalnega procesa je dobro spisana in v njej se gotovo najde vsakdo, ki je na faksu spacal kakšno seminarsko nalogo. Deli štorije tak­isto odlično odsevajo tvo­je početje v igri. Uganke so recimo prispodoba za mentalne blokade in naslednjega področja ni moč odpreti, če jih ne re­šiš. Miselni orehi temeljijo zlasti na prostorski predstavi in nudijo ravno pravšnjo mero izziva. Tacanje ploš­­čic v pravem vrst­nem redu, stikala, labirinti; nič prelomnega, a zgledno udejanjeno.

Da med tipkanjem ne postane dolgčas, poskrbi temačna zgodba o pisunski blokadi. Edino znano zdravilo: stalen dotok črk.

Epistory je gostoljuben špil, ki pritegne s sp­roš­­čeno atmosfero. V zavihku s statistiko se skriva postavka WPM (besede na minuto) in med igranjem kmalu zapaziš, kako se umetna pamet prilagaja (ne)spo­sobnosti. Če nadgradiš tipkalno intuicijo in popotovanje pričneš znova, bo mlatenje znatno težje kot prvikrat. Osemurno mučenje knofov se žal izkaže za malce prerazvlečeno in bi ob prepolovljenosti pustilo dosti boljši priokus. Osredotočanje na fabulo postane pravi izziv in pripovedovalka jo nemalokrat potisne naprej ravno tedaj, ko si sredi zagretega vpisovanja besed, da ne ujameš povedanega. A temu navzlic je nenavadna zadevš­čina za petnajstaka prijetno drugačen oddih in zabavna vadba angleškega izrazoslovja ter desetprstnega tipkanja.

Epistory – Typing Chronicles
založnik: Fishing Cactus za PC
objavljeno: Joker 275
junij 2016

70