IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Lovers in a Dangerous Spacetime
Lovers in a Dangerous Spacetime

Sneti na nevarno pot po vesolju namesto babe vzame mačko. Ko se zbuja s kepami dlak v ustih in je strežaj mleka lagodno strmeči kreaturi, obžaluje odločitev.

Pa si zamislimo, da najmočnejša sila v vesolju ni smrt, temveč življenje. Oziroma njegova bližnja sorodnica ljubezen. Vendar skrajna naklonjenost po zamisli Lovers in a Dangerous Spacetime ne nastaja v ljudskih srcih, ampak v generatorju sredi galaksije. Dokler obratuje, je vse lepo, dobro in srčkano - nakar mašina razpade na štiri dele in po vsemirju se razširi zlovolja. Ni druge, kot da greš iskat kose. S tem boš v kreacijo vrnil ravnotežje, na poti pa dodobra spoznal spremljevalca in tako porodil še več ljubezni, brez katere nikomur živeti ni.

Že s prvim glavarjem, megaurško, se v solo dodobra namatraš. Nič sramotnega ni v tem, da spustiš težavnost na najnižjo, kajti igra je na površju roza, v srži pa črna.

Neljubeznive opasnosti
Samosvoja neodvisnica za 15 evrov v digitalnem razpečevanju je po zasnovi dokaj standarden raziskovalen šuter, ki si veliko sposoja iz serije Pixeljunk. V pogledu od strani sp­rem­ljaš ladjo, ki umirjeno raziskuje v vse štiri smeri razprostranjene, labirinaste nivoje. Po njih išče v kletkah zaprte živalce za odklep izhoda in strelja po nepridipravih. Ker je risankasto vesolje v viziji garažne skupine As­te­roid Base dokaj psihedelično, se znajdeš v številnih hecnih okoljih. Na sporedu niso le črninski blodnjaki in naokoli razmetani planetoidi, marveč vodna telesa, obešena sredi ni­če­sar, v katerih vladajo močni tokovi. Spet drugod izkoriščaš privlak malih kroglastih svetov in se upiraš ledenim vetrovom, ki zdaj pihajo sem in zdaj tja.
Nekateri kovinsko-biološki sovražnički, kot so kovinske ose, zobate pijavke in lebdeče bolhe, ti sledijo skozi vakuum, drugi hlačajo po površjih in te obstreljujejo s salvami raket. Vsako od štirih področij, kamor so odfrčali deli reaktorja ljubavi, tvori niz linearno naniza­­nih stopenj, na koncu katerih čaka soliden šef. V kosmateža se denimo utelesi ozvezdje Veliki medved, ki drsi za tabo skozi mračni ništrc, te šavsa in kremplja ter te z mogočnimi trki odbija v eksplozivne asteroide. Nivojev ni obilo, saj je to naslov za kakih šest ur zabave, nakar ti ostane le iskanje manjkajočih beštijic z odklepabilnimi ladjami, ki se ne razlikujejo bistveno. Vendar domala vsak vsebuje kako sladkorčkasto presenečenje, od domiselne okolice do prijetno samosvojih spak.

Raziskovanje nivojev poteka dokaj počasi, saj ladja bolj drsi kot šviga in sleherni vzame najmanj deset minut. Svoje doprinesejo okoljske prepreke, kot so tile krogi.

S kibernetsko roko v roki
Že to bi bilo zadosti, da bi tej imenitno klicani igri naklonil odobravajoče mnenje. A solidni temelj nadgradi izvirnost. Tvoje plovilo namreč ni običajna vsemirska šajtrga v slogu krožnika ali rakete, temveč pravcata kroglasta postaja. V njej službujeta bitji, ki ju izbereš s seznama privzetih ter odklenjenih, na primer dekle v skafandru in kuža s prozorno čelado. Po lestvah v plovilu lahko vsak steče k enemu od terminalov, ki upravljajo dele ladje: pogon, ščit, navadno strelno orožje, močnejši top in zemljevid. Kanoni so štirje in imajo omejeno smer delovanja, tako da z zgornjim ne boš fernihtal kujona pod ladjo. Pogon se 360-stopinjsko giblje po obodu ladje, po katerem samodejno kroži tudi silni kanon, dočim ščit le delno zakriva trup in ga je takisto treba premikati, če naj sproti zakriva vitalnosti.
Da ladja uspešno premaga ovire, morata izbrana lika delovati usklajeno, saj je postaj osem. V tem sodelovanju je kleč, privlačnost in samosvojost Dangerous Spacetima, ki se izka­že za eno boljših co-op iger zadnjega časa. Kooperacija je resda mogoča le na enem računalniku, PS4 ali xboxu one, saj ni internetnega povezovanja. Vendar lokalnost nudi pravi smisel, saj botruje temu, da se med igralcema krepi vez. V neki situaciji eden upravlja z motorjem in drugi strelja, minuto kasneje prvi ladjo prepusti vesoljskim valovom v nošnjo in prevzame ščit, dočim sotrpin skoči k zemljevidu pogledat, kje so manjkajoče animalije. Oziroma k terminalom nosi zbrane kristalčke, s katerimi nadgradiš dele plovila in jim omogočiš dodatno namembnost. Top se prelevi v bodičasto kroglo na verigi, reaktivni pogon pa trosi mine oziroma izstreljuje svetlobne snope. Bolj intimno kot sta špilavca za tipkovnico oziroma priporočenim joypadom usklajena, boljša je igra, in obratno - igranje ju vedno bolj povezuje.

Moj dragi, moja draga
Lovers in a Dangerous Spacetime se je resda moč lotiti sam, pri čemer ti pomaga docela v redu umetna pamet. Medtem ko vodiš zakoličeni lik, drugemu naročaš, h katerem terminalu naj gre. Ta potem samodejno strelja ali suka ščit, pri čemer je presenetljivo sposoben. Vendar je to rezervirano za nižje težavnosti izmed štirih, in tudi tam znaš imeti težave zaradi nuje po hkratnem udejstvovanju in poveljevanju. Stopnje, ki niso prav kratke, so nam­reč brez nadzornih točk in presenečajo z ostrimi poskoki zahtevnosti. 
A tisto pravo itak nastopi šele, ko imaš ob sebi človeka, naj bo prijatelj ali punca, prijateljica ali fant. Med vama se sproti razvija usklajenost, igrine prepreke pa so prispodoba tistih v resničnem življenju, ki jih družno premagujeta. V Nevarni prostor-čas vstopita kot ljubimca, izstopita pa kot zrela partnerja.

Lovers in a Dangerous Spacetime
založnik: Asteroid Base
objavljeno: Joker 271
februar 2016

83
dvoplastno igranje na raznovrstnih stopnjah
izvrstna za lokalno sodelovanje
končno video­igra z ljubeznijo v srži in naslovu
ostri dvigi te­žavnosti, ki so v nasprotju s podobo