IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Civilization: Beyond Earth – Rising Tide
Civilization: Beyond Earth – Rising Tide

Aggressor

Civilizationi so resda najslovitejši naslovi med poteznicami, a topli iz pečice zadnje čase niso v najboljšem stanju. Šele masivni dodatki jih pov­zdignejo na raven, ko potezo za potezo vanje izginejo ne le dnevi, marveč meseci. Zato smo z upanjem pogledovali v prvo razširitev za futuristični Beyond Earth, ki je bil ob lanskem izidu mlačno sprejet. Firaxisov izlet v vesolje ni bil prav navdahnjen in kljub kopici ZF-prilik ni vzbudil prave napetosti ob raziskovanju skrivnostnega tujskega planeta, kamor smo zakantali svoj ostanek človeštva. Dodatek Rising Tide, za katerega potrebuješ original, je velik in marsikaj popravi – toda v špil hkrati naseli še več neumnosti.

Plavajočim mestom lahko namontiraš propelerje in jih premakneš. Ker je moč poseliti več prostora, je bolje igrati na manjših in srednje velikih kartah.

Alienska zaplata materije, na katero odložimo človeško civilizacijo po Zemljinem propadu, je preplavljena z vodo. Ta je bila v izvirniku zgolj ločilo med kopnimi deli in izvor nasilnih gnusob, v Plimi pa jo je moč poseliti. Inženirji mestom, elektrarnam in farmam nadenejo rokavčke in ekola, plavajoče kolonije! Da ne gre le za pusto širjenje naseljive površine, poskrbijo samosvoji morski viri surovin in raziskovanja. Ter seveda nove domorodne sorte z lovkami in apetitom po človeških barkačah.
Četverica alienov in nekaj frišnih podvrst zredi sprva mlahav izbor tujskih bitjec, ki tej grudi nadenejo bolj impozanten vtis. Avtorji so upoštevali kritike o pomanjkanju karakterja in površino posejali z več tajinstvenimi artefakti ter starodavnimi najdbami, ki jih lahko spojiš v predmete velike moči ali legendarna čudesa. Če se odločiš skombinirati ideologije Purity, Harmony in Supremacy, ki usmerjajo tvoj odnos do okolice, se lahko nadejaš devetih novih bojnih enot. Te imajo znatno več osebnosti kot originalne: ena napada z roji zajedalcev, druga premore nevidnost. To popravi prejšen krmežljav vtis.

Med pomorskimi enotami sta se topnjači in letalonosilki pridružili patruljna ladja in podmornica v barvah vseh afinitet. Obe sta zelo uporabni.

Poštene preobrazbe je bila deležna diplomacija, med drugim obnašanje vodij, ki jim moreš nastaviti več parametrov. Na planet so prišli še štirje pritepenci in z nekaterimi že spočetka čofneš v vodo. Takšna je bližnjevzhodno obarvana pomorska (?) frakcija Al-Falah. Najbolj intrigantna pa je kitajska Chungsu, ki se usmerja v špijonažo. Haha, itak. Za diplomatsko udejstvovanje sedaj porabljaš 'diplomatske točke', ki jih vlagaš v raznorazne bonuse. Mehanika sicer deluje, a je nadvse 'igričarska' in mi ni sedla. Toda diplomacija ima druge, večje težave. Kljub temu, da imaš zdaj na voljo več vzvodov za pritiske in barantanja s tekmeci, jih ne moreš prosto uporabiti, ker jih igra v pogajanjih samodejno izbere zate. Ko želiš skleniti mir, tvoje pogoje izbere računalnik?! Kateri nezemeljski zajedalec je Firaxisovce prepričal, da je to dobra ideja, ne vem. Druge frakcije se še vedno obnašajo na moč hecno in ti znajo napovedati vojno denimo zato, ker jim ni všeč tvoja kulturna politika. Namečkoma voditelji še vedno ne premorejo karizme, primerljive z Gandhijem in zemeljsko druščino.
Našteto drugače solidno napravljeno razširitev skazi do te mere, da spet ne morem reči, da je Beyond Earth z dodatkom zdaj zares vreden nakupa. Bolj kot prej že, toda za 28 evrov poleg izvirnika hočem brezkompromisno zgladitev težav. Tako pa so zvezde še vedno nekam daleč.

Civilization: Beyond Earth – Rising Tide
založnik: 2K Games
objavljeno: Joker 270
januar 2016