IGROVJE
stranka » igrovje » pc » Zombie Army Trilogy
Zombie Army Trilogy

Aggressor krvoločno rešeta najbolj idealne nasprotnike vseh časov: naci zombije.

"Ameriške in sovjetske sile so nas obkolile, Herr Führer," je v bunkerju globoko pod Berlinom čemerno razlagal general Krebs, "in bodo predvidoma čez dva dni vdrle v predmestje Berlina."
"Ni problema, Steinerjev protinapad jih bo ustavil," je odmahnil brkati diktator. "Steiner," se je obotavljal Krebs, "Steiner ..."
"Steinerju ni uspelo zbrati dovolj sil za napad in ni krenil v ofenzivo," je dokončal general Jodl.
Hitler je tresočih rok snel očala in izdavil: "Vsi razen Krebsa, Keitla, Jodla in Burgdorfa naj zapustijo sobo." Ko so se vrata naposled zaprla, je zarohnel: "TRISTO KOSMATIH RUSOV, ČE JIH NISTE VI SPOSOBNI ZAUSTAVITI, JIH BO PA PLAN Z!"
"Oprostite, moj Führer, toda Plan Z je nevar ..." Krogla skozi čelo je na hitro ustavila generala Krebsa pri ugovarjanju. Ostalim ni bilo do nadaljnjih komentarjev.
"Schnell, zaženite Plan Z!"

Trilogija še bolj kot prejšnja dela obiluje z absurdnim raztelešanjem. Ude je moč odstreliti, ne izostane pa niti Sniper Elitova rentgenska kamera, ki pri zadetkih pokuka pod kožo. Toda pri zombijih ne izpade tako brutalna kot običajno.

Vsenaokrog mrtvaki
"Moje ime je Karl Fairburne. Sem izkušen ostrostrelec in agent ameriške tajne službe OSS. Aprila 1945 so me poslali v Berlin, da bi pred njegovim padcem v sovjetske roke tamkajšnje nacistične znanstvenike zajel v imenu Američanov." Možakar prisluhne. "Samo trenutek." Skozi vrata nenadoma vdre nagnusno nagnit nemški soldat, ki mu čeljust prav nečedno visi do pasu. Karlo mu s puško gladko odpihne čeber, da curki krvave brozge napravijo malo imitacijo Robovega vodnjaka. "A kakor vidite, nisem naletel na obi­čajne nasprotnike. Hitler je v obupu sprožil svoj okultni Program Z, ki je vse spremenil v hodeče mrtvece."
"Povsod iz tal vstajajo gnusobe in se v trumah vlečejo proti meni. Večina jih je počasnih, toda žal imam zelo redko na voljo mitraljeze ali metalce granat. Niti običajne brzostrelke niso kaj prida učinkovite. Zato se jih moram zvečine odkrižati s snajperico, kar v gneči terja res vešče zadevanje v glave! Srečoma imam za pasom dosti eksploziva, od ročnih granat do ..." Nenadoma v sobi zadaj močno poči. "No, tole je bila bomba presenečenja, nastavljena na zadnja vrata," Karlo zadovoljno pogleda kupček ožganega mesa. "Včasih mi zveri pustijo toliko predaha, da razpostavim pasti."
"Toda zvečine gre za boj na nož, čisto drugače kot proti človeškim sovražnikom! Zombiji naletavajo v trumah, še posebej tečni pa so elitni stvori. Oklepljeni, tisti, ki z dinamitom tečejo kot blisk in te hočejo vreči v zrak, ter hodeči okostnjaki. Nekateri znajo celo nagniti še vedno držati mitraljez v rokah! Tudi nemrtve snajperje z raketnimi nahrbtniki sem srečal." Iz daljave se zasliši predirljiv grgrajoč krik, kot bi prišel iz trikrat prerezanega grla. No, saj tudi je. "Jebenti, spet gre zares," se priduša Karl in repetira mavzerico.

Igralno naravo klanja označuje zbiranje pik, saj si v maniri shoot'em upov z zaporednimi zadetki in headshoti višaš točkovni faktor.

V tretje gre v glavo
Zombie Army Trilogy gradi na prvih dveh Zombijskih armadah, ki sta izšli kot dodatka za tretjeosebni streljanki Sniper Elite V2 in III. Obe prejšnji armadi vsebuje, kar pomeni dve kampanji polaganja zombijev širom Berlina in okolice. Trilogija doda tretjo, enako dolgo, in za nameček še hordni način, kjer se braniš pred vse večjimi navali beštij. Zraven spadajo štirje novi ženski liki, ki se pridružijo poznani moški četverici od prej. Veterani bodo pak veseli neštetih izbolj­šav, na primer močnejše brce, s katero je moč nemrtve na tleh obglaviti. Takisto opaziš nekaj novih stvorov, kot so demoni.
Slabost igre ostaja pomanjkljiva raznolikost, tako pri okolici kot zverjadi in tempu. Elitni mini- in velešefi sicer akcijo pošteno razgibajo in špil ni lahek. Odurneži so neizprosni in sekvence ogromnokrat ponavljaš, pri čemer ti jo zagodejo občasno slabo postavljene shranjevalne točke. Toda dogajanje gre zvečine po enakem kopitu - položiš eno trumo in napade druga. Hitro vidiš vsa orožja, saj med njimi ni futurističnih kot v callofdutyjevskih zombijih, takisto ne veščin kot v Killing Flooru. Pripoved ni omembe vredna. Špil v samotarstvu za silo rešuje srhljivo vzdušje z odličnim zvokom. A naslov je pretežno namenjen igranju v četvero!č
Za dotok soigralcev poskrbi hitri iskalnik in solidna obljudenost na liniji. Tu suspenz sloni v glavnem na kritju hrbta, saj moštvenih naprednosti v slogu Left 4 Deada ni. A je že to večinoma dovolj, ker je morje mesa res nepregledno, lokacije pa z več smermi vpadov dobro zastavljene za kameradarski boj. Kot gnili mesnatež žal ne moreš igrati. 
Špil na Steamu velja polno ceno in če si novinec, je v redu krvava zabava z dovolj vsebine. Če pa prejš­nje dele že imaš, zahakljaj znižanja, saj se samo za novosti ne splača plačevati na polno.

Karlo na sliki je eden od osmih likov, s katerimi je moč deratizirati Nemčijo. Vendar nimajo igralnih samosvojosti in so kozmetika.

Zombie Army Trilogy
založnik: Rebellion
objavljeno: Joker 261
april 2015

72
srhljivost
nagravžnost
težav­nost
dober moštveni duh
po­nav­ljajoče se scene
malo različ­nih sovražnikov, orožij, okolic
tečne shranjevalne točke