IGROVJE
stranka » igrovje » pc » White Night
White Night

Besko

Bela noč sodi med pustolovščine in preživetvene grozljivke. Si brezimen junak, ki se leta 1938 po prometni nesreči zateče po pomoč v dvorec, kjer naleti na čudnosti. Na tebi je, da raziščeš preteklost po vsem sodeč uklete stavbe. Osam­ljen iz tretje osebe kolovratiš po zatemnjenem dvorcu, kjer v črno-beli podobi rešuješ uganke, slediš zgodbi in bežiš pred duhovi. Ter iščeš šibice, ki so eden ključnih elementov, saj z njimi razsvetljuješ prostore. Če odšte­jemo manko boja, igra precej spomni na prvi Resident Evil in zgodnje Alone in the Darke.

Pri videzu so se razvijalci potrudili. Bela in črna barva se fino prelivata, hkrati pa je vse razločno in pregledno. Mar bi bili tako zavzeti tudi pri preostanku.

Pustolovska plat je na žalost revna. Nekaj je pretikanja stikal in iskanja predmetov, večinoma pa prižigaš ter preusmerjaš svetlobne vire, torej lestence in kamine. S tem dobiš kakšno reč ali prostor očistiš duhov. Slednji so edini sovražniki, a ker ni orožij, hodniki pa so ozki, predstavljajo veliko nevarnost. Največkrat je pred njimi treba bežati. S stališča vzdušja je to v redu, saj te prežema bojazen. Toda špil je oblikovan preveč zoprno, da bi bil človek nad tem navdušen. Strahci te ugonobijo ob prvem dotiku in mnogokrat na cenen način. Nato romaš nazaj k nadzorni točki in si zlahka ob četrt ure napredka. Iztek igre je boljši, vendar do tja pošteno trpiš.

Dobra plat Bele noči je pripoved. Začne se nekam nejasno, a v drugi polovici štiriurne igre pospeši in ti s prispodobami da misliti. Zaključek je sicer predvidljiv, toda naokoli je mnogo dodatnih pojasnil v obliki skritih dnevnikov. Ti so napisani in poslikani izvrstno ter zanje se splača potruditi. Žal pa je slabosti pod črto več kot plusov in avtorji zapravili potencial. 15 evrov na Steamu ali v spletni trgovini playstationa 4 je za White Night zato pretirana cena. 

Ko si ugledal vodnjak, si zagotovo pomislil na kake bolj napredne uganke v stilu starega Residenta. Nak, žal so take francoskim razvijalcem Osome tuje.


White Night
založnik: Activision
objavljeno: Joker 261
april 2015