IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Massive Chalice
Massive Chalice

Aggressor z evgeniko izloči vse neljube lastnosti podanikov razen neplodnosti. Ojej.

V frpjkah se neustrašni junaki širom slikovitih dežel smejijo zmajem v brk in za zajtrk trikrat rešijo civilizacijo pred pogibeljo. Vse lepo in prav, toda v špilih redko srečamo sovraga, ki mu še tak šampion ne more do živega: čas. Bicepsi uplahnejo, kosti ošibijo in pri osteoporozi ne pomaga niti level 100. Kaj ostane za heroji ljudstva? Njihovi potomci, ki morejo biti podobno stasiti in krepostni - lahko pa postanejo Lannisterjevi Joffreyji, če jih dobijo v roke napačni. Ali jih naredijo napačni. Kako ohraniti rodbine sposobnih bojevnikov, ki bodo obranili deželo pred pretečo nevarnostjo, je tema neodvisniške potezne strategije Massive Chalice.

Teren bojišč sledi podobi ozemlja na strateški karti in ima na različnih koncih dežele samosvoje muhe. Tale je posejan z rastlinami, ki ob draženju eksplodirajo v dež bodic.

Domišljijski matičar
Na meje pravljične Nacije pritisne zla magična megla Cadence, ki tvar spreminja v nič. Na srečo se zna raztepsti samo po pokrajinah, ki jih zasedejo njeni čarobni monstrumi. Protistrup so magično obdarjeni človeški posamezniki, ki tvorijo oddelke vojščakov za obrambo pred groteskno zverjadjo. Dotični borci so redki in dragoceni, njihov dar pa deden. Zato tvorijo družine, katerih podaniki bodo zmožni nadaljevati poslanstvo, dokler ne bo gromozanski čarobni kelih, v katerem je zbrana magična sila naroda, sposoben odpihniti Cadence. Pred teboj je tristo let obrambe dežele z liki, ki jih v glavnem dobiš s preudarnim poročanjem njihovih prednikov.
Vsak ima skupek telesnih lastnosti, kot sta srčna napaka in frigidnost, ki so mu jih oddali starši, ter osebnostne poteze, ki so mu jih privzgojili bodisi doma ali na vadbišču. Lastnosti znajo imeti občuten vpliv na boj, saj astmatik pri teku hitro omaga, pijanec pa na vojsko pride majavih nog. Osebke moraš družiti tako, da na koncu pride ven pogumen trometraš s tovornjakarsko pestjo in očmi, ki vidijo dlje od Legolasovih. Vendar pričneš s četico pretežno kilavih soldatov. Iz njih je treba oblikovati družine in skozi generacije mukotrpno izločati neljube lastnosti.
Tok realnega časa vsake toliko preseka napad golazni in rezultati tvojega križanja človeških pasem morajo na bojišče. Spopadanje je odeto v izometrično podobo in potezno ukazovanje, s katerim peterko krivonogih depresivnih šampionov pošiljaš v naskok. Sistem je na moč enostaven, saj borci v enem koraku izvedejo dve akciji in izbirajo iz veščin treh poklicev: pretepača z deblom (ja), strelca s samostrelom in akimističnega lučalca eksplozivnih steklenic. Z zmagami se razvijajo in alkimist začne namesto molotovk trositi pobezljane čebele, samostrelec pa videti skozi stene. Povrhu jih z raziskovanjem nadgrajuješ in na primer opremiš z magičnimi bombicami.

Sicer navdušujoč videzni slog ima žal hibo – slabo razločne in preveč podobne si obraze likov.

Mršavost v genih
Massive Chalice ni za tiste, ki si radi delajo idealne like, saj ti igra pri pedantnem načrtovanju meče polena pod noge in te zasipa z naključnimi dogodki, ki junake pehajo v depro. Najbolj pa je brutalna njihova umrljivost, saj ti jih lahko pobere že pri štiridesetih in boš vekal ob smrti najboljšega strelca. S posameznim bojevnikom bojno polje obiščeš zgolj okoli petkrat, preden jo mahne v družinsko grobnico.
Po eni plati to navdušujoče dvigne zahtevnost, saj moraš premišljeno vzpostavljati trdne rodbinske korenine in nadgrajevati urjenje ter tehnologijo. Sicer te kasnejši monstrumi meljejo v prah. Dejanja imajo res oprijemljiv in pomemben vpliv na izid! Po drugi strani pa je tok časa prehiter, da bi se na like uspel navezati. Z izjemo peščice najbolj uspešnih jih večina ostane brezobličnih obrazov. Kdor je po predogledih priča­ko­val fantazijski Crusader Kings 2, se je uštel. Massive Chalice je preplitev, da bi bil vzdušna simulacija monarhičnih linij.
Razen bežnih sporov med nekaterimi familjami ne vidiš niti globljih mahinacij med lastnimi možmi. Plitvost se nadaljuje v potezni boj. Ne pozna zaklona, takisto ne overwatcha oziroma odzivanja med nasprotnikovo potezo, kar je žalostno. To skuša nadomestiti s specialkami in prebrisanimi beštijami - ena denimo junaka od udarcu postara za pet let, druga eksplodira v roj manjših. A želel bi si več.

Na desni vidiš moje vrle astmatične bojevnike, desno je zverjad Cadenca. Zla modra vila borcem z zadetki krade izkušenjske točke! Ampak tu bo v glavo fasala molotovko.

Začetek dinastije?
Res pa je, da Massive Chalice stane le 20 evrov. Če­tudi nima večigralstva, za to ceno premore dovolj vsebine. Nudi dober strateški izziv na zanimivo stiliziranem pisanem kanvasu in poleg si deležen zvrhane mere Double Finovega ciničnega črnega humorja. Vendarle ti nekje zadaj stalno kljuva, da bi z nekaj več ambicioznosti in večjo zapomnljivostjo herojev lahko dobili precej več. Nemara nekaj generacij kasneje, če jo križajo z XCOMom in Crusader Kings?

Massive Chalice
založnik: Double Fine
objavljeno: Joker 264
julij 2015

78
organizacija rodbin
humor, vzduš­je in slog
zanimivi sovragi
zah­­tevnost
prehiter tok časa
plit­vost na več področjih